Steriletul este una dintre cele mai eficiente metode de contraceptie, dar exista o multime de mituri legate de utilizarea acestuia. In acest articol poti descoperi cateva dintre afirmatiile false facute despre sterilet si adevarul medical in ceea ce il priveste.
Steriletul functioneaza determinand avortul
Unele cupluri se tem sa apeleze la sterilet deoarece sunt convinse ca, prin modul de functionare al acestuia, o sarcina este prevenita prin determinarea unui avort. Realitatea este ca majoritatea steriletelor actioneaza prevenind fecundarea.
Steriletul de cupru actioneaza similar unui spermicid, deteriorand calitatea spermei. Steriletele hormonale, pe baza de progesteron, blocheaza spermatozoizii determinand ingrosarea mucusului cervical. Atunci cand implantarea steriletului se face dupa contactul sexual neprotejat, el previne implantarea unui ovul fertilizat.
Dupa extractia steriletului pot aparea probleme
Extractia steriletului se efectueaza la distanta de cativa ani dupa implantarea acestuia, in cabinetul medicului ginecolog. Exista unele mituri legate de efectele pe termen lung pe care le poate avea steriletul:
- Determina sterilitate: studiile arata ca nu exista probleme legate de fertilitate in randul femeilor care au avut montat un sterilet. Bolile inflamatorii pelvine sunt responsabile pentru o mare parte a cazurilor de infertilitate;
- Creste riscul de sarcina extrauterina sau avort spontan, dupa indepartare: purtarea unui sterilet nu creste riscul de aparitie a sarcinii extrauterine. In plus, indepartarea steriletului determina revenirea la gradul de fertilitate caracteristic varstei, in afara cazului in care exista o alta problema de sanatate.
Steriletul nu este eficient
Unele femei refuza steriletul deoarece sunt convinse ca eficienta acestuia este scazuta. Statistic vorbind, eficienta steriletului este mai mare de 99%, el fiind considerat la fel de eficient ca legarea trompelor uterine.
In cazul steriletului hormonal, riscul de aparitie a unei sarcini nedorite este mai mic de 1%, iar eficienta se prelungeste pana la 5 ani. In cazul steriletului de cupru, procentul de sarcini nedorite este la fel de mic, 1%, dar durata de utilizare se poate prelungi pana la 12 ani.
Steriletul modifica libidoul
Cele mai citite articole
Unele cupluri nu vor sa apeleze la sterilet deoarece sunt convinse ca acesta scade libidoul sau determina disconfort in timpul contactului sexual, atat femeii cat si barbatului. De fapt, nu exista nici un motiv ca steriletul sa modifice dorinta sau placerea sexuala. Dimpotriva, multe cupluri care se simt ferite de riscul unei sarcini nedorite raporteaza o imbunatatire a vietii sexuale, dupa montarea steriletului.
In ceea ce priveste disconfortul, acesta este inexistent pentru femeie. In cazul in care firele steriletului sunt taiate prea scurt, este posibil ca barbatul sa le simta in timpul contactului sexual, dar exista solutii pentru remedierea acestei probleme: extragerea steriletului si inlocuirea acestuia. Firele ar trebui taiate la o lungime de 3 cm pentru ca totul sa fie in ordine.
Steriletul nu poate fi purtat de oricine
Multe femei cred ca steriletul nu le este recomandat persoanelor care nu au nascut. Nu exista o varsta minima pentru folosirea steriletului. Steriletul trebuie extras dupa instalarea menopauzei, la minim 12 luni dupa ultima sangerare vaginala. Nu exista nici o legatura intre numarul de nasteri si utilizarea steriletului.
Un istoric medical de infectii pelvine, o infectie in curs sau o viata sexuala care implica mai multi parteneri, deci un risc crescut de infectie, reprezinta contraindicatii pentru montarea steriletului.
Este adevarat ca, in primele luni dupa instalarea steriletului, pot aparea modificari ale menstruatiei, cu sangerari eratice si cresterea sau scaderea volumului sangerarilor, dar acestea nu au nici un fel de consecinte asupra starii generale de sanatate. In plus, ele dispar dupa primele 3 – 6 luni de utilizare a steriletului.
Luand in considerare toate aceste elemente si faptul ca inserarea steriletului se realizeaza in cabinetul medicului, dupa o consultatie completa si amanuntita, se poate afirma ca steriletul reprezinta o metoda sigura de contraceptie.
Sursa foto: Shutterstock