Devenit popular pe intreg mapamondul, Airsoft este un joc strategic de echipa inspirat din teatrele de operatiuni militare. Echipati in costume de camuflaj si dotati cu arme speciale, jucatorii simuleaza conflicte militare, scopul final fiind acela de a elimina complet echipa adversa.
Jocul a luat nastere in Japonia insa a cunoscut rapid succesul international fiind unul dintre cele mai practicate jocuri. Fascinatia pentru scenariile militare ii indeamna pe adeptii jocului sa se transpuna in pielea soldatilor. Experienta traita este una extrem de placuta, in special atunci cand jocul se desfasoara alaturi de o gasca de prieteni. Desi pare a fi un sport dur destinat cu precadere barbatilor exista si foarte multe femeie care se arunca in campul de lupta pentru a experimenta adrenalina la cote maxime.
Regulile de baza ale jocului
Este important ca jucatorii sa cunoasca exact modalitatea de desfasurare a jocului pentru bunul mers al lucrurilor. Intreaga activitate se desfasoara doar in spatii organizate, fie indoor sau outdoor, iar accesul publicului este strict interzis.
Airsoftul este bazat, in primul rand, pe fairplay astfel ca jucatorii trebuie sa fie corecti si trebuie sa recunoasca atunci cand sunt loviti. In plus, violenta fizica sau verbala sunt total interzise in timpul jocului. Desi variantele de arme airsoft folosite sunt inofensive nu se recomanda tintirea adversarului de la o distanta mica pentru ca bilele de plastic pot provoca dureri, rani si vanatai.
Jucatorii trebuie sa respecte codul vestimentar si sa poate doar haine de camuflaj potrivite acestei activitati. De asemenea, replicile armelor utilizate trebuie sa se incadreze in tiparul acceptat astfel ca bilele trebuie sa aiba doar o anumita greutate. Pasionatii inraiti recurg la tot felul de upgrade-uri ale armelor, acesta fiind insa nerecomandate.
Jucatorii trebuie sa stie ca in Romania exista o legislatie in vigoare care interzice folosirea replicilor in afara spatiilor organizate. Airsoftul trebuie sa se desfasoare doar in zone special amenajate asa cum sunt padurile, spre exemplu sau fabricile abandonate.
Echipamentul de protectie necesar oricarui jucator
Este important ca jucatorii sa aiba un echipament complet pentru a nu se rani in timpul simularilor. In primul rand, ochelarii de protectie sunt indispensabili, protejand zona sensibila a ochilor. Alaturi de acestia, masca este un alt accesoriu recomandat cu caldura. In adrenalina actiunii, uneori pot avea loc mici accidentari cu urmari grave.
Pantalonii si jacheta trebuie sa se incadreze in tema militara astfel ca hainele de camuflaj sunt cele mai potrivite. Acestea sunt suficient de groase pentru a tine de cald, dar si pentru a proteja corpul de bilele de cauciuc. In ceea ce priveste incaltamintea, bocanii sunt ideali tinand cont de faptul ca jocul se desfasoara de cele mai multe ori pe un teren accident.
In functie de preferinte, jucatorii pot opta si pentru manusi, casti, veste sau chiar genunchiere. Absolut toate articolele vestimentare pot fi achizitionate dintr-un magazin airsoft alaturi de replicile armelor utilizate de soldati pe campul de lupta. Din dorinta de a avea o simulare cat mai reala a activitatii trupelor de razboi, au aparut replici extrem de reale asa cum sunt, spre exemplu, pustile M4 sau AK.