Sindromul de tunel carpian (STC) este una dintre cele mai cunoscute afectiuni ale mainii, milioane de oameni din intreaga lume fiind diagnosticati cu aceasta tulburare in fiecare an. In randurile ce urmeaza vei afla care sunt principalele simptome ale afectiunii si metodele de tratament.
Simptomele sindromului de tunel carpian
Furnicaturi / amorteli
STC este cauzat de compresia nervului median, acesta fiind principalul nerv la mainii, care pleaca de undeva din regiunea axilara si ajunge in palma, inclusiv in primele patru degete ale mainii. Nervul median este responsabil pentru furnizarea de senzatii acestor parti ale corpului.
Amorteala si furnicaturile sunt unele dintre cele mai frecvente simptome ale sindromului de tunel carpian. Aceste senzatii nu se limiteaza la mana si incheietura mainii, aparand si in primele patru degete ale mainii, uneori chiar si in umeri. Cu toate acestea, amorteala si furnicaturile sunt de obicei mai concentrate la degetul mare, degetul aratator, degetul mijlociu si la prima jumatate a degetului inelar. Severitatea acestui disconfort devine mai mare, de obicei, pe parcursul zilei, pe masura ce continui sa iti folosesti din ce in ce mai mult mainile sau cand prinzi si strangi un obiect.
Slabiciune
Odata ce simptomele se agraveaza si STC devine mai sever, este posibil sa pierzi o anumita putere in maini si in incheietura mainii sau abilitatea de a tine obiectele. Compresia nervului median poate face raspunsurile musculare mai slabe, reducandu-ti puterea si precizia. Impreuna cu amorteala, acest efect de slabire face dificila prinderea sau tinerea continua a obiectelor si poate ingreuna deschiderea obiectelor (cum ar fi a unui borcan). Aceasta slabiciune progreseaza odata cu severitatea afectiunii.
Dureri
In timp ce sindromul de tunel carpian poate provoca dureri la nivelul mainii si chiar mai sus, in brat, durerea experimentata poate fi foarte diferita de cea asociata cu alte afectiuni ale mainii si incheieturii mainii. In mod obisnuit, durerea provocata de STC este asemanatoare cu o senzatie de ace, de arsura sau de soc electric. Aceste dureri vin si pleaca, in functie de cat de solicitata este mana / incheietura mainii, dar pot deveni persistente atunci cand boala este in stare avansata.
Cum se diagnosticheaza sindromul de tunel carpian?
Te confrunti cu simptomele de mai sus? Este timpul sa vezi un specialist in chirurgia mainii. Dupa ce te va intreba despre istoricul simptomelor si iti va efectua un examen fizic ce consta in diferite miscari ale mainii si incheieturii mainii, medicul iti va recomanda si cateva teste pentru a confirma diagnosticul de sindrom de tunel carpian.
Radiografie
Cu totii vom face o radiografie a corpului la un moment dat in viata. Radiografia este un test imagistic folosit pentru a examina caracteristicile interne ale corpului; in ortopedie, se foloseste pentru oase si articulatii.
Deoarece STC este o afectiune a nervilor, radiografia nu poate fi folosita pentru a diagnostica boala. Insa poate fi necesara pentru a exclude alte afectiuni ale mainii si incheieturii mainii.
EMG
Electromiografia sau EMG este un test de diagnostic ce evalueaza muschii si nervii corpului si este deseori efectuata pentru confirmarea sindromului de tunel carpian. In timpul procedurii, pe mana si incheietura mainii, cativa electrozi sunt plasati pentru a masura impulsurile electrice prin nervi si muschi. Acest studiu ajuta medicul sa stabileasca daca ai STC sau un alt tip de tulburare nervoasa, aratand de asemenea modul in care nervii si muschii sunt afectati de boala. Testul nu este dureros, insa poate crea un usor disconfort.
Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?
Tratamentul este stabilit in functie de severitatea simptomelor. Conform doctorului Vladislav Gyebnar de la Bestetic.ro, in cazurile usoare, odihna, medicamentele antiinflamatoare si purtarea unei atele specifice pot fi solutia potrivita. Medicul iti poate recomanda chiar si fiziokinetoterapie pentru a-ti intari musculatura mainii. Cu toate acestea, daca metodele non-invazive nu reusesc sa-ti amelioreze simptomele sau daca afectiunea este mai severa, medicul de mana iti va recomanda, cel mai probabil, interventia chirurgicala.