Lucrarile de hidroizolatie implica anumite etape standard, pe care specialistii le respecta atunci cand incep proiecte de impermeabilizare, tinand cont de mediul in care acestea au loc, dar si de spatiul hidroizolat si de toate particularitatile acestuia. Pentru terase sunt respectati pasii de mai jos, in ordinea in care sunt prezentati. Demararea lucrarilor incepe de fapt cu verificarea stratului suport si cu verificarea dimensiunii terasei. Scopul acestor lucrari este de a calcula ce materiale sunt necesare si de a determina care sunt lucrarile premergatoare, dinaintea aplicarii stratului de hidroizolatie.
Suprafetele trebuie sa fie pregatite corect
Tinand cont de situatie, pentru inceput urmeaza sa fie indepartate toate materialele vechi care acopereau terasa, asa cum sunt nisipul, dalele si materialele hidroizolante. Lucrarile trebuie sa fie facute doar pe suprafete curate si care nu au praf. Atunci cand este necesar, se toarna o sapa suplimentara, care are rolul de a da panta terasei, pentru ca apa sa se scurga corect. Proiectele de hidroizolatii terase includ si solutiile care sa permite apei sa se scurga de pe suprafata terasei.
Se aplica amorsa pe terasa
Tinand cont de materialul cu care se face hidroizolarea, poate sa fie necesara si aplicarea amorsei. Stratul acesta asigura o lipire foarte eficienta a membranelor bituminoase, daca acestea sunt folosite pentru impermeabilizare.
Se monteaza un sistem de scurgere
In functie de situatie, sistemul care va asigura drenarea apei este format din site si guri de scurgere. Gurile de scurgere au rolul de a lasa apa sa treaca prin ele, in timp ce sitele au rolul de a filtra impuritatile si trebuie sa fie curatate periodic. De obicei, dupa montarea acestora se va face o proba cu apa pentru a determina daca sistemul de scurgere functioneaza corect.
Se monteaza straturile impermeabile
Pentru straturile impermeabile, tehnologia de montaj este foarte diferita comparativ cu terasele necirculabile. Membranele hidroizolante se aplica in mai multe straturi pentru a asigura o structura cat mai ferma pentru terasa. Intre aceste straturi se va pune o membrana perforata care permite difuzia vaporilor.
Se creaza un strat de uzura
Peste ultimul strat al membranei hidroizolante se pune un material textil pe suprafata caruia se va turna sapa de uzura. Astfel, atunci cand pe terasa se circula aceasta va fi protejata si sistemul de hidroizolare nu se va deteriora.
Se aplica finisajul
Peste stratul de uzura trebuie sa se aplice si finisajul care sa dea o forma terasei circulabile. De obicei se aleg dale sau gresie speciala de exterior, dar pot fi folosite si alte materiale care pot sa reziste la trafic si care nu sunt afectate de apa, daca terasa este expusa intemperiilor.
Toate aceste etape de mai sus joaca un rol crucial in succesul unei astfel de lucrari pentru ca fiecare etapa depinde de cealalta. O lucrare de hidroizolare buna este o lucrare care combina etapele corecte cu materialele de calitate si cu profesionalismul echipei care asigura montajul, iar rezultatele se vad in integritatea terasei.