Creativitatea reprezintă o abilitate importantă care trebuie formată și dezvoltată încă din primii ani de viață. Aceasta ajută copiii să își dezvolte imaginația, să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și îi poate învăța pe aceștia cum să se adapteze la situații noi și să rezolve anumite probleme. Latura creativă aduce beneficii atât în plan personal, cât și profesional.
Descoperă 5 sfaturi care ajută la dezvoltarea laturii creative a copilului tău
- Stimulează-i imaginația prin joacă
Poți face asta permițându-i copilului să se joace liber, după propriul plac, și îl poți încuraja să își creeze propriile jocuri și reguli de joacă. O altă variantă poate fi să inventați împreună o poveste care implică personaje imaginare, pe care să le interpretați ulterior.
- Încurajează-l să își descopere pasiunile
Aceasta este o modalitate excelentă prin care se poate dezvolta creativitatea. Fii alături de copilul tău și ajută-l să experimenteze desenul, pictura, dansul, muzica sau sportul. Atunci când observi către ce latură are înclinație, îl poți înscrie la cursuri speciale unde își poate perfecționa abilitățile din domeniul respectiv.
- Încurajează-l să scrie și să citească
Cele mai citite articole
Nu există modalitate mai bună prin care să-ți dezvolți creativitatea și să dobândești cunoștințe noi decât prin a citi și a scrie. Încurajează-l pe cel mic să scrie propriile sale povești sau să citească literatură pentru vârsta lui, deoarece acestea sunt exerciții practice prin care își antrenează mintea și îl vor ajuta să găsească soluții neașteptate la probleme. Dacă este pasionat de animații, îi poți pune la dispoziție cărți manga – benzile desenate japoneze care îi vor dezvolta latura creativă și cunoștințele de limba engleză. Acesta va fi cu siguranță impresionat de personajele simpatice și de întâmplările lor captivante. Indiferent de ceea ce are nevoie, pe book-express.ro găsești o selecție de cărți potrivite pentru copii de toate vârstele.
- Încurajează-l să pună întrebări și să gândească singur
Este important ca atunci când copilul tău îți adresează o întrebare, să nu îi oferi răspunsul corect imediat, ci să-i stimulezi creativitatea și gândirea critică, lăsându-l pe acesta să spună care crede că ar fi răspunsul. În loc să îi oferi o soluție imediată, lasă-l să gândească independent și să își dezvolte propriile strategii de rezolvare a problemelor.
- Oferă-i experiențe noi din care să învețe
Acest lucru poate însemna o vizită la muzeu, excursii în natură, participarea la activități extracurriculare cum ar fi meciuri de fotbal sau baschet, balet, șah sau jocuri video educative. Copiii au o capacitate imensă de asimilare la această vârstă și orice interacțiune cu mediul din jur poate însemna o oportunitate de învățare. Într-o banală vizită în parc, un copil interacționează cu persoane noi, își va face prieteni, poate învăța despre natură, copaci și plante sau își va folosi imaginația pentru a-și crea propriile aventuri.
În concluzie, oricare dintre activitățile și experiențele prezentate mai sus poate ajuta la dezvoltarea laturii creative a copiilor. Este important să încurajăm creativitatea acestora deoarece îi va ajuta să se integreze mai ușor în societate și va avea avantaje pe plan profesional și în viața de adult.
Sursa foto: freepik.com