Tabla este un obiect pe care fiecare persoana il cunoaste de la scoala, insa cei mai in varsta isi aduc aminte de ea ca fiind acel obiect negru si sticlos pe care se scria cu creta. Intre timp, lucrurile au evoluat si acelasi lucru s-a intamplat si cu tablele, elevii folosind in prezent tabla magnetica, in locul celei clasice, datorita avantajelor pe care aceasta le ofera.
Elevilor le este mai usor sa citeasca de pe tabla magnetica
Cele mai des intalnite modele de tabla magnetica sunt albe si pe suprafata lor profesorul va scrie cu marker negru in majoritatea cazurilor, sau cu albastru. Elevului ii este astfel mult mai usor sa vada ce se scrie pe tabla, pentru ca la randul sau tabla este un mediu similar cu caietul sau, elevul scriind tot pe fond alb si avand ochiul deja format pentru a citi cel mai bine pe un astfel de contrast.
Profesorul scrie mai frumos pe tabla magnetica
O mare problema a tablelor clasice era scrisul, deoarece reprezentarea grafica a literelor utilizand creta este diferita de cea realizata utilizand un marker. Markerul se foloseste la fel ca si pixul clasic sau stiloul, in timp ce creta trebuie sa fie tinuta altfel in mana si sprijinita in palma diferit pentru a scrie corect si lizibil cu ea. Astfel, chiar si cei care scriu caligrafic sau care au un scris extrem de ordonat pot intampina probleme in momentul in care trebuie sa scrie cu creta. Cu markerul in schimb, scrisul ramane identic cu cel normal, de pe coala.
Elevii se simt mai incurajati sa iasa la tabla
In momentul in care se utilizeaza o tabla magnetica, elevii sunt mult mai incurajati sa iasa la tabla, decat in cazul uneia clasice, iar motivele sunt variate:
- Nu trebuie sa mai depuna efortul de a scrie frumos cu creta, asa cum s-a explicat si la punctul anterior;
- Nu se mai murdaresc de creta;
- Nu mai fac reactii alergice din cauza prafului de creta rezultat in urma scrisului si atunci cand este stearsa tabla.
Tabla magnetica se curata mai usor
Tabla magnetica trebuie curatata utilizand un burete uscat care sa stearga markerul permanent. Periodic, la finalul orelor va fi degresata si curatata cu detergent normal, fara sa fie necesar sa se foloseasca bureti uzi asa cum se intampla in cazul tablelor clasice. Procesul de stergere nu implica praf de creta care sa se ridice peste tot si nici reactii alergice.
In plus, in cazul tablei clasice, atunci cand erau folositi bureti foarte uzi, trebuia ca profesorul sa astepte ca tabla sa se usuce pentru a scrie, altfel literele nu s-ar fi vazut. De aceea, multi dintre ei alegeau sa stearga tabla cu un burete uscat, desi o astfel de operatiune le crea un disconfort considerabil. Cu o tabla magnetica, mediul de lucru va ramane curat si la fel si hainele elevilor si profesorilor pe care nu se va mai depune norul alb, de creta, rezultat prin stergere.
Acestea sunt cele mai importante avantaje care au determinat profesorii sa opteze pentru table magnetice in locul celor clasice.