Premiera

  • Acasa
  • Recomandari
  • International
  • Lifestyle
  • Timp Liber
  • Calatorii
  • Sanatate
  • Diverse
  • Stiri
  • Contact
Acasa» Diverse»Cele 5 gusturi de bază și relațiile dintre ele

Cele 5 gusturi de bază și relațiile dintre ele

Portal Premiera 12 nov. 2021 Diverse Lasa un comentariu 234 Vizite

Originile simțului gustului se pierd undeva în urmă cu 500 de milioane de ani, când creaturile și-au dezvoltat capacitatea de a simți prada în oceanul din jurul lor, de a o devora și de a o savura. Până în prezent, cele cinci gusturi de bază – amar, sărat, acru, dulce și umami – ne ajută să ne asigurăm supraviețuirea.

  • Fiecare dintre aceste 5 gusturi lucrează prin proteine ​​specializate din interiorul papilelor noastre gustative, numite receptori gustativi, care se fixează pe moleculele din alimente și băuturi, trimițând semnale creierului prin sistemul nervos și producând diverse senzații. 

Creierul le împletește perfect împreună cu arome și alte informații senzoriale pentru a modela aroma generală.

Amar

 

Gustul amar este cel mai sensibil dintre cele cinci gusturi. Se știe că un număr mare de compuși amari sunt toxici, motiv pentru care mulți percep acest gust drept unul neplăcut.

Sute de substanțe, care se găsesc mai ales în plante, au gust amar. Cu toate acestea, puțină amărăciune poate face mâncarea mai interesantă și poate deveni chiar plăcut: de exemplu, gustul de hamei al berii. În plus, există cazuri în care o anumită amărăciune ar putea fi sănătoasă. Antioxidanții, care ajută metabolismul și ajută organismul să prevină cancerul, au gust amar: ciocolata neagră și cafeaua.

Așchii de ciocolată neagră pe partea de sus a desertului preferat de sărbători ar putea fi un plus grozav pentru a crea o petrecere distractivă cu aromă amară.

Sărat

 

Creierul nostru este programat astfel încât puțină sare să aibă gust bun, iar multă să aibă gust rău. Acest lucru ne asigură că consumăm suficient pentru a menține echilibrul de sare de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa.

Cel mai simplu receptor al gustului din gură este receptorul clorurii de sodiu. Sarea este o componentă necesară dietei umane și îmbunătățește aroma alimentelor. Totuși, românul obișnuit tinde să consume mai multă sare decât este necesar (de aproximativ 2-3 ori peste limita zilnică recomandată), iar gustul nostru se adaptează pentru a cere tot mai multă sare. Destul de interesant, atunci când oamenii reduc sarea în dieta lor, papilele gustative se pot adapta din nou și se mulțumesc cu mai puțină sare.

  • Ca potențator de aromă, adăugarea de sare la preparatele tradiționale dulci este necesară pentru a amplifica notele dulci. Un praf de sare este esențial pentru majoritatea rețetelor de deserturi coapte. Chiar dacă nu este menționat printre ingrediente, câțiva fulgi de sare de mare sau sare afumată adăugați la prăjituri scot în evidență dulceața zahărului și sporește aroma de ghimbir.

Dulce

 

Dulcele este adesea descris ca cel mai plăcut gust, semnalând prezența zahărului, care este o sursă de bază de energie și, prin urmare, de dorit de către organismul uman. Nu este de mirare că acesta este un gust de care se simt atrași chiar și bebelușii.

În plus, atunci când este folosit într-o combinație, dulcele se completează bine cu celelalte gusturi de bază. Adăugarea de dulceață, cum ar fi un strop de glazură balsamic dulce, la un fel de mâncare tradițională sărată de legume, cum ar fi varza călită, face această mâncare mai gustoasă.

Acru

Acru este un gust care detectează aciditatea. Papilele gustative care detectează acest gust detectează ioni de hidrogen din acizii organici găsiți în alimente. Senzația de încrețire a gurii este obișnuită când consumăm fructele citrice, cum ar fi lămâile și portocalele, precum și unele verdețuri cu frunze. 

  • Gustul acrișor poate fi obținut și din alimente acrite prin fermentare precum varza murată și iaurtul, sau prin adăugarea de oțet.

Multe sosuri de salată au oțet ca ingredient cheie, care este o modalitate perfectă de a adăuga note acidulate. De asemenea, puteți încerca să adăugați coajă de lămâie sau portocală în oțet sau chiar în sosurile pe bază de cremă. Sau, pur și simplu, curățați partea superioară a salatei pentru a ajuta la stimularea acestei senzații de aromă.

Umami

Umami este un gust apetisant, uneori descris ca savuros sau asociat cu gustul de carne. Este cel mai recent identificat și acceptat dintre gusturile de bază. 

  • La începutul secolului al XX-lea, un chimist japonez pe nume Kikunae Ikeda a încercat să identifice acest gust comun sparanghelului, roșiilor, brânzei și cărnii. Dar, niciunul dintre cele patru gusturi binecunoscute nu a putut descrie în mod adecvat respectivele alimente. Ceea ce a subliniat a fost prezența acidului glutamic, pe care l-a redenumit „umami”, în japoneză însemnând „aromă bună”. 

Deși este una dintre aromele de bază ale bucătăriei estice, conferită de sosul de soia și MSG (glutamat monosodic), umami nu a fost acceptat ca gust de bază în Occident până în 1985.

Cele 5 gusturi și noua teorie a detectării gustului

Afirmaţia potrivit căreia gustul dulce este perceput doar cu vârful limbii este falsă. Cel puțin așa arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia, publicat în revista Nature. Aceștia spun că fiecare dintre cele circa 8.000 de papile gustative aflate pe toată suprafaţa limbii este capabilă să simtă toate cele cinci gusturi. Fiecare papilă are însă celule specializate pentru fiecare dintre gusturi: sărat, amar, acru, dulce şi umami.

În momentul în care detectează un semnal, aceste celule trimit un mesaj către creier. Până acum, modalitatea în care creierul prelucrează aceste mesaje a fost mult discutată.

Creierul are neuroni specializaţi pentru fiecare dintre cele cinci categorii de gust – sărat, amar, acru, dulce şi umami -, se arată în studiul cercetătorilor americani.

Savanţii speră ca rezultatele cercetării vor ajuta la rezolvarea problemelor bătrânilor care îşi pierd simţul gustului.

  • Cercetătorii de la Universitatea Columbia au modificat nişte şoareci astfel încât neuronii responsabili de gust să devină fluorescenţi când sunt activaţi. Apoi au urmărit cu ajutorul instrumentelor de analiză regiunile din creier responsabile cu gustul. Şoarecii au fost apoi hrăniţi cu o serie de substanţe chimice pentru a declanşa senzorii de pe limbă pentru fiecare dintre cele cinci gusturi, în timp ce savanţii monitorizau răspunsul creierului. Astfel, a fost descoperită o conexiune directă şi specializată între limbă şi creier.

Descoperirea neagă ideea că celulele nervoase din creier reacţionează la gusturi multiple.

Cele mai citite articole

Ce este wasabi + 10 idei de retete cu renumitul hrean japonez
Card de Debit sau de Credit? Tu stii ce diferente sunt intre ele?
Cat este Salariul Mediu la vecinii Bulgari?
Esti Fan Saorma ? - Iata Topul Saormeriilor din Bucuresti
TOP 10 Cele Mai Scumpe Restaurante din Bucuresti

Cele mai citite articole

Cine sunt cei 5 Nepoti ai Regelui Mihai!
Superba Plaja Russalka - Aproape & Accesibila
Babele si Sfinxul...Perlele Bucegilor!
Vrei sa-ti deschizi prima TA Afacere - Iata Cateva Idei de Inceput
Cele Mai Cunoscute Cinematografe din Bucuresti
2021-11-12
Facebook Twitter Stumble linkedin Pinterest Mai mult

Autori

Publicat de: Portal Premiera
Articol anterior:

10 Alimente care scad pulsul

Urmatorul articole:

Ultimele zile de reduceri de Black Friday la PIATRAONLINE

Articole recomandate

Cum să personalizezi rechizitele copilului tău pentru a-i face mersul la școală mai ușor

Cum să personalizezi rechizitele copilului tău pentru a-i face mersul la școală mai ușor

Portal Premiera 07 sept. 2023
Coarnele de pădure – beneficii, proprietăți și rețete

Coarnele de pădure – beneficii, proprietăți și rețete

Portal Premiera 15 aug. 2023
Ce înseamnă când visezi ouă? Când este cazul să te îngrijorezi?

Ce înseamnă când visezi ouă? Când este cazul să te îngrijorezi?

Portal Premiera 31 iul. 2023

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole Recomandate

  • 21 Cele Mai Apreciate Seriale Turcesti
    21 Cele Mai Apreciate Seriale Turcesti
  • Unde gasesti Cele mai Bune Prajituri din Bucuresti
    Unde gasesti Cele mai Bune Prajituri din Bucuresti
  • Cele Mai Premiate 15 Seriale Online din Lume
    Cele Mai Premiate 15 Seriale Online din Lume
  • Top 100 cele mai Frumoase Nume pentru Fetita TA
    Top 100 cele mai Frumoase Nume pentru Fetita TA
  • Cele Mai Potrivite Locuri de Gratar langa Bucuresti
    Cele Mai Potrivite Locuri de Gratar langa Bucuresti
  • TOP 10 Resturante Indiene din Bucuresti
    TOP 10 Resturante Indiene din Bucuresti

Cele mai populare articole

  • 1

    10 Alimente care scad pulsul

    Portal Premiera 11 nov. 2021
  • 2

    Avem bucătari români cu stele Michelin?

    Portal Premiera 10 nov. 2021
  • 3

    Cele 5 gusturi de bază și relațiile dintre ele

    Portal Premiera 12 nov. 2021
  • 4

    Apa Alcalină: 5 beneficii incredibile pentru organism

    Portal Premiera 18 oct. 2021
  • 5

    Top 10 cele mai periculoase E-uri (aditivi) din alimente

    Portal Premiera 05 nov. 2021
  • 6

    Ce este factoringul și care sunt avantajele și dezavantajele sale?

    Portal Premiera 23 sept. 2021
  • 7

    Cum se congelează și decongelează peștele?

    Portal Premiera 08 nov. 2021
  • 8

    În cât timp se fierb pastele al dente?

    Portal Premiera 08 nov. 2021
  • 9

    De ce ai nevoie de o vacanță?

    Portal Premiera 14 sept. 2021
  • 10

    Cum se congelează și decongelează carnea de pui?

    Portal Premiera 09 nov. 2021
Premiera.ro
Premiera.ro este un portal de articole care promoveaza informatia de interes public din lumea larga. Articole alese cu grija pentru a ne asigura ca informatia publicata este relevanta pentru tine. Cea mai buna echipa lucreaza sa faca din Premiera o sursa buna de articole recomandate pentru publicul larg pe care-l avem.

Links

Politica de Utillizare Cookies | Politica de Confidentialitate | Publicatii Partenere | Contact

Contact

Vanzari Footer

Cele mai noi articole:

  • Extrasistolele – cum previi bătăile neregulate ale inimii?

    Extrasistolele – cum previi bătăile neregulate ale inimii?

    Portal Premiera 18 sept. 2023
  • Cum îți poți realiza un machiaj dramatic, de seară, la tine acasă

    Cum îți poți realiza un machiaj dramatic, de seară, la tine acasă

    Portal Premiera 14 sept. 2023
  • Cum să personalizezi rechizitele copilului tău pentru a-i face mersul la școală mai ușor

    Cum să personalizezi rechizitele copilului tău pentru a-i face mersul la școală mai ușor

    Portal Premiera 07 sept. 2023
  • Sfaturi prețioase pentru ruleta americană

    Sfaturi prețioase pentru ruleta americană

    Portal Premiera 06 sept. 2023
  • Îți renovezi casa? Cum să îți planifici corect bugetul?

    Îți renovezi casa? Cum să îți planifici corect bugetul?

    Portal Premiera 06 sept. 2023

Descopera articolul

Cele 7 minuni ale lumii moderne – care sunt și cum au fost stabilite

Cele 7 minuni ale lumii moderne – care sunt și cum au fost stabilite

Cel mai lung fluviu din Europa – cum se numește, pe unde trece și ce caracteristici are?

Cel mai lung fluviu din Europa – cum se numește, pe unde trece și ce caracteristici are?

De ce ai nevoie de o vacanță?

De ce ai nevoie de o vacanță?

Ce trebuie sa contina un bagaj pentru camping

Ce trebuie sa contina un bagaj pentru camping

Sejururi individuale sau in familie cu Book Travel

Sejururi individuale sau in familie cu Book Travel

EuroMedic
protectia consumatorilor

Copyright @ 2021 Premiera.ro - Toate drepturile rezervate
Sitemap
Continuând să navigați pe site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor .