Acasa» Diverse»Boli comune la castraveți – Prevenire și combatere
Boli comune la castraveți – Prevenire și combatere
Portal Premiera
16 aug. 2022 DiverseComentariile sunt închise pentru Boli comune la castraveți – Prevenire și combatere
231 Vizite
Cultivarea unei grădini de legume este satisfăcătoare pe mai multe planuri, iar culegerea beneficiilor la sfârșitul sezonului de creștere este răsplata pentru toată munca depusă.
Multe soiuri de castraveți cresc în grădină, iar plantele sănătoase vă răsplătesc cu o recoltă generoasă. Din nefericire, castraveții se confruntă adesea cu boli bacteriene și fungice. Prin urmare, este vital să știți ce să căutați pentru a preveni pierderea unei întregi recolte de castraveți. Vă vom explica diferite tipuri de boli ale castraveților și modalitățile de a vă trata plantele pentru a le menține productive.
PRINCIPALELE BOLI LA CASTRAVEȚI
Alternarioza
Această boală afectează mai frecvent pepenii, dar poate afecta și castraveții. Sporii ciupercii pot fi purtați de vânt sau se pot răspândi prin solul și apa contaminate. Condițiile umede și calde favorizează boala. Ciuperca poate supraviețui iarna în resturile de plante pentru a ataca din nou plantele în primăvară.
Simptome: Pete maro neregulate pe frunze, uneori cu margini galbene. Această boală afectează de obicei frunzele mature. Este posibil ca la început să vedeți pete mici, maro. Aceste pete maro pot crește în forme neregulate cu un halou galben. La scurt timp după aceea, frunzele devin maro, se ofilesc și mor, expunând fructele la lumina directă a soarelui care le poate arde.
Tratament: Singurul mod de a trata bolile fungice este cu fungicide. Dacă doar câteva părți ale plantei sunt afectate, tăiați și îndepărtați acele părți pentru a împiedica răspândirea ciupercii.
Antracnoza
O altă boală fungică, antracnoza, este mai frecventă în condiții de umiditate și căldură. Regiunile cu umiditate ridicată sunt foarte sensibile la bolile fungice ale plantelor. Ciuperca iernează în frunze și alte resturi de plante, eliberând sporii în primăvară pentru a infecta noile plante. Sporii au nevoie de umiditate și de temperaturi blânde pentru a germina.
Simptome: Pete galbene, circulare, îmbibate cu apă, pe frunze și fructe, cu margini maro închis până la negru. Este posibil să vedeți pe frunze pete circulare, galbene, mici la început, dar care se măresc pe măsură ce boala avansează. Petele de pe fructe pot fi negre și adâncite, cu o substanță gelatinoasă de culoare roz somon în centru (grup de spori de ciuperci).
Tratament: Dacă o mare parte din plantă este infectată, este posibil să fie nevoie să îndepărtați întreaga plantă și să o luați de la capăt cu pământ dezinfectat. Pulverizați fungicidele conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului. În sezoanele ploioase, este posibil să fie necesare aplicări mai frecvente.
Mozaicul castravetelui
Virusul mozaic se răspândește prin afidele care se hrănesc cu planta, prin altoirea unei plante infectate pe o plantă sănătoasă și prin contactul cu unelte, cizme și mănuși neigienice.
Simptome: Semnul caracteristic al mozaicului castraveților este reprezentat de pete și/sau linii pe frunze sau fructe. Acestea pot fi albe, galbene sau de culoare verde deschis până la verde închis. De asemenea, nervurile frunzelor pot deveni foarte distincte și galbene. Este posibil ca plantele să nu producă la fel de multe fructe, iar dacă produc, acestea pot fi mici și deformate. Frunzele pot fi, de asemenea, diforme. La fel ca în cazul multor infecții virale, este posibil ca simptomele să nu fie întotdeauna vizibile, ceea ce face controlul foarte dificil. Temperaturile ridicate, subnutriția, insectele și alți factori de stres pot declanșa simptomele.
Tratament: Prevenirea este singura modalitate de a scăpa de o infecție virală a plantelor. Îndepărtați toate plantele infectate. Dezinfectați frecvent uneltele și hainele de grădinărit. Îndepărtați afidele și gândacii pe măsură ce îi vedeți. Pulverizați insecticide pentru a ajuta la controlul populației de dăunători. Îndepărtați des buruienile și resturile vegetale, deoarece ambele pot fi terenuri de reproducere pentru multe boli ale plantelor.
Acestea sunt doar câteva dintre bolile care pot distruge cultura de castraveți. Utilizarea unor îngrășăminte, pesticide și fungicide de calitate este principală metodă de combatere a bolilor. Pe ogorul.ro ai la dispoziție oricare dintre aceste produse. Un exemplu din categoria fungicidelor este CAVALER 600 SL. Combate principalele boli ale culturilor agricole vegetale. Cele două tulpini de microorganisme conținute în produs, conform studiilor științifice, combat peste 600 de clase de factori patogeni atunci când tratamentul se aplică preventiv.