Istoria Acordului Schengen
Acordul Schengen a fost semnat în 1985 și a intrat în vigoare în 1995. Acesta a fost semnat de patru dintre statele membre ale Uniunii Europene (Germania, Franța, Luxemburg și Olanda) și a avut ca scop eliminarea controalelor la frontierele interne ale statelor. Acordul a fost semnat de către statele membre ale UE și a stabilit reguli clare cu privire la cetățenia Schengen, cum ar fi: cetățenii UE pot să se deplaseze liber între țările membre, nu există control de frontieră, iar cetățenii UE nu au nevoie de vize pentru a călători între țările membre ale UE. Acordul Schengen a permis libera circulație a persoanelor și bunurilor în Uniunea Europeană, permițând schimbul de informații, cooperare în materie de control al frontierelor și securitatea la frontiera externă a UE.
Ce inseamna Acordul Schengen
Acordul Schengen a facut posibila libera circulatie a persoanelor intre statele membre, inclusiv scutirea de vize pentru cetatenii care doresc sa calatoreasca in interiorul UE. Acordul Schengen a permis si eliminarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre, ceea ce a facut mai usoara calatoria intre statele membre ale UE. Acordul Schengen a creat, de asemenea, un sistem de control al frontierelor comun, cunoscut sub numele de Sistemul Schengen de Informații (SIS). Acest sistem permite statelor membre sa schimbe informații despre persoanele care urmeaza sa intre in UE.
Beneficiile Acordului Schengen
Principalul beneficiu al Acordului Schengen este libera circulatie pentru cetatenii UE. Aceasta inseamna ca cetatenii UE pot sa calatoreasca liber in interiorul UE fara sa aiba nevoie de vize sau sa se supuna controlului la frontiera. Alte avantaje ale Acordului Schengen includ crearea unui sistem de control al frontierelor comun, schimbul de informatii intre statele membre si eliminarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre. Acordul Schengen ofera, de asemenea, mai multa siguranta si protectie la frontiera externa a UE, ceea ce ajuta la previnerea traficului de persoane si contrabanda in UE.
Aplicarea Acordului Schengen
Cele mai citite articole
În prezent, Acordul Schengen este aplicabil în 22 dintre statele membre ale UE. Acordul a fost semnat și a intrat în vigoare pentru țările din spatiul Schengen, care sunt Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia. Acordul Schengen este aplicabil, de asemenea, în țările non-UE cum ar fi Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Cu toate acestea, acestea țări non-UE nu au acces la bază de date Schengen și nu sunt supuse acelorași prevederi ca statele UE.
Implicatiile Acordului Schengen
Acordul Schengen a avut un impact pozitiv asupra cetatenilor UE. Aceasta le-a permis sa calatoreasca liber in interiorul UE, scutind cetatenii UE de timpul si costurile asociate obtinerii vizei. Acordul a avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra afacerilor, permițându-le să se deplaseze liber în UE pentru afaceri. Acordul Schengen a avut de asemenea un impact pozitiv asupra securitatii UE, creand un sistem de control al frontierelor comun si schimbul de informatii intre statele membre. Cu toate acestea, Acordul Schengen a facut, de asemenea, posibila intrarea ilegala a persoanelor in UE prin eliminarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre.
Concluzie
Acordul Schengen a permis cetatenilor UE sa calatoreasca liber in interiorul UE, eliminand barierele de vize. Acesta a permis, de asemenea, schimbul de informatii intre statele membre si crearea unui sistem comun de control al frontierelor. Desi Acordul Schengen are avantaje semnificative, el a facut, de asemenea, posibila intrarea ilegala a persoanelor in UE prin eliminarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre. In ansamblu, Acordul Schengen a crescut libertatea de circulatie si a imbunatatit securitatea la frontiera externa a UE.