Oamenii sunt resursa cea mai de preț a unei companii. Totuși, nu multe companii și reușesc să-i păstreze pe termen lung. Nu este de mirare, astfel, că strategiile departamentelor HR sunt în continuă dezvoltare.
Orice manager își dorește o echipă cu oameni dedicați și mulți consideră o victorie faptul că au astfel de angajați. Cu toate acestea, multe companii nu reușesc să îi păstreze prea mult timp. La mijloc este un proces complex, ce include un angajament pe termen lung, performanța păstrându-se, mereu, la un nivel ridicat.
Următoarele sfaturi te vor ajuta să îți fidelizezi oamenii de valoare din companie, indiferent de atracțiile concurenței:
Un pachet salarial peste medie
Deși salariul nu mai este prioritar pentru mulți dintre angajați, nu putem ignora importanța lui, mai ales în perioadele cu instabilitate economică, cum este și cea de acum. Oferind un pachet salarial peste medie, cresc șansele ca oamenii tăi de încredere să nu poată fi atrași de către companii concurente. Poți regăsi online multe instrumente pe care le poți folosi pentru a te ajuta să compari prețurile pieței din domeniul tău de activitate. Oferă-le salariaților tăi posibilitatea reală de a avea o creștere salarială pe măsura efortului și a rezultatelor obținute. Astfel, îi vei stimula pe mulți dintre ei să-și asume noi îndatoriri și responsabilități, motivați fiind de câștig și de avansarea în cadrul companiei.
Beneficii personalizate conform nevoilor fiecăruia
Bonurile de masă, asigurarea privată de sănătate și primele anuale sunt practici uzuale ale multor companii. Nevoile fiecărui individ sunt însă diferite și cresc odată cu vremurile. Astfel, pentru a-l stimula să rămână în echipa ta, ai nevoie de alte instrumente. Poți face un sondaj de opinie pentru a înțelege care sunt prioritățile fiecăruia. Apelează cu încredere la instrumente precum MyBenefits online, pentru vă ușura munca (atât ție, cât, mai ales, echipei de HR).
Încurajează comunicarea deschisă
Cele mai citite articole
Permite-le angajaților să-și spună părerea și să contribuie cu idei la diferite proiecte. Încurajează-ți echipa să discute liber despre probleme, ascultă-i pe toți și propune soluții care să contribuie la îmbunătățirea creativității fiecăruia. Ia în calcul beneficiile și potențialele riscuri ale implementării unei sugestii înainte de a lua decizii, mai ales dacă este o idee neconvențională cu care nu ești familiarizat. În astfel de cazuri este indicat să ceri feedbackul oamenilor de încredere din echipă, pentru a le afla părerea sinceră şi pentru a-i încuraja să comunice fără reţineri.
Munca de la distanţă
Una din preferinţele mai noi ale angajaţilor este munca de la distanţă. Ceea ce până nu de mult era doar o caracteristică a celor ce lucrau în IT, a devenit acum o tendinţă generală. Aceasta a apărut ca obligaţie în perioada pandemiei de COVID-19 şi se pare că a adus o serie întreagă de beneficii. Companiile care le permit angajaţilor să lucreze de la distanţă sau în sistem hibrid sunt la mare căutare pe piaţa muncii.
Omul ca parte a echipei
Indiferent de nivelul de experienţă, fiecare om își doreşte să se simtă integrat în echipă. Sentimentul că este o parte importantă a unui întreg şi că munca îi este apreciată îi întăreşte stima de sine. Însă, atât rezultatele individuale, cât şi cele de echipă sunt cele care îl reprezintă pe om. Pentru că sunt persoane care lucrează mai bine singure decât în echipă, sau invers, un bun manager trebuie să identifice această caracteristică.
A angaja oamenii potriviţi poate fi o provocare, însă fidelizarea lor este o adevărată artă în zilele noastre. Deşi concurenţa este acerbă, angajaţii valoroşi pot face parte pe termen lung din compania ta dacă se vor simţi motivaţi şi apreciaţi.
Sursa foto: Unsplash.com