De câte ori ți s-a întâmplat până acum să arunci mâncarea din frigider pentru că s-a stricat? Risipa alimentară apare deseori în mediile urbane, iar studiile arată că fiecare persoană irosește aproximativ 350 de grame de hrană pe zi, echivalentul unei mese complete.
După ce te asiguri că ai respectat lista de cumpărături și ai cumpărat doar ce aveai nevoie, este indicat să înveți cum să depozitezi corect alimentele în frigider, dacă vrei să le folosești în preparate și după o săptămână de la achiziție. Iată cum poți face acest lucru:
Menține temperatura frigiderului sub 5 grade Celsius
Fie că ai un frigider Arctic sau de la orice alt brand, este indicat să aibă funcția no frost și să aibă un spațiu special de depozitare a legumelor. După ce ai bifat acest aspect, este indicat să setezi frigiderul sub temperatura de 5 grade Celsius și să nu îi ții prea mult timp ușa deschisă atunci când cauți ceva în el. Totodată, nu băga mâncare fierbinte în frigider, deoarece acest lucru va duce la creșterea temperaturii din interior.
Nu încărca frigiderul
Un frigider mult prea încărcat cu mâncare nu permite aerului să circule cum trebuie în interior și să mențină reci alimentele. Ceea ce înseamnă că vei arunca multe alimente stricate și, astfel, vei încuraja risipa alimentară.
Așează alimentele pe categorii
Cel mai bun mod de a avea ordine în frigider, de a nu uita de anumite alimente și de a le menține proaspete pentru cât mai mult timp este prin așezarea lor pe categorii. Păstrează alimentele gata de consum precum brânza, iaurtul, carnea gătită pe rafturile din mijloc și de sus și, dacă ai carne crudă sau pește proaspăt care urmează să fie gătită, așeaz-o pe raftul de jos. Astfel, carnea nu se va atinge sau nu va picura sucuri pe alte alimente din frigider.
Pune resturile de mâncare la frigider în două ore de la gătire
Cele mai citite articole
Dacă a rămas mâncare după masă, depoziteaz-o în frigider în două ore de la gătire. Împarte mâncarea în porții mai mici și pune-o într-un vas care nu este adânc, pentru a se răci mai repede. Dacă ai resturi de orez fiert, acestea trebuie răcite și puse la frigider într-o oră de la gătire. Acoperă mâncarea cu un capac pentru a preveni contaminarea și consumă totul în maxim trei zile.
Dacă apar dubii, mai bine aruncă
Ai alimente prin frigider despre care nu mai ții minte când au fost deschise? Sau poate că au trecut deja câteva zile de când au fost gătite. Dacă apar semne de întrebare sau ceva ți se pare suspect, pentru siguranța ta, ar fi mai bine să arunci mâncarea respectivă. Cu siguranță, e mai veche decât crezi tu.
Nu depozita orice fruct sau legumă în frigider
Sunt anumite legume sau fructe care își mențin prospețimea mai mult timp dacă sunt ținute afară. Așadar, evită să depozitezi în frigider cartofii, roșiile bananele, ceapa, dovlecelul și pune-le, mai degrabă, într-un spațiu întunecat și ușor răcoros. Totuși, roșiile pot fi ținute doar maximum trei zile la temperatura camerei.
Cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru menținerea proaspătă a alimentelor este să cumperi doar cât ai nevoie. Astfel, te vei asigura că o să consumi tot ce ai cumpărat și vei avea mereu mai mult loc în frigider.
Sursa foto: Freepik