Cine nu își dorește o dantură sănătoasă și estetică, pe care să și-o etaleze la fiecare zâmbet? De sănătatea dinților ne putem ocupa chiar noi, prin periaj zilnic și folosirea apei și a aței dentare, dar și prin vizite regulate în cabinetul stomatologic. Totuși, când vorbim de estetica dentară lucrurile nu mai sunt așa de simple, dat fiind că medicul este cel care decide ce soluții de îmbunătățire a aspectului dinților sunt cele mai potrivite.
Dinții strâmbi, cei înghesuiți sau dantura care are prea multe spații își găsește rezolvarea rapid, cu ajutorul unui ortodont cu mâini dibace. Aparatele dentare au evoluat foarte mult în ultimii ani, deci oricine poate opta pentru acest tratament.
Deși am putea crede că cei mici sunt pacienții ideali pentru diverse tipuri de aparate dentare, membrii Asociației Americane de Ortodonție vin și spun că una din 5 persoane care folosește aparat dentar este adult.
Când este recomandat un aparat dentar?
Oricât de interesați am fi să găsim cât costă un aparat dentar, ca să vedem dacă ni-l permitem, important de știut este ce probleme poate rezolva acest tip de tratament:
- Dinții înghesuiți – aceștia nu permit o igienă orală corectă, motiv pentru care bacteriile nu sunt în totalitate eliminate, iar astfel apare respirația urât mirositoare (halena sau halitoza);
- Dinții strâmbi – care au crescut în poziții incorecte;
- Mușcătura incorectă – atunci când maxilarul este aliniat greșit, și articulațiile temporo-mandibulare au de suferit;
- Maxilarul inferior nu este aliniat cu cel superior – ceea ce favorizează probleme de masticație și chiar fracturi dentare.
Cine alege aparatul dentar?
Cele mai citite articole
Persoana cea mai în măsură să aleagă aparatul dentar potrivit este chiar medicul ortodont de la Smile Ambassador. În anumite situații poate fi indicată chiar extracția unuia sau a mai multor dinți, pentru a face loc aparatului dentar.
Modelele de aparate dentare pot fi fixe sau mobile, iar în funcție de cazuistică este necesară purtarea între între 6 luni și 3 ani; durata se stabilește și în funcție de sănătatea gingiilor, dar și de masa osoasă sau evoluția pacientului. De asemenea, trebuie menționat faptul că adulții vor trebui să poarte mai mult timp aparatul dentar decât copii.
Cum avem grijă de dinții noștri dacă purtăm aparat dentar?
Cu recomandările de îngrijire dentară îți vine în ajutor chiar medicul ortodont. În primul rând, trebuie să folosești periuțe de dinți speciale, iar periajul ar trebui făcut de 2-3 ori pe zi, la un unghi de 45 de grade. Începi să îți speli dinții din partea superioară, apoi cea inferioară.
Mișcarea trebuie să fie circulară și blândă, iar de mare ajutor îți va fi și periuța interdentară. De asemenea, periajul trebuie completat cu ața dentară, pentru a îndepărta bacteriile ce duc la formarea plăcii bacteriene.
Iar constant trebuie să te prezinți în cabinetul stomatologic pentru un periaj dentar profesional, de cel puțin două ori pe an. În ceea ce privește dulciurile, ar fi foarte bine să eviți caramelele sau alte alimente lipicioase, cât și fructele tari, care pot duce la dezlipirea brackeților aparatului dentar.