Introducere
Sarmalele sunt o mancare traditionala iubita in multe tari din Europa de Est, dar mai cu seama in Romania. Acestea sunt preparate din frunze de varza sau vita de vie, umplute cu un amestec de carne tocata, orez si condimente, apoi fierte in suc de rosii sau bors. In functie de regiune, exista diverse variatii ale acestei retete. In continuare, va voi prezenta cinci dintre cele mai bune retete de sarmale, pentru a va inspira si a va incanta papilele gustative in orice perioada a anului.
Sarmale traditionale in frunze de varza murata
Una dintre cele mai iubite versiuni de sarmale este cea in frunze de varza murata. Pentru aceasta reteta veti avea nevoie de aproximativ 1 kg de varza murata, 500 g de carne tocata de porc, 100 g de orez, o ceapa mare, 50 ml de ulei, piper, sare si marar dupa gust. Se incepe prin calirea cepei tocata in ulei, apoi se adauga carnea si se prajeste pana devine aurie. Orezul se spala si se amesteca cu carnea, condimentele si mararul tocat. Frunzele de varza se umplu cu acest amestec, se ruleaza si se aseaza intr-o oala. Sarmalele se acopera cu o solutie de apa si suc de rosii si se fierb la foc mic timp de 2-3 ore.
Sarmale in frunze de vita de vie
Pentru o varianta mai deosebita, puteti opta pentru sarmale in frunze de vita de vie. Ingrediente necesare includ 500 g frunze de vita de vie, 400 g carne tocata de vitel, 200 g orez, 2 cepe mari, 50 g stafide, 50 g pini, sare, piper si menta proaspata. Frunzele de vita se oparesc, iar umplutura se pregateste amestecand carnea cu orezul, ceapa calita, stafidele, pinii si condimentele. Umplutura se pune in frunzele de vita, se ruleaza si se fierb in suc de rosii cu apa, menta si putin ulei de masline, timp de aproximativ 1 ora si jumatate.
Sarmale ardelenesti cu afumatura
Cele mai citite articole
O varianta apreciata in Transilvania este reteta de sarmale cu afumatura. Ingrediente: 1 kg varza murata, 500 g carne tocata amestec porc si vitel, 100 g bacon afumat, 200 g orez, 2 cepe, 100 ml ulei, cimbru, piper, sare. Baconul afumat se taie cubulete si se prajeste, apoi se adauga ceapa si carnea si se lasa la prajit. Dupa aceea, se incorporeaza orezul si condimentele. Frunzele de varza se umplu cu aceasta compozitie, se ruleaza si se pun in oala pe un pat de varza tocata. Se fierb in suc de rosii si apa timp de cateva ore la foc mic.
Sarmale de post cu ciuperci
Pentru cei care tin post sau prefera o varianta fara carne, sarmalele cu ciuperci sunt o optiune delicioasa. Ingrediente: 1 kg varza murata, 500 g ciuperci champignon, 200 g orez, 2 cepe, 50 ml ulei, sare, piper, marar. Ciupercile taiate marunt si ceapa se calesc in ulei, apoi se adauga orezul si condimentele. Compozitia se foloseste pentru a umple frunzele de varza, care se ruleaza si se aseaza in oala. Se fierb in suc de rosii si apa, la foc mic, timp de aproximativ 2 ore.
Concluzie
Fie ca preferati sarmalele in stil traditional, fie ca doriti sa experimentati cu variante mai neobisnuite, aceste retete va vor ajuta sa preparati cele mai bune sarmale. Fiecare dintre aceste retete are unicitatea sa, dar toate sunt pline de aroma si vor fi cu siguranta apreciate de toti cei care le vor incerca. Nu ezitati sa adaugati ingredientele preferate sau sa ajustati condimentele dupa gustul personal, pentru ca, in final, cele mai bune sarmale sunt cele facute cu dragoste si o nota personala. Pofta buna!