Un zâmbet sănătos este cel mai frumos accesoriu. Te ajută să scapi de perioadele stresante și vei lega mai multe prietenii, atunci când râzi autentic. Ca să nu apară situații neprevăzute, cum ar fi sensibilitatea sau durerile dentare, trebuie să ai grijă cum se cuvine de zâmbetul tău. Dacă și tu îți dorești un zâmbet strălucitor, dar și puternic, în același timp, îți prezentăm trei moduri prin care îl poți avea:
Nu sări niciodată peste igienizare
Un zâmbet sănătos pornește chiar de acasă, printr-un periaj de două ori pe zi, dimineața și seara. El trebuie să fie realizat corect și timp de două minute, pentru a peria fiecare dinte în parte. Dimineața, este indicat să fie efectuat înainte de a mânca micul dejun, pentru a elimina bacteriile care s-au acumulat peste noapte. Seara, după ce ai efectuat periajul, recomandarea este să nu mai consumi alimente, pentru a nu aduna bacterii dăunătoare zâmbetului.
Dacă ești în căutarea unor inalbitori de dinti, care să îți asigure strălucirea pe care o dorești, nu uita să incluzi în rutina ta de igienizare apa de gură și ața dentară. Cu ajutorul lor, vei avea garanția că dinții tăi sunt curățați corect.
Tip: Fii întotdeauna atent cum alegi periuța de dinți, să nu riști să îți afecteze smalțul. Alege una cu perii moi și, în același timp, nu peria agresiv suprafața dinților. Nu uita nici de igienizarea limbii.
Ai grijă la alimentație
În spatele unui zâmbet puternic stă un regim alimentar bogat în vitamine. Așadar, încearcă să incluzi în alimentația ta atât fructe, cât și legume.
Ce nu trebuie să îți lipsească din alimentație, pentru sănătatea zâmbetului tău:
-
- laptele și ouăle – sunt bogate în calciu, iar calciul este benefic pentru smalț;
- iaurtul și brânza – conțin foarte mult calciu și cazeină, o proteină care protejează smalțul;
- carnea și peștele gras – pentru că sunt bogate în fosfor, un prieten de nădejde al smalțului;
- legumele bogate în apă – stimulează fluxul de salivă;
- merele – atât merele, cât și celelalte fructe bogate în fibre ajută la reîmprospătarea respirației și curățarea dinților.
Bineînțeles, există și unele alimente care îți pot afecta smalțul dinților, iar pe acestea este recomandat să le consumi moderat, cum ar fi:
- citricele – acizii prea puternici din acestea pot duce la eroziunea smalțului;
- murăturile – combinația dintre oțet și zahăr nu este potrivită pentru zâmbetul tău;
- cafeaua – îți poate păta dinții și, în cel mai rău caz, dacă este consumată în exces, va duce la eroziunea dentară;
- vinul roșu – cu toate că este benefic pentru sănătatea generală, îți poate păta dinții;
- sucurile carbogazoase – sunt bogate în zahăr;
- dulciurile – nu înseamnă că trebuie să le elimini total din dietă, ci să limitezi cantitățile consumate.
Renunță la obiceiurile nocive
Ți-ai igienizat dinții corect, mănânci sănătos, dar tot nu ai zâmbetul la care ai visat. S-ar putea să fie de vină și unele obiceiuri pe care le consideri inofensive, dar care îți afectează zâmbetul. Unele dintre ele ar fi:
- Fumatul – favorizează apariția petelor și îngălbenirea dinților;
- Scrâșnitul dinților – deși apare involuntar, trebuie să conștientizezi că, pe termen lung, duce la ciobirea și fracturarea dinților;
- Ruperea alimentelor cu dinții – este, poate, unul dintre cele mai frecvente obiceiuri care duc la deteriorarea și tocirea dinților;
- Consumul frecvent de semințe de floarea-soarelui – dinții pot suferi modificări la nivelul osului ce îi susține, pentru că se va distruge, în timp, ligamentul dentar;
- Roaderea unghiilor – cu timpul, dacă devine un obicei, te vei confrunta cu ciobirea dinților;
- Zdrobirea cuburilor de gheață – te poți alege cu daune permanente ale danturii, cum ar fi fisurile sau sensibilitatea dentară.
Pe lângă toate acestea, adaugă și vizitele frecvente la medicul stomatolog, pentru o igienizare dentară, la fiecare șase luni. Este important să îți formezi o rutină de igienizare și îngrijire a zâmbetului tău, ca să te bucuri pe deplin de fiecare zi. Ia în calcul cele prezentate mai sus și zâmbește cât mai mult în fiecare zi!
Sursa foto: Shutterstock.com