Orice recomandare pentru o dietă echilibrată menționează legumele cu frunze verzi ca fiind unele dintre cele mai sănătoase surse de nutrienți. În acest articol poți descoperi informații interesante despre cele mai populare plante și legume cu frunze verzi și beneficiile lor pentru sănătate.
Germenii de plante
Germenii sunt semințele încolțite ale unor legume și ierburi. Ei măsoară între 2.5 – 7.5 cm și sunt concentrați în substanțe nutritive. Încă din anii 1980 au început să fie folosiți ca garnitură, sau în salate, ca decor.
Consumul de germeni are numeroase beneficii. În ciuda dimensiunilor reduse, germenii încolțiți sunt foarte hrănitori. Ei pot avea de până la 40 ori mai mulți nutrienți decât plantele mature. Dacă îi incluzi în dieta obișnuită, vei avea parte de o sursă constantă de vitaminele C, E și K, dar și de vitaminele B1, B2, B6 și acid folic.
Iar vestea cea mai bună este că poți crește germeni de plante în bucătărie, fără prea mare efort. E suficient să pui semințele la încolțit într-o cantitate mică de apă.
Spanacul
Spanacul este una dintre cele mai populare legume și poate fi folosit ca ingredient într-o mare diversitate de rețete, inclusiv în supe, sosuri, smoothie-uri și salate. Aportul nutritiv al spanacului este impresionant: o cantitate de aproximativ 30 g conține 181% din doza zilnică recomandată de vitamina K, 56% din doza zilnică recomandată de vitamina A și 13% din necesarul zilnic de mangan.
Mai mult decât atât, spanacul este o sursă foarte bogată de folați, esențiali pentru sinteza hematiilor și pentru prevenirea defectelor de tub neural în timpul sarcinii.
Varza
Varza face parte din aceeași familie cu broccoli, kale și varza de Bruxelles. Se pare că aceste plante au efect protector împotriva cancerului, în special când vine vorba despre cancerul pulmonar și cancerul esofagian. Este o sursă bogată de fibre și vitamina C.
Varza murată are și ea multiple beneficii pentru sănătate, fiind un excelent probiotic, susținând sănătatea tubului digestiv și a sistemului imunitar.
Frunzele de sfeclă
Cele mai citite articole
Încă din Evul Mediu se știe despre extraordinarele beneficii pe care le au frunzele de sfeclă pentru sănătate, chiar dacă, în prezent, tindem să folosim mai mult rădăcinile plantei. Frunzele de sfeclă sunt bogate în potasiu, calciu, riboflavină, fibre, vitaminele A și K. O porție de aproximativ 150 g frunze de sfeclă gătite conțin 220% din doza zilnică de vitamina A, 37% din doza zilnică de potasiu și 17% din necesarul zilnic de fibre.
Mai mult decât atât, frunzele de sfeclă sunt o sursă excelentă de beta-caroten și luteină, cunoscute pentru că reduc riscul de afecțiuni oftalmologice.
Salata verde
Salata verde este consumată frecvent, atât în smoothie-uri, cât și în supe sau salate. Textura sa ușor crocantă o face apreciată – lucru bun, de altfel, având în vedere conținutul ridicat de vitamine A și K.
Studiile efectuate până în prezent demonstrează că salata verde are un efect benefic asupra profilului lipidic, reducând riscul de boală cardiacă.
Andivele
Cu gustul lor amărui, andivele sunt considerate o alternativă la salata verde. Pot fi consumate crude, în salate, sau gătite. Aproximativ 25 g andive oferă 72% din necesarul zilnic de vitamina K, 11% din necesarul zilnic de vitamina A și 9% din necesarul zilnic de folați.
Mai mult decât atât, andivele conțin un antioxidant eficient în reducerea inflamației din organism și cu efect de inhibare a celulelor tumorale, cel puțin in vitro.
Legumele cu frunze verzi sunt gustoase, sănătoase, au un aport caloric mic și pot fi incluse în dieta zilnică a fiecăruia dintre noi. În plus, în funcție de sezon, recunoaștem că includerea lor în salate este un veritabil deliciu.
Sursa foto: Shutterstock