Indiferent ca locuim intr-un apartament cu patru camere sau un studio de 30 de metri patrati, reorganizarea, sortarea si depozitarea lucrurilor au devenit o prioritate in amenajarea interioarelor noastre. Avem mereu nevoie de idei cat mai istete pentru a realiza aceste lucruri, in fiecare zi parca un pic mai mult. Unde gasim spatiul si cum sa integram armonios toate bunurile noastre in decorul casei? Iata cateva sfaturi si trucuri pentru a optimiza spatiul, a ascunde lucrurile intr-un mod inteligent si (in sfarsit!) pentru a face ordine in fiecare camera din casa.
Începe prin a sorta lucrurile
La inceput, limiteaza-te la un sertar sau un raft, in loc sa te ocupi de toata casa in acelasi timp. În acest mod, nu vei risca sa te descurajezi. În fiecare saptamana, de exemplu, rezerva-ti o zi in care sa te ocupi de o anumita camera. Triaza lucrurile pe categorii: cele pentru pastrat, cele pentru donat/aruncat. Daca eziti sa arunci (sau sa dai/donezi) ceva, lasa-l deoparte. La sfarsitul lunii, daca nu l-ai folosit, arunca-l sau doneaza-l.
De asemenea, este momentul cand te poti decide ce este utilizabil si in stare buna de functionare pe o parte si ceea ce este spart, distrus sau de prisos pe cealalta parte.
Dupa acest pas, sorteaza lucrurile in functie de functionalitatea lor. Foloseste cutii de depozitare pentru lucrurile mici, precum obiectele cosmetice, cabluri, obiectele de papetarie si birotica. Sertarele tale vor fi mai organizate si vei sti mereu unde se afla toate lucrurile.
Depoziteaza eficient si logic
Depozitarea eficienta este stocarea usor accesibila. Daca trebuie sa-ti impingi colectia de mini cactusi pentru a accesa cardul de sanatate sau trebuie sa treci peste un ghiveci de flori pentru a ajunge pe canapea, este timpul sa-ti regandesti organizarea camerelor. Pastreaza accesibil tot ceea ce este de uz zilnic si aranjeaza lucruri cu utilizare exceptionala in locuri mai greu accesibile, de exemplu pe raftul de sus al unei debarale.
Cele mai citite articole
Foloseste-te de spatiu intr-un mod istet si foloseste fiecare centimetru al camerelor. De exemplu, poti folosi cutii pentru lenjerii de pat, paturi sau pilote, pe care le poti depozita sub pat. Le vei avea mereu la indemana, dar nu la vedere.
Acest simt practic va trebui sa fie si mai acut atunci cand iti aranjezi biblioteca, dressingul sau dulapurile de bucatarie: va trebui sa te intrebi ce accesezi cel mai des si care sunt lucrurile de care ai nevoie poate doar o data pe luna.
Da dovada de spirit multifunctional
Pentru un spatiu restrans, opteaza pentru mobilier convertibil, solutii inteligente care, pe langa faptul ca prezinta avantajul economisirii spatiului, sunt adesea si foarte estetice. Chiar daca mobilierul multifunctional rimeaza adesea cu un buget mic, nu incerca cu orice pret sa economisesti bani si concentreaza-te in schimb pe calitate. Înainte de a face o alegere, gandeste-te pe termen lung: aceasta piesa de mobilier este oare destul de incapatoare sau eficienta? Se intretine usor? Se potriveste cu decorul casei? De exemplu poti achizitiona o bancheta cu lada pentru bucatarie in locul unor scaune. Vei avea destul spatiu pentru oaspeti, dar vei avea si un loc unde sa poti tine cartile de gatit, prosoape si fete de masa.
Înainte de a incepe reorganizarea casei, ia-ti o ora sau doua pentru a te gandi care ar fi habitatul tau ideal pentru tine. Aceasta vizualizare te va ajuta sa faci alegerile corecte pe parcursul procesului de sortare, iar procesul in sine va decurge mult mai usor. Iar rezultatul va fi unul care te va bucura.
Sursa foto: Shutterstock