Nopțile călduroase îți afectează somnul și starea de spirit? Chiar și la începutul toamnei, temperaturile ridicate creează mult disconfort termic și ne împiedică să ne desfășurăm activitățile zilnice. Din fericire, în propria locuință avem posibilitatea de a controla temperatura cu anumite trucuri la îndemâna oricui.
Dacă vrei să ai parte de răcoare în interior, atunci când temperaturile exterioare depășesc 35℃, urmează sfaturile de mai jos:
Folosește aerul condiționat
Și nu oricum, ci într-un mod inteligent. În primul rând, asigură-te că acesta face parte dintr-o clasă energetică eficientă, astfel vei avea mai mult control asupra consumului de energie electrica a aerului conditionat. Atunci când îl folosești și ai o temperatură de peste 30 de grade în casă, nu seta aparatul la 23℃ din prima clipă. Încearcă răcirea treptată a locuinței, deoarece vei consuma mai puțină energie electrică și nu vei suprasolicita aparatul de aer condiționat. Totodată, pentru ca acesta să mențină aerul rece în casă, asigură-te că toate ferestrele sunt închise. Nu uita de igienizarea lui, deoarece în acest fel vei evita apariția alergiilor și a afecțiunilor respiratorii.
Folosește ventilatoare
Chiar dacă aparatul de aer condiționat este pornit, poți folosi și ventilatorul, pentru a potența efectul acestuia în camere. De asemenea, asigură-te că ventilatoarele sunt orientate astfel încât să creeze un flux de aer între ferestre. În acest fel, vei permite ca aerul rece să intre și cel cald cald să iasă.
Trage draperiile
Lumina directă a soarelui generează și mai multă căldură, lucru pe care, cu siguranță, nu ți-l dorești. De aceea, este recomandat să tragi draperiile ori să cobori jaluzelele. Dacă ai obloane, cu atât mai bine. Folosește-le pe timpul zilei, mai ales în camerele în care nu îți petreci timpul. De exemplu, dacă vrei să ai parte de confort termic în dormitor, noaptea, ține draperiile trase pe tot parcursul zilei.
Evită folosirea anumitor electrocasnice
Cele mai citite articole
Cel mai mare generator de căldură este, cu siguranță, aragazul. Încearcă să reduci utilizarea lui și a cuptorului pe timpul zilei, deoarece vei încălzi suplimentar camera și îți va fi și mai greu să scazi temperatura. În cazul în care este absolut necesar să folosești anumite electrocasnice, încearcă să faci acest lucru seara sau dimineața devreme, când este mai răcoare afară.
Fă dușuri călduțe
Cea mai la îndemână modalitate de a te răcori instant este să faci un duș călduț. Nu numai că te ajută să te simți mai confortabil, ci este și foarte sănătos pentru organism. Poți, de asemenea, să te răcorești cu ajutorul unui prosop umed, plasându-l pe frunte, gât sau încheieturi, pentru un efect imediat de răcorire.
Adoptă o alimentație ușoară
În timpul verii, consumă alimente bogate în apă, precum pepene, salate, supe de legume. În schimb, evită alimentele grele, picante, bogate în grăsimi. Printr-un aport ridicat de lichide, previi deshidratarea și îți va fi mult mai ușor să faci față zilelor caniculare.
Izolează locuința
Mai ales dacă locuiești la casă și ai libertate totală, izolează-ți locuința. Prin izolarea acoperișului și a pereților exteriori, poți reduce semnificativ transferul de căldură din exterior în interior. Folosește materiale izolante de bună calitate și asigură-te că nu există puncte slabe prin care căldura poate pătrunde.
Acestea sunt doar câteva soluții prin care poți face zilele caniculare mult mai ușor de suportat, indiferent că rămâi acasă sau pleci în vacanță. Și, nu uita: de fiecare dacă când petreci timp afară, protejează-te de soare cu pălării, ochelari și cremă cu SPF și evită expunerea între orele 10:00-17:00, când temperaturile sunt foarte ridicate.
Sursa foto: Freepik.com