Pentru a obține o dantură sănătoasă este nevoie de o îngrijire regulată și riguroasă a cavității bucale. Chiar dacă ți s-a spus că ai dantura frumoasă, este esențial să respecți o rutină corectă în fiecare zi pentru a avea grijă de ea și a preveni problemele. Acest lucru implică procurarea produselor de îngrijire orală potrivite, precum și faptul de a fi atent la obiceiurile zilnice de igienă.
Iată ce să faci pentru a te bucura de o dantură sănătoasă:
-
Nu merge la culcare fără să te speli pe dinți
Nu este un secret că recomandarea generală a medicilor stomatologi este să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Cu toate acestea, mulți dintre noi continuă să neglijeze spălatul pe dinți seara înainte de culcare. Însă periajul înainte de culcare te scapă de germenii și de placa bacteriană care se acumulează pe parcursul zilei, așa că este important să nu sari peste acest pas.
-
Nu uita de periajul corespunzător
Felul în care îți perii dinții este foarte important; de fapt, dacă nu perii dinții corect este aproape la fel de dăunător danturii ca și cum nu i-ai spăla deloc. Nu te grăbi, fă mișcări ușoare, circulare pentru a îndepărta placa bacteriană. Acest lucru este important deoarece placa neeliminată se poate întări, ducând la acumularea de tartru și gingivită.
-
Înlocuiește periuța periodic
Medicii stomatologi recomandă schimbarea periuței de dinți la fiecare două-trei luni. Ar trebui să o schimbi mai repede dacă observi că apar semne de uzură, precum peri aplatizați și decolorați. În cazul în care utilizezi o periuta electrica, recomandarea este de a înlocui capul periuței o dată la trei-patru luni.
Schimbarea regulată a periuței de dinți te asigură că obții cele mai bune rezultate atunci când te speli pe dinți.
-
Nu neglija curățarea limbii
Placa bacteriană se poate acumula și pe limbă. Acest lucru nu numai că poate duce la un miros urât al gurii, dar poate genera și alte probleme ale cavității bucale.
Perie ușor limba de fiecare dată când te speli pe dinți sau utilizează un dispozitiv special pentru curățare, cel puțin de două ori pe zi.
-
Utilizează ață dentară
Mulți dintre cei care se spală regulat pe dinți neglijează folosirea aței dentare. Însă scopul acesteia nu este doar de a scoate bucățile mici de mâncare care ar putea să se blocheze între dinți. Este și o modalitate de a stimula gingiile, de a reduce placa bacteriană și de a ajuta la scăderea inflamației din zonă.
Ațele dentare gata de utilizare de la farmacie pot fi o soluție la îndemână.
-
Folosește apa de gură
În reclame, îngrijirea orală include utilizarea apei de gură, dar multe persoane o omit din ritualul de îngrijire a cavității bucale pentru că nu știu cum funcționează.
Apa de gură ajută în trei moduri: reduce cantitatea de acid din gură, curăță zonele greu de periat din interiorul și din jurul gingiilor și remineralizează dinții. La copii și la persoanele în vârstă, unde spălatul pe dinți poate să nu fie efectuat corespunzător întotdeauna, apa de gură este deosebit de utilă.
-
Bea mai multă apă
Apa este foarte importantă pentru sănătatea generală, inclusiv pentru cea orală. De asemenea, ca regulă generală, este recomandat să bei apă după fiecare masă. Acest lucru poate ajuta la curățarea unor resturi de alimente și băuturi lipicioase și acide între periaje.
-
Mănâncă fructe și legume
Alimentele gata de consum sunt convenabile, dar poate nu atât de mult când vine vorba de dinții tăi. Legumele proaspete nu numai că conțin mai multe fibre sănătoase, dar ajută, de asemenea, și la curățarea și menținerea sănătății dinților.
-
Limitează consumul de alimente zaharoase și acide
În cele din urmă, zahărul se transformă în acid în gură, care apoi poate eroda smalțul dinților. Acești acizi sunt cei care duc la apariția cariilor.
Fructele acide, ceaiurile și cafeaua acidă pot, de asemenea, să uzeze smalțul dinților. Deși nu trebuie neapărat să eviți cu totul astfel de alimente, nu strică să fii atent.
-
Mergi la dentist cel puțin de două ori pe an
Obiceiurile de zi cu zi sunt cruciale pentru sănătatea ta orală. Cu toate acestea, chiar dacă respecți toate regulile de îngrijire, este important să mergi și la stomatolog în mod regulat.
Nu numai că medicul poate îndepărta tartrul și cariile, dar va putea, de asemenea, să detecteze problemele potențiale și să ofere soluții de tratament.
Așadar, îngrijirea orală adecvată te ajută să-ți menții dinții și gingiile sănătoase și respirația proaspătă. În plus, rutina corectă de îngrijire te poate face să arăți și să te simți mai bine, să mănânci mai sănătos și să te simți mai confortabil în pielea ta.
Sursa foto: Shutterstock.com