Avem bucătari români cu stele Michelin?

Steaua Michelin este semnul distinctiv suprem al excelenței culinare. Stelele Michelin sunt acordate restaurantelor considerate a fi la un standard deosebit de ridicat. Astfel de restaurante ajunse la un asemenea nivel pot fi distinse cu una, două sau trei stele, iar această distincție este mult râvnită de bucătarii din întreaga lume. 

  • Sistemul de stele a fost introdus pentru prima dată în 1926, o singură stea desemnând „un restaurant foarte bun”. A doua și a treia stea au fost adăugate în 1933, cea de a doua stea însemnând „bucătărie excelentă pentru care merită să faci un ocol” și trei stele „bucătărie excepțională care merită o călătorie specială (este o destinație în sine)”. 

Ghidul Michelin este publicat anual din 1900 și a fost inițial menit să ajute șoferii să găsească mecanici, hoteluri și, desigur, restaurante bune, în călătoriile lor.

Restaurante sau bucătari cu stele Michelin?

Așa cum restaurantele cu stea/stele Michelin sunt o garanție a calității, tot așa bucătarii care lucrează în astfel de restaurante sunt considerați unii de top. Stelele Michelin reprezintă, în mod categoric, cele mai înalte distincții la care visează și pentru care se pregătesc și muncesc o viață întreagă, cei mai buni bucătari șefi din marile restaurante ale lumii.

  • Ca o clarificare, stelele Michelin se acordă restaurantului și nu bucătarului, însă, în lumea gastronomiei se consideră că bucătarul care conduce bucătăria unui restaurant când primește o asemenea distincție este la rândul său posesor al acelei distincții – stea Michelin. Criteriile de acordare iau în calcul calitatea ingredientelor, gustul, prezentarea preparatelor, prin urmare, măiestria și creativitatea bucătarului sunt decisive.

Primul bucătar român cu stea Michelin

Dacă, din păcate, în România, nu există deocamdată niciun restaurant cu stea Michelin, nu același lucru se întâmplă cu bucătarii români. Există mai mulți bucătari români care au lucrat în restaurante cu stea/stele Michelin, așa cum este Chef Ionuț Budui, Chef Foa etc. 

  • De asemenea, potrivit foodstory.ro, în România sunt doar bucătari străini care au lucrat în restaurante cu 3 stele Michelin: Chef Samuel Le Torriellec, Chef Henrik Sebok sau Chef Paul Oppenkamp se numără printre ei.

Pe de altă parte, există un singur bucătar român cu stea Michelin. Este vorba despre Bogdan Dănilă care s-a născut în Bistriţa Năsăud unde a urmat şi cursurile liceale. Mare parte a carierei sale a urmat-o în Marea Britanie unde, în 2012, a fost nominalizat în topul 30 al celor mai buni bucătari care au sub 30 de ani. Dănilă a primit, în 2017, o stea Michelin, în timp ce era chef la restaurantul „The Clocktower” din New York după ce acumulase experienţă la restaurante de top din întreaga lume, printre care şi Royal Hospital Road al celebrului chef britanic Gordon Ramsay.

Primul bucătar român cu stea Michelin a lucrat în restaurante cu una și două stele Michelin din Irlanda, Marea Britanie, dar și în Statele Unite, și a urmat cursuri de perfecționare la restaurante de 3 stele Michelin din San Sebastian, Spania, Franța și Marea Britanie. 

Anul acesta, Chef Bogdan Dănilă a deschis la Cluj propriul său restaurant, un restaurant cu meniu european.

„Mi-a înghețat inima când am văzut rezervarea”

Într-un interviu acordat pentru Restograf, Dănilă a explicat că să lucreze pentru celebrul Gordon Ramsay a fost ca și cum era în Legiunea Străină a bucătăriilor.

  • „Avea o reputaţie că impune o disciplină riguroasă, multe ore de muncă intensă şi că majoritatea bucătarilor nu rezistă mai mult de trei zile înainte de-şi da demisia. Iar dacă rezistai nouă luni de muncă la el, era ca şi cum ai fi lucrat un an”, a declarat singurul român cu stea Michelin.

Referitor la obținerea stelei Michelin, Dănăilă a povestit că a constatat într-o duminică seară că printre rezervările făcute la restaurantul unde era chef, „The Clocktower” din New York, se află una pentru Michael Ellis (n.r. directorul de la acel moment al Ghidului Michelin).

„Mi-a înghețat inima pentru că știam că directorul ghidului vizitează doar restaurantele care tocmai au primit această distincție. Așa că l-am sunat pe Jason Atherton, la Londra, și i-am spus. Era în al noulea cer și convins că voi primi stea Michelin. Dar a trebuit să mai așteptăm încă două săptămâni să vedem dacă primim acel telefon. În noaptea dinainte de lansarea Ghidului nu primisem nimic și mi-am sunat toți prietenii, am întrebat pe toată lumea, dacă ei au primit vreun anunț. Nimeni nu știa nimic. Stresul și anxietatea se acumulaseră, iar Jason începea să aibă îndoieli. Când mi-am terminat treaba în acea seară, simțeam nevoia să mă detensionez cumva și am ieșit la un pahar la unul dintre oyster bar-urile mele preferate din Booklyn, Maison Premiere (n.r. restaurant specializat în servirea stridiilor). Mi-am comandat un cocktail și niște scoici și, spre surprinderea mea, am găsit o perlă într-una din ele. Puteți spune că sun nebun, dar pentru mine acela a fost un semn că urmează să primesc vești bune. A doua zi, directorul Michelin m-a sunat și mi-a dat vestea fantastică că am primit o stea Michelin. Am fost în al nouălea cer de fericire!”, a mai povestit Chef Bogdan Dănilă pentru aceeași sursă.

Împărtășește-ți dragostea
Portal Premiera

Portal Premiera