În timpul zilelor agitate, devine tot mai greu să ai mese echilibrate și nutritive. Deși pare imposibil să găsești mereu timp și inspirație pentru gătit, dacă te bazezi pe câteva preparate cheie, din ingrediente bogate în nutrienți, îți va fi mai ușor să ai un stil alimentar adecvat. Descoperă în cele ce urmează 3 sugestii de preparate pe care le poți pregăti simplu, chiar la tine în bucătărie
- Budincă cu fructe pentru micul dejun
Când îți începi ziua cu un mic dejun bogat în nutrienți, obții energia necesară pentru a bifa tot ce îți propui. Dacă te-ai săturat de clasicul iaurt cu fructe, atunci e momentul să îți prepari o budincă cu fructe. Și nu orice budincă, una din tapioca, care este bogată în nutrienți și nu numai. Tocmai de aceea, poți să te informezi despre tapioca și beneficiile sale, cât și despre alte feluri prin care o poți pregăti.
Pentru budinca de tapioca ai nevoie de următoarele ingrediente:
- jumătate de cană de perle de tapioca;
- 3 căni de lapte de cocos;
- jumătate de ceașcă de zahăr brun;
- o păstaie de vanilie;
- fructele preferate.
Înmoaie boabele de tapioca timp de o oră în jumătate de cană de apă rece. După aceea, pune într-o cratiță cele trei căni de lapte de cocos, zahărul și tapioca și lasă-le să fiarbă aproximativ 30 de minute. Pentru a nu se lipi de cratiță, amestecă continuu, cât timp budinca fierbe. Cu cinci minute înainte de a fi gătită complet, adaugă și păstaia de vanilie, iar apoi mai lasă puțin pe foc. După ce s-a răcit complet, adaugă fructele și, opțional, dacă îți place, puțină scorțișoară.
Poți să dublezi cantitățile pentru a avea mic dejunul asigurat și în zilele următoare, depozitat în caserole, la frigider.
- Supă cremă de linte cu turmeric pentru prânz
Un prânz bogat, după un mic dejun copios, este tot ce ai nevoie pentru a te încărca cu energie pentru restul zilei. Lintea roșie te poate ajuta să îl ai, pentru că este bogată în fibre și nutrienți și, nu în ultimul rând, susține mișcările regulate ale intestinului.
Astfel, prepară o supă cremă de linte rapid, din următoarele ingrediente:
- 1 cană de linte roșie;
- 1 morcov tăiat felii;
- 1 cartof dulce curățat și tăiat felii;
- 1 ceapă tocată;
- 1 linguriță de turmeric;
- jumătate de linguriță de ghimbir ras;
- 750 ml apă sau supă de legume;
- 1 lingură de ulei de măsline.
Într-o oală, călește ceapa până devine translucidă. Apoi adaugă morcovul, cartoful dulce și lintea. Pune și supa de legume sau apa și fierbe toate ingredientele pentru 20 de minute. Adaugă și turmericul și ghimbirul, iar apoi, pentru a obține o supă fină, ajută-te de un blender. O poți servi cu crutoane sau pâine prăjită.
- Somon la cuptor cu legume pentru cină
Somonul are numeroase beneficii, printre care susținerea sănătății sistemului nervos sau prevenirea retenției de apă. Este bogat în omega 3, vitamine și nutrienți și te poate ajuta să pregătești în orice moment o cină rapidă și delicioasă.
Iată de ce ai nevoie pentru a-l prepara cu legume, la cuptor:
- 2 bucăți de somon file proaspăt;
- 1 broccoli mic;
- 1 morcov tăiat rondele;
- 1 cartof dulce tăiat cuburi;
- 1 lingură ulei de măsline;
- sucul de la jumătate de lămâie;
- 1 cățel de usturoi pisat;
- condimente după preferințe.
Începe prin a preîncălzi cuptorul la 200 de grade. Amestecă toate legumele cu uleiul de măsline și pune-le pe o tavă cu hârtie de copt. Peste legume, adaugă și fileurile de somon, pe care le stropești cu lămâie și usturoi pisat. Adaugă și condimentele, iar apoi bagă tava la cuptor pentru 20 sau 25 de minute, până când somonul devine fraged, iar legumele ușor rumenite.
Acestea sunt trei tipuri de preparate pentru fiecare masă a zilei, bogate în nutrienți și vitamine, pe care le poți prepara într-un timp scurt și care te vor ajuta să mănânci sănătos.
Sursa foto: Shutterstock