Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de morbiditate și mortalitate la nivel mondial. Inima și sistemul cardiovascular suferă ca urmare a stilului de viață al omului modern, dar și ca efect al poluării, alimentației nesănătoase și stresului. În replică, o dietă echilibrată care să acopere tot necesarul de nutrienți și să aducă cantitățile optime de antioxidanți poate reprezenta o modalitate simplă și sigură prin care ne protejăm inima și sistemul cardiovascular.
Flavonoide, la fiecare masă
Flavonoidele sunt pigmenți naturali care dau culoare fructelor și legumelor și au efect antioxidant puternic, cu beneficii asupra sănătății generale. Unele flavonoide au însă o specificitate care face din acestea un veritabil suport pentru funcția cardiacă. Condiția indispensabilă pentru a obține constant aceste beneficii este un aport zilnic corect, în doza minim necesară. Din păcate, conținutul în flavonoide al fructelor și legumelor variază în funcție de prospețimea acestora, de modul în care au fost cultivate, dar și de felul în care sunt consumate (fierte sau crude, cu sau fără coajă).
În categoria celor mai active flavonoide cu beneficii pentru inimă, se numără și quercetina care, pe lângă efectul antioxidant, are proprietăți vasodilatatoare, previne formarea agregatelor plachetare, reduce concentrația de colesterol „rău” și are efecte inflamatorii. Toate acestea determină scăderea tensiunii și previn apariția rigidității arteriale, astfel că ea poate preveni sau ameliora cele mai comune forme de boli cardiovasculare.
Quercetina se găsește în fructe de pădure, citrice, mere, pere, afine, vin roșu, fructe de soc, ardei iute, ceapă, spanac, în cantități mai mari, dar consumul acestora nu acoperă decât ocazional doza zilnică necesară. Suplimentele care conțin quercetină fac asimilarea acesteia mult mai facilă, fiind mereu asociate cu vitamine C, D și E care favorizează absorbția și, implicit, efectul benefic al acestui flavonoid.
Roșu, portocaliu și galben
Acestea sunt culorile pe care trebuie să le aibă fructele sau legumele consumate cel puțin o dată pe zi. Produsele roșii, galbene sau portocalii sunt sursa principală a unuia dintre antioxidanți esențiali pentru sănătatea inimii: betacarotenul. În cantități mai mici, dar care intra în calculul dozei zilnice minim necesare, se includ și legumele sau frunzele verzi. Dacă sunt consumate în asociere cu uleiuri vegetale, asimilarea betacarotenului crește considerabil, pentru că acest compus este solubil în grăsimi.
Cele mai citite articole
Betacarotenul este un antioxidant puternic și un instrument util în prevenirea bolii coronariene, cu mari beneficii, mai ales în cazul persoanelor care locuiesc în medii poluate sau fumează. Efectele pozitive sunt legate de modul în care intervine betacarotenul în metabolizarea grăsimilor și în menținerea la un nivel redus a colesterolului din sânge.
Alimentele cu cel mai mare conținut de betacaroten sunt: cartofii dulci, morcovii, broccoli, dovleacul, pepenele galben, ardeiul roșu și galben, caisele, piersicile, citricele și roșiile.
Puțin acrișor
Vitamina C este un antioxidant foarte puternic. Proprietatea acestei vitamine este că nu poate fi stocată sau sintetizată în organism, astfel că necesarul trebuie să provină din alimentație. Partea bună este că toate fructele și legumele conțin cantități mai mici sau mai mari de vitamină C, astfel că cele 1000 mg necesare zilnic sunt relativ ușor de acoperit.
Nu există dovezi certe care să arate un beneficiu real și direct al vitaminei C pentru sănătatea inimii, dar aceasta este un potențator esențial pentru absorbția și circulația altor oxidanți, astfel că, în absența ei, o parte din compușii benefici pentru inimă nu-și pot face efectul. Vitamina C intervine semnificativ în asimilare fierului, mineral vital, dar și în absorbția quercetinei, al cărei rol în sănătatea cardiovasculară este dovedit. În plus, vitamina C are un rol major în sănătatea sistemului vascular, favorizând schimbul de gaze la nivel celular, iar prin aceasta susține direct oxigenarea mușchiului cardiac.
Pornind de la celebra recomandare a lui Hipocrate, care spunea că „hrana este medicament”, se demonstrează din nou că o dietă echilibrată ne poate pune la adăpost de suferințe severe, cu impact major asupra calității vieții. O dată în plus, recomandarea de a mânca diversificat și de a respecta regula celor cinci porții de fructe și legume zilnice se dovedește un îndemn prețios care trebuie respectat.
Sursa foto: Shutterstock.com