Pentru a te simți odihnit, este necesar să acorzi importanță somnului. Acesta joacă un rol important în sănătatea ta și în modul în care te simți pe parcursul zilei. Calitatea somnului influențează starea pe care o ai; prin urmare, îți propunem câteva idei care să te ajute să dormi mai bine.
1. Optează pentru un umidificator de aer
Pentru o calitate a aerului adecvată, poți opta pentru un umidificator camera. Acest tip de dispozitiv protejează tractul respirator și ajută la ameliorarea problemelor respiratorii, evitând trezirea cu nasul înfundat și alte senzații neplăcute, cauzate de aerul prea uscat.
Totodată, poți folosi un umidificator de aer și în alte încăperi, cum ar fi sufrageria. Pentru aceasta, poți alege un umidificator de dimensiuni mai mari, pentru a face față spațiului.
2. Aerisește zilnic dormitorul
Senzația de încăpere închisă nu este benefică nici pentru respirația ta, nici pentru psihicul tău. Indiferent de anotimp, este recomandat să aerisești încăperile în fiecare dimineață, pentru ca aerul curat de afară să pătrundă în casă. Un alt lucru important de menționat este utilitatea unei plase de insecte la geamuri, care te ajută să eviți situațiile neplăcute, precum apariția țânțarilor, pe timpul verii.
3. Evită folosirea telefonului mobil seara
Telefoanele mobile, tabletele, calculatoarele și alte astfel de dispozitive emit o lumină albastră nocivă pentru ochiul uman. Pentru a nu-ți obosi vederea și a nu te expune la pericole pe termen îndelungat, renunță la obiceiul de a mai folosi telefonul seara, când stai în pat. Pentru a avea un somn odihnitor și liniștit, ar trebui să lași telefonul deoparte, ba chiar la câțiva metri distanță de tine.
4. Ia cina cu câteva ore înainte de culcare
Cele mai citite articole
Mesele la ore târzii nu sunt recomandate, iar acest lucru nu se datorează dietelor pentru slăbire. Organismul trebuie să aibă timp să proceseze hrana, iar dacă mănânci cu câteva minute înainte de culcare, corpul trebuie să proceseze atât hrana, cât și să doarmă, ceea ce nu este ideal. Pentru o digestie corespunzătoare și un somn liniștit, ia cina cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. Totodată, evită să consumi seara băuturi care conțin cofeină, fiindcă acestea îți pot crea o stare de agitație.
5. Ai grijă la așternuturile de pat
Așternuturile de pat au o influență majoră asupra modului în care te odihnești. Igiena este esențială pentru pielea ta; așadar, schimbă în mod regulat așternuturile de pat. Totodată, folosește lenjerii de pat din materiale ușoare și plăcute la atingere, cum ar fi bumbacul. Investiția în așternuturi de calitate asigură un sentiment de confort, pe parcursul orelor de somn.
6. Investește într-o saltea de calitate
Salteaua joacă un rol important în calitatea somnului tău. Atunci când vine vorba de achiziții mai costisitoare care merită, salteaua este una dintre acestea. Poți analiza piața și studiile specialiștilor, pentru a vedea ce tipuri de saltele se comercializează și ce tip de saltea ar fi mai potrivit pentru tine și nevoile tale. De asemenea, nu uita că este recomandat să schimbi salteaua o dată la 6-7 ani.
7. Formează-ți o rutină de somn
Pentru ca organismul tău să fie odihnit și să funcționeze corespunzător, este indicat să ai o rutină de somn. Astfel, dacă mergi la culcare aproximativ la aceeași oră în fiecare seară și dormi 7-8 ore pe noapte, îi faci un bine corpului tău, care se obișnuiește cu ritmul respectiv.
În concluzie, ai la dispoziție o varietate de trucuri care te pot ajuta să te odihnești mai bine și care îți pot îmbunătăți calitatea somnului. Formează-ți obiceiuri sănătoase, evită expunerea la ecrane seara și ai grijă de igiena personală și a locului în care dormi. Astfel, vei avea parte de un somn odihnitor, așa cum îți dorești.
Sursă foto: Shutterstock