Indiferent de vârstă sau sex, fiecare dintre noi se confruntă cu diverse temeri și anxietăți, ceea ce este absolut normal! De la teama de întuneric la fobia de ace, anxietățile pot lua multe forme, însă, surprinzător sau nu, circa 70% dintre oameni admit că se confruntă cu o frică accentuată de a merge la medicul stomatolog.
Așadar, dacă te temeai că ești singura persoană cu frică de dentist, care caută să amâne cât mai mult posibil vizita la stomatolog, să știi că nu ești un caz izolat. Această frică este un fenomen larg răspândit, o anxietate legată de cum va decurge consultul dentar, dar mai ales diversele tratamente necesare.
Această teamă este adesea profund înrădăcinată în experiențele noastre din copilărie. Mulți dintre noi ne-am format această anxietate din vremea când tratamentele stomatologice erau considerate destul de brutale, iar anestezia reprezenta mai degrabă un lux, rezervat doar pentru cazurile extreme.
Ce trebuie să știi despre frica de dentist?
Frica de dentist, numită și odontofobie, se manifestă de obicei prin simptome precum fluturi în stomac și respirație greoaie. Alte simptome comune includ fiori pe șira spinării, transpirație excesivă și nervozitate.
La unele persoane pot apărea și alte semne, precum transpirația palmelor, a cefei și a frunții, tremurul incontrolabil sau senzația de leșin. Din fericire, toate aceste manifestări pot fi atenuate sau chiar eliminate cu ajutorul unor tehnici specifice. Primul pas este să conștientizezi că suferi de odontofobie, apoi respiră adânc și amintește-ți că tehnologia a evoluat considerabil în domeniul stomatologiei, iar experiențele traumatizante din copilărie nu se vor mai repeta.
Strategii care dau roade în reducerea sau eliminarea fricii de a merge la dentist
Primul lucru, acceptă-ți temerile
Primul pas în gestionarea fricii de dentist este acceptarea acesteia. Este important să recunoști că te înfricoșează ideea de a merge la dentist, chiar și pentru un simplu consult. O tehnică utilă ar putea fi notarea pe hârtie a tuturor temerilor legate de medic și de tratament, apoi recitirea acestora cu voce tare. În acest fel îți vei putea da seama că temerile tale sunt mai degrabă iraționale.
Oricâtă frică ai, NU amâna vizitele la stomatolog!
Cele mai citite articole
Indiferent de cât de mare este frica ta, este esențial să mergi periodic la dentist. Astfel, poți rezolva rapid o multitudine de probleme stomatologice, fără durere și fără intervenții costisitoare. Orice afecțiune descoperită în faza incipientă este mult mai ușor de tratat, evitând astfel durerile, abcesele dentare sau cariile care au afectat dentina.
Mai mult decât atât, întotdeauna este mai ieftin să previi decât să tratezi. Spre exemplu, dacă suferi de edentație totală sau parțială, lasă teama deoparte și mergi la medicul specializat în implant dentar în București.
Menține o igienă orală corespunzătoare
Prevenția dentară începe acasă, cu fiecare periaj. Este important să folosești zilnic ața dentară și apa de gură, să îți periezi dinții de două ori pe zi și să eviți alimentele și băuturile cu pigmenți sau coloranți puternici. De asemenea, renunțarea la fumat îți poate aduce beneficii semnificative, mai ales dacă te întrebi ce contraindicații are implantul dentar.
Alege un stomatolog empatic
Modul în care medicul dentist interacționează cu tine are un impact major asupra experienței tale. Alege un dentist înțelegător, care comunică deschis și are răbdare să îți explice fiecare etapă a tratamentului și cum să îți îngrijești corect dantura.
Comunicarea cu dentistul tău este extrem de importantă. Ar trebui să îi explici care sunt temerile tale, astfel încât acesta să poată elabora un plan de tratament adaptat stării tale emoționale.
Încearcă tehnici de relaxare
Respirația profundă, mai rară, te poate ajuta în gestionarea anxietății. De asemenea, vizualizarea unor imagini sau scenarii plăcute poate fi utilă în controlul anxietății.
Ți-ai depășit teama? Răsplătește-te!
Ai reușit să depășești momentul vizitei la stomatolog? E momentul să te răsfeți cu ceva ce îți place, fie că este vorba despre un desert delicios sau o rochie nouă. Astfel de recompense te pot ajuta să asociezi vizitele la stomatolog cu sentimente pozitive, contribuind la depășirea temerilor pe termen lung.