Renovarea locuințelor presupune o investiție destul de mare de timp, însă în egală măsură necesită și o bună planificare financiară. Stabilirea unui buget te ajută să economisești, iar în același timp te ajută să știi exact care sunt costurile cu renovarea și câți bani aloci fiecărei etape. Află cum poți să îți planifici corect bugetul și la ce să fii atent pentru a realiza renovarea la un preț corect.
Stabilirea etapelor de lucru
Renovarea unei locuințe presupune de cele mai multe ori lucrări etapizate, în funcție de tipul acestora. De la izolarea fundațiilor la acoperisuri case, fiecare segment de locuință renovat presupune materiale speciale și, implicit, costuri separate.
Este recomandat așadar să stabilești aceste etape de lucru și să calculezi necesarul de materiale pentru fiecare. Dacă plănuiești să aplici o hidroizolație, atunci va trebui să decizi cu privire la tipul acesteia. Poți opta pentru hidroizolalații lichide sau pe bază de bitum, caz în care vei avea nevoie de suprafața de izolat, în metri pătrați, pe care să o raportezi la consumul de material.
Dacă vrei să izolezi termic locuința sau să construiești elemente structurale noi, atunci va trebui de asemenea să afli câteva detalii precum: pret palet de BCA, numărul de blocuri BCA necesare, tipul de adeziv potrivit și eventual prețul și consumul pentru tinci, glet sau tencuială decorativă.
Păstrează o rezervă pentru cheltuieli neprevăzute
Este recomandat ca atunci când renovezi să ai în vedere și o rezervă financiară care să acopere pierderile și eventualele situații pe care nu le poți prevedea. Spre exemplu, unele substraturi poroase pot necesita mai multă vopsea lavabilă, în vreme ce plăcile ceramice se pot sparge în timpul procesului de prelucrare, cauzând astfel unele lipsuri. Este recomandat să ai în vedere aceste aspecte, pentru a fi sigur că lucrările nu sunt periclitate. Cumpără materiale suplimentare (un adaos de circa 3%), sau păstrează o rezervă de bani care să te ajute să cumperi materiale suplimentare.
Solicită ajutorul experților
Pentru a ști exact care sunt costurile lucrărilor de renovare va trebui să soliciți și ajutorul experților, mai ales dacă decizi să lucrezi alături de o echipă de meseriași. Cere oferte de la mai multe firme și întreabă specialiștii despre detaliile ce țin de consum, putere de acoperire sau durabilitate a materialelor. În acest fel te vei putea apropia mai mult de costurile reale ale lucrării, iar bugetul va putea fi stabilit cu o mai mare ușurință.
Cumpără materiale doar din magazine specializate
Materialele de construcții pe care le cumperi ar trebui să fie calitative, pentru a te putea bucura de lucrări durabile, asupra căror să nu fie nevoie să intervii. Cumpără din magazine specializate, de la producători cunoscuți, precum Celco, iar în acest fel lucrările tale de renovare vor fi un adevărat succes.