Aparatul de aer condiționat se numără printre cele mai importante electrocasnice dintr-o locuință. Acesta poate fi folosit atât în sezonul cald, cât și în cel rece pentru o climatizare optimă, indiferent de gradele de afară. Însă dacă aerul condiționat nu este utilizat corect, acesta se poate strica destul de repede. În rândurile ce urmează poți afla câteva informații interesante despre erorile ce duc la deteriorarea unui asemenea aparat, precum și sfaturi pentru evitarea acestora.
De ce se strică un aparat de aer condiționat și ce poți face pentru a-l întreține corect
- Aerul condiționat este plin de praf
Probabil cel mai mare dușman al aerului condiționat este praful. Adunat de-a lungul vremii, alături de alte impurități, și fără o curățare periodică, praful se instalează rapid și se transformă într-o mâzgă ce uneori nu poate fi eliminată atât de ușor. De aici este foarte simplu ca aparatul de aer condiționat să dea rateuri și să nu mai funcționeze la parametri optimi. Se recomandă curățarea și igienizarea acestui electrocasnic cel puțin o dată pe an pentru a preveni posibilele probleme de funcționare. Filtrele sunt cele care blochează și stochează praful și impuritățile, așa că acestea sunt primele care ar trebui curățate.
- Unitatea externă este blocată
Deși adesea uitată, unitatea externă poate dezvolta probleme dacă nu este curățată în mod frecvent. Frunzele și puful de plopi, alături de praful depus sunt elementele care pot bloca circulația aerului, și deci, funcționarea aparatului de aer condiționat. Recomandarea este ca periodic să ai în vedere și curățarea unității externe de materia vegetală adunată, iar dacă aceasta nu este accesibilă, poți chema un expert în domeniu.
- Scurgerile de freon
Scurgerile de freon sunt alte semne ale proastei funcționalități a unui aer condiționat, fie de apartament, fie de birou, de dimensiuni și putere mai mari. Adesea, scurgerile de freon sunt cauzate de fisurarea racordurilor, iar aparatul nu mai poate scoate aerul rece obișnuit. De asemenea, aerul condiționat se poate opri singur după câteva minute, dacă există scurgeri de freon. Cel mai bine este să faci revizii tehnice periodice.
Pe de altă parte, dacă aparatul nu mai poate fi reparat, poți să vezi vezi gama de aer condiționat de la Roinstalatii.ro și să alegi în funcție de necesitățile tale. Având numeroase modele calitative la dispoziție, cu siguranță vei găsi exact ceea ce ți se potrivește, ținând cont de dimensiuni și putere.
- Aparatul nu mai scoate aer
Există situații în care aparatul de aer condiționat nu mai scoate aerul prin unitatea externă. Și aici sunt multe motive pentru care poate apărea o asemenea defecțiune. De exemplu, unitatea de afară poate fi blocată sau nivelul freonului poate fi scăzut.
În majoritatea cazurilor însă, lipsa unei curățări și igienizări periodice, nu face decât să ducă, în timp, la deteriorarea aparatului de aer condiționat, inclusiv la admisia de aer incorectă. Dacă întâmpini aceste probleme, cel mai probabil este nevoie de un specialist care să facă o constatare clară și să-ți spună dacă aparatul poate fi salvat sau trebuie înlocuit.
În concluzie, viața aparatului de aer condiționat ține, în mare măsură, de cum este întreținut. Curățările și igienizările sunt esențiale pentru buna funcționare a acestui electrocasnic, așa că, fă-ți timp și pentru o asemenea îndeletnicire.
Foto: Pexels.com