Confortul termic în locuință, precum și eficiența energetică a acesteia, sunt date de calitatea profilelor din PVC ale geamurilor termopan. Deși la prima vedere toate termopanele sunt la fel, realitatea este cu totul alta.
Alegerea celor mai rezistente termopane trebuie să se facă ținând cont de tipul profilului din PVC, despre care discutăm în acest articol. Iată câteva informații care îți vor fi extrem de utile în luarea deciziei de achiziție:
Cea mai potrivită lățime a profilului PVC
Cu cât profilul geamului din termopan este mai lat, cu atât cresc avantajele. În cazul profilelor late poți opta pentru geamuri mai late, lucru care va atârna greu în ceea ce privește izolația fonică și termică a locuinței.
Totodată, este important să știi faptul că alegerea lățimii pentru profil se face în funcție de locația în care se montează geamul termopan, dar și de climă. Cele mai întâlnite dimensiuni ale profilelor sunt:
- Profile PVC de 60 de milimetri – se potrivesc majorității locuințelor, indiferent de climă, câtă vreme sunt realizate corespunzător;
- Profile PVC de 70 de milimetri – asigură un plus de izolație fonică și termică, fiind destinate zonelor montane sau în cazul orașelor (salamander BluEvolution 92);
- Profile PVC de 82 de milimetri – pot fi instalate în orice tip de locuință, fiind o soluție perfectă în cazul clienților exigenți.
Ce rol au camerele din profil?
Fiecare cameră de aer îndeplinește o anumită funcție. În cazul unui profil de 60 de milimetri, spre exemplu, camera frontală este orientată spre stradă, fiind responsabilă de scurgerea apei, compensarea presiunii aerului și prevenirea supraîncălzirii temperaturii profilelor colorate. Cea de-a doua cameră reduce deformarea termică a profilului din PVC, servind ca un „tampon”. Cea de-a treia cameră vine cu locașuri pentru montarea feroneriei, a balamalelor și a mânerelor.
Evident, există și profile cu patru, cinci și șase camere, iar cu cât profilul este mai lat, cu atât geamurile din termopan vor asigura izolarea fonică și termică.
Cum se măsoară coeficientul de transfer termic?
Este foarte important să alegi termopane care oferă un coeficient de transfer termic cât mai redus. La modul general, profilele din PVC au coeficientul termic măsurat în W/(m²K). Cu cât acesta este mai mic (1 sau sub 1), cu atât izolarea termică este mai bună.
Și garniturile contribuie la izolarea termică – în cazul termopanelor de calitate premium, acestea sunt în număr de 3, spre deosebire de doar 2 garnituri care se întâlnesc la majoritatea profilelor de pe piață.
Clasa A și B de profil – ce reprezintă?
Clasa profilului este dată de grosimea camerei frontale. La clasa B pereții profilului sunt mult mai subțiri decât la clasa A. Profilele din clasa A oferă rezistență unghiulară mai mare, asigurând și și o fixare mai bună.
Ferestrele cu profil de clasa B sunt mai potrivite în cazul locuințelor low cost și de clasă mijlocie. Ferestrele cu profil din clasa A se potrivesc în cazul proiectelor de locuințe private și cele de clasă business.