Zonele urbane devin din ce în ce mai aglomerate anual. Statisticile nu sunt în favoarea României, care încă se află în topul accidentelor rutiere, în Uniunea Europeană, chiar și în 2023. Chiar dacă sunteți sau nu un șofer prudent, este foarte important să aveți la cunoștință care sunt daunele acoperite de polițele de asigurare RCA și CASCO și care sunt excepțiile pe care contractul nu le poate acoperi.
Da, o polita de asigurare RCA este obligatorie și este foarte utilă. Dar asta nu înseamnă că poate să acopere orice fel de dauna. Multe dintre despăgubirile care nu pot fi acoperite de asigurarea RCA sunt acoperite de asigurarea CASCO. Cu toate acestea, există și situații în care niciun tip de asigurare auto nu pot acoperi daunele unui accident.
Acest articol, realizat de echipa Pint.ro, este menit să vă spună exact care sunt particularitățile acestea în care asigurarile auto RCA nu pot fi folosite. Urmărind articolul, veți putea afla mai multe detalii despre cele două polițe de asigurare auto și bonus, la final, o metodă simplă prin care puteți obține o ofertă RCA la un preț accesibil.
Asigurarea RCA – ce este, ce acoperă și cum se calculează
RCA este acronimul pentru Răspundere Civilă Auto, iar această polita este o forma de asigurare obligatorie în Romania pentru toate autovehiculele care circula pe drumurile publice. Scopul acestei asigurari este de a acoperi costurile ridicate produse prin accidente auto în care șoferul este responsabil.
Asigurarea RCA acoperă costurile de reparație a vehiculului implicat in accident, precum și costurile de tratament medical și/sau despăgubiri pentru victimele accidentului. În unele cazuri, asigurările RCA pot acoperi și costurile de transport al vehiculului la un atelier de reparații.
Tarifele pentru asigurari RCA variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi marca și modelul vehiculului, vârsta șoferului, istoricul de conducere, precum și locația în care este înregistrat vehiculul.
Totodată, pretul politei RCA este influențat și de sistemul bonus-malus, un sistem de tarifare utilizat de unele companii de asigurari auto care funcționează prin acordarea unui bonus sau aplicarea unui malus în funcție de numărul de accidente pe care șoferul le-a avut în ultimii ani.
Dacă șoferul are un istoric bun de conducere, adică nu a fost implicat în accidente, va primi un bonus care poate reduce costul asigurarii. Dacă șoferul are un istoric de accidente, va primi un malus care poate mari costul asigurarii.
Situații excepționale pe care asigurarea RCA nu le poate acoperi
Deși clauzele unei asigurari auto obligatorii certifică faptul că victimele accidentelor rutiere vor beneficia de despăgubirile necesare, există și câteva situații majore în care despăgubirile nu sunt acceptate de societățile de asigurari auto:
- atunci când o terță persoană, pasager al autovehiculului prejudiciat incomodează și chiar duce la producerea accidentului prin deschiderea portierelor în timpul mersului, ori când vehiculul staționează și incomodează alți participanți la trafic
- dacă daunele au fost cauzate de un vehicul asigurat RCA și deținut/utilizat de aceeași persoană asupra cărora s-au produs aceste pagube
- prejudiciul depășește limitele de răspundere ale acelei asigurari RCA
- dacă nu a fost făcută dovada valabilității pentru asigurarea RCA
Ce sancțiuni se aplică șoferilor prinși fără asigurare pe drumurile publice
Având în vedere că este impus prin lege ca fiecare sofer să dețină o asigurare RCA valabilă atâta timp cât au în posesie un autovehicul (fie că îl folosesc sau nu), există, bineînțeles, și sancțiuni pentru cei care nu respectă legea și încearcă să circule fără asigurare auto.
Șoferii fără asigurari RCA pot fi sancționați cu o amendă de până la 1500 de lei, aproximativ valoarea unei polițe RCA. Există și sancțiuni mai severe, cum ar fi suspendarea dreptului de a circula cu vehiculul, confiscarea numerelor de înmatriculare, reținerea permisului sau chiar reținerea autovehiculului până la achitarea politei de asigurare.
Asigurarea de tip CASCO – ce este diferit față de asigurarea RCA
Spre deosebire de asigurarile RCA, cele de tip CASCO sunt facultative. Acestea oferă protecție extra, deoarece acoperă daune cauzate de vremea extremă, vandalism, avarii. Mai mult decât atât, pot acoperi și despăgubirile în cazul în care masina a fost furată.
Acestea nu se calculează pe baza sistemului bonus-malus, ci depind de criteriile șoferului și de vechimea autovehiculului. Posesorii de mașini noi, performante, vor plăti mai mult pentru asigurarea CASCO. De asemenea, există riscul ca anumite modele să nu fie eligibile pentru asigurarea CASCO, în special mașinile mai vechi de 20 de ani.
Metodă simplă de obținere a unei oferte ideale pentru bugetul dvs: calculatorul online
Un calculator de asigurari este un instrument online care poate fi utilizat pentru a estima costul unei polite de asigurare RCA/CASCO pentru un anumit vehicul. Utilizatorul trebuie sa introduca informații precum marca, modelul, an fabricatie, capacitatea cilindrică și alte detalii despre vehiculul, iar calculatorul va folosi aceste informații pentru a genera o oferta personalizată de asigurare RCA.
Calculatoarele de asigurari RCA sunt disponibile pe site-urile unor companii de asigurari sau pe platforme independente care oferă comparatii între diferite oferte de asigurari. Utilizatorii pot compara costurile și beneficiile diferitelor polite și pot alege sa cumpere direct online sau prin intermediul unui agent de asigurari.
Pint.ro – broker de asigurare și aliatul tău în obținerea unei polițe auto la preț accesibil
În cazul în care doriți să căutați o ofertă de asigurare RCA sau CASCO, puteți utiliza calculatorul online disponibil pe site-ul Pint.ro. Tot pe site-ul celor de la Pint veți găsi informații suplimentare despre fiecare tip de asigurare auto în parte, iar în cazul în care aveți nevoie de asistență, echipa Pint vă stă la dispoziție.