Premiera

  • Acasa
  • Recomandari
  • International
  • Lifestyle
  • Timp Liber
  • Calatorii
  • Sanatate
  • Diverse
  • Stiri
  • Contact
Acasa» Evenimente»Top 10 Inventatori români care au schimbat lumea

Top 10 Inventatori români care au schimbat lumea

Portal Premiera 20 oct. 2021 Evenimente Lasa un comentariu 76 Vizite

V-ați întrebat vreodată cum ar fi arătat viața noastră astăzi dacă nu s-ar fi inventat telefonul sau automobilul, ori electricitatea? Greu de imaginat într-un secol dominat de tehnologie o astfel de situație. Omul modern beneficiază de pe urma invențiilor care au revoluționat lumea.

Puțin știu însă că mai multe invenții care au schimbat modul de viață al oamenilor au fost realizate de români. Iată o listă cu 10 mari inventatori români.

1.  Henri Coandă (1886 – 1972)

Majoritatea istoricilor străini au greșit în legătură cu adevăratul inventator al motorului cu reacție. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au existat mulți inventatori diferiți care lucrau la o nouă tehnologie care să lanseze un avion la viteze mari în câteva secunde. Confuzia istoricilor a venit din faptul că au existat multe tipuri diferite de modele care au încercat să perfecționeze modelul original al motorului cu reacție inventat de românul Henri Coandă, un om dintr-o generație puternică care și-a trăit viața prin războaie.

  • Deși a avut invenții în mai multe domenii şi a fost și fizician, cea mai cunoscută şi apreciată invenție a sa este Aeronava Coandă-1910, primul avion cu propulsie prin reacție din lume conceput, proiectat, construit, testat și pilotat de el, pe când avea numai 24 de ani.  

Apoi, românul a proiectat multe alte tipuri de avioane, dar şi instalații revoluționare de transport (transportul prin tub vidat) sau de desalinizare a apei, a inventat un nou material de construcție, beton-lemnul, folosit pentru decorațiuni, şi a construit, în Golful Persic, primul rezervor de beton subacvatic pentru depozitarea petrolului.

2. Gogu Constantinescu (1881-1965)

 

A fost un om de știință și inginer român, adesea considerat a fi unul dintre cei mai importanți ingineri români. El a fost responsabil pentru crearea unui nou domeniu al mecanicii, numit „sonicitate”, care descrie transmiterea energiei prin vibrații în corpuri fluide sau solide.

Gogu Constantinescu a avut peste 317 de brevete de invenții în SUA, Danemarca, Elveția, Austria, Germania, Marea Britanie, Franța, România etc., precum și altele care nu au fost niciodată publicate.

  • În 1916, inventatorul român are parte de recunoașterea Forțelor Aeriene Britanice și primește o comandă extrem de bănoasă: un sistem de sincronizare a mitralierelor cu elicele avioanelor britanice de război, care urma să îi ajute pe piloți să tragă în zbor fără a găuri elicea. 

Printre alte invenții importante, Constantinescu a mai realizat:

  • prima cutie de viteză automată, pentru automobile şi locomotive, fără ambreiaj și roți dințate, bazată pe efectul inerțial al maselor în mișcare;
  • a promovat utilizarea betonului armat;
  • a inventat asfaltul;
  • a realizat primul tun sonic.

Pentru toate aceste invenții, Gogu Constantinescu a fost pus de britanici alături de genii precum Albert Einstein sau de Marie Curie.

3. Anastase Dragomir (1896–1966) 

 

Este omul care inventat, în 1928, primul scaun ejectabil pentru avioane. Invenția care a fost brevetată la Paris, în 1930. Ironia face ca invenția care a salvat mii de vieți în ultimii peste 90 de ani să nu-i aducă celui care a conceput-o nici faimă, nici bani.

  • Inovația românului de a veni în sprijinul piloților și pasagerilor (să se poată salva în cazul unor defecțiuni tehnice) este cu atât mai importantă cu cât aceasta a apărut la începutul secolului XX, când industria aviatică era abia la început, într-o perioadă în care diversele aparate de zbor apărute peste noapte se perfecționau într-un ritm accelerat.

Invențiile lui Anastase Dragomir au fost preluate inclusiv de armata americană. Datorită resurselor financiare mult mai generoase pe care le-au avut la dispoziție, inginerii americani au reușit să îmbunătățească cabina catapultată și au transformat-o într-un veritabil scaun ejectabil.

Odată cu apariția avioanelor supersonice, aproape toate aparatele de vânătoare au fost dotate cu astfel de „capsule de salvare”. Dar nu a beneficiat de pe urma invenției sale, fiindcă majoritatea companiilor aviatice s-au inspirat din munca românului, dar au conceput dispozitive proprii de ejectare.

4. Petrache Poenaru (1799-1875)

Poenaru, numit de unii și „primul inventator român” a fost inventatorul stiloului, cu toate că pe plan internațional invenția  îi este atribuită lui Lewis Edson Waterman.

Fost secretar personal al lui Tudor Vladimirescu, Poenaru fuge din țară la îndemnurile conducătorului Revoluției de la 1821, pentru a-și salva viața (după înfrângerea revoluționarilor). Ajunge la Paris, iar în 1827 primește Brevetul francez pentru „Condei portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală”, invenție care a revoluționat domeniul instrumentelor de scris.

  • Deci Petrache Poenaru a devenit inițiatorul stiloului așa cum îl știm noi acum. Diferența față de stilourile anterioare era că elimina zgârieturile pe care penița le făcea pe hârtie sau scurgerile de cerneală care pătau, în timp ce se asigura un flux continuu de cerneală.

Invenția românului nu a fost, însă, produsă în serie, de aceea, titlul de inventator al stiloului este atribuit lui Lewis Edson Waterman, cel care a preluat ideea lui Poenaru transformându-l într-un stilou ce se poate umple prin intermediul peniței, în 1884, producând un flux mai sigur de cerneală.

5. Traian Vuia (1872-1950)

Traian Vuia este inventatorul primului avion (1906). Mai exact, a reuşit să se desprindă de sol cu aparatul construit de el, acesta fiind considerat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul.

  • Meritul lui Traian Vuia este că a reușit primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, care s-a înălțat prin propria forță. Au fost şi alții care au zburat înaintea lui Vuia, dar aceștia foloseau pentru decolare diferite artificii, cum ar fi catapultarea sau tracțiunea cu alte vehicule. Este cazul fraților Wright, care se foloseau de șine pentru lansarea mașinii lor de zbor.

El a inventat și două elicoptere (în anul 1918 și 1922), dar și un generator de abur (1925).

6. Ion Cantacuzino (1863-1934)

Descendent al împăratului bizantin Ioan al IV-lea Cantacuzino, Ion Cantacuzino a salvat Armata Română de la un veritabil dezastru când în 1913, în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, trupele române au invadat Bulgaria. Deși au ocupat Cadrilaterul fără luptă, în rândul trupelor românești a izbucnit o epidemie de holeră. Numărul pierderilor de vieți omenești a fost limitat mulțumită lui Ion Cantacuzino, care s-a ocupat de imunizarea trupelor cu un vaccin pe care tot el îl descoperise.

Ion Cantacuzino este omul care a inventat vaccinul antiholeric. 

  • În plus, România a fost, mulțumită lui Ion Cantacuzino, a doua țară din lume care a introdus vaccinarea nou-născuților împotriva tuberculozei. 
  • Alte boli precum tifosul, febra tifoidă sau malaria au făcut tot mai puține victime de la an la an, tot mulțumită programelor de vaccinare concepute de savantul român.

7. Nicolae Paulescu (1869-1931)

 

Este cel care a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic, cunoscut astăzi ca insulină.

  • Paulescu a descoperit că nivelul glucidelor din organism este determinat de insulină, hormon secretat de pancreas. În momentul în care nivelul insulinei din organism scade ori dispare, atunci crește nivelul glucidelor și determină apariția diabetului. Nicolae Paulescu a administrat insulină bolnavilor de diabet, prin injecție, iar de atunci acesta a devenit unul dintre tratamentele uzuale pentru această boală.

De asemenea, românul a desfășurat o remarcabilă activitate de cercetare științifică în domeniul fiziologiei, iar cercetările lui în chirurgia hipofizei l-au inspirat pe Harvey Cushing.

8. Aurel Babeș (1886-1961)

 

Deși Georgios Papanikolaou este, în general, creditat pentru invenția testului de screening al cancerului de col uterin prin citologie cervicală, O’Dowd și Philipp consideră că Babeș a fost adevăratul pionier în diagnosticul citologic al cancerului de col uterin.

  • Independent și aproape simultan cu grecul George Papanicolaou, românul Aurel Babeș a descoperit testul care, astăzi, salvează milioane de femei. 

Înainte de testul Papanicolau, cancerul de col uterin era „una dintre cele mai frecvente cauze de deces prin cancer la femei”, potrivit Societății Americane de Cancer. Deoarece testul Papanicolau detectează modificările colului uterin înainte de apariția cancerului, medicii îl pot trata mai devreme, când este mai ușor de vindecat.

9. Ana Aslan (1987-1988)

Supranumită „femeia care a învins bătrâneţea“, românca Ana Aslan a fost adepta teoriei că „nu se moare de bătrâneţe, ci de boală“. De aceea și-a concentrat cercetările pe un medicament care să întârzie procesul de îmbătrânire.

  • A creat Gerovitalul H3, produs biotrofic de origine românească, şi a înfiinţat primul institut dedicat luptei contra bătrâneţii şi bolilor vârstei a treia.  În 1952, Ana Aslan a primit premiul internaţional şi medalia „Leon Bernard“, distincţie acordată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru contribuţia adusă la dezvoltarea gerontologiei şi geriatriei, produsul ajungând cunoscut în întreaga lume.

Aslan a evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. 

10. Aurel Persu (1890-1977)

Este inginerul român care a devenit celebru după ce a reuşit să realizeze primul automobil cu profil aerodinamic din lume cu roți integrate în caroserie. Cu toate acestea, Aurel Persu nu a vândut brevetul concernelor americane General Motors şi Ford, fiindcă acești giganți din industria auto nu şi-au luat angajamentul de a produce în serie automobilul.

  • Coeficientul aerodinamic obținut de el, chiar și azi, cu greu poate fi atins de producătorii de automobile.

Persu rămâne astfel în istoria inventatorilor auto printr-un capitol întreg care îi este dedicat în volumul „Automobile aerodinamice în Europa şi în Statele Unite“, publicat în germană şi în engleză.

În anul 1924 a reuşit să breveteze în Germania primul automobil cu formă de picătură de apă. „Raindrop car” avea o formă neobişnuită pentru acea perioadă, fiind o idee inspirată de picăturile de apă în cădere.

2021-10-20
Facebook Twitter Stumble linkedin Pinterest Mai mult

Autori

Publicat de: Portal Premiera
Articol anterior:

Laptele de Măgărița: Beneficii și indicații de consum

Urmatorul articole:

Ceaiul de macese: Retete si Beneficiile consumului de ceai de macese

Articole recomandate

TOP 4 lucruri noi pe care să le faci în București

TOP 4 lucruri noi pe care să le faci în București

Portal Premiera 23 dec. 2022
Articole pirotehnice pentru nunta ta de vis

Articole pirotehnice pentru nunta ta de vis

Portal Premiera 06 iun. 2022
Invitațiile perfecte pentru cel mai frumos eveniment din viața ta: nunta

Invitațiile perfecte pentru cel mai frumos eveniment din viața ta: nunta

Portal Premiera 21 apr. 2022

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare articole

  • 1

    Avem bucătari români cu stele Michelin?

    Portal Premiera 10 nov. 2021
  • 2

    10 Alimente care scad pulsul

    Portal Premiera 11 nov. 2021
  • 3

    Apa Alcalină: 5 beneficii incredibile pentru organism

    Portal Premiera 18 oct. 2021
  • 4

    Ce este factoringul și care sunt avantajele și dezavantajele sale?

    Portal Premiera 23 sept. 2021
  • 5

    Cele 5 gusturi de bază și relațiile dintre ele

    Portal Premiera 12 nov. 2021
  • 6

    Top 10 cele mai periculoase E-uri (aditivi) din alimente

    Portal Premiera 05 nov. 2021
  • 7

    Idei pentru decorarea si renovarea unei case de vacante

    Portal Premiera 06 sept. 2021
  • 8

    De ce ai nevoie de o vacanță?

    Portal Premiera 14 sept. 2021
  • 9

    Cum se alege în mod corect o tablă magnetică pentru birou?

    Portal Premiera 14 sept. 2021
  • 10

    Primii pași de care trebuie să ții seama pentru amenajarea unei bucătării de restaurant

    Portal Premiera 27 sept. 2021
Premiera.ro
Premiera.ro este un portal de articole care promoveaza informatia de interes public din lumea larga. Articole alese cu grija pentru a ne asigura ca informatia publicata este relevanta pentru tine. Cea mai buna echipa lucreaza sa faca din Premiera o sursa buna de articole recomandate pentru publicul larg pe care-l avem.

Links

Politica de Utillizare Cookies | Politica de Confidentialitate | Publicatii Partenere | Contact

Contact

Vanzari Footer

Cele mai noi articole:

  • Barcelona sau Man. United? Play-off-ul Europa League începe în forță!

    Barcelona sau Man. United? Play-off-ul Europa League începe în forță!

    Portal Premiera 03 feb. 2023
  • Ce să pui cu tine în bagaj dacă ai planificat un city break în primăvară

    Ce să pui cu tine în bagaj dacă ai planificat un city break în primăvară

    Portal Premiera 03 feb. 2023
  • Top 10 cele mai vizitate manastiri din Romania

    Top 10 cele mai vizitate manastiri din Romania

    Portal Premiera 02 feb. 2023
  • Asigurari RCA – situațiile de excepție în care șoferii nu pot fi despăgubiți

    Asigurari RCA – situațiile de excepție în care șoferii nu pot fi despăgubiți

    Portal Premiera 02 feb. 2023
  • De ce este atât de dificil să găsești cadoul perfect pentru anumite persoane?

    De ce este atât de dificil să găsești cadoul perfect pentru anumite persoane?

    Portal Premiera 02 feb. 2023

Descopera articolul

Ce trebuie sa contina un bagaj pentru camping

Ce trebuie sa contina un bagaj pentru camping

Sejururi individuale sau in familie cu Book Travel

Sejururi individuale sau in familie cu Book Travel

Cum te pregătești de vacanța în Grecia. Sfaturi utile

Cum te pregătești de vacanța în Grecia. Sfaturi utile

Pregătiri de vacanță: 7 lucruri de făcut înainte să pleci

Pregătiri de vacanță: 7 lucruri de făcut înainte să pleci

3 tipuri de transport la un cost redus

3 tipuri de transport la un cost redus

EuroMedic
protectia consumatorilor

Copyright @ 2021 Premiera.ro - Toate drepturile rezervate
Sitemap
Continuând să navigați pe site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor .