Exista mai multe tipuri de coroane dentare utilizate de catre medicii stomatologi in procedurile lor, asa incat multi pacienti incearca sa afle cat mai multe lucruri despre ele.
Ce este o coroana dentara?
Coroana dentara este un tip special de proteza, cu ajutorul careia dintele natural este partial sau complet acoperit. Pentru a efectua aceasta procedura stomatologica, dintele trebuie sa fie pregatit minutios de catre medic pentru ca el sa serveasca drept baza pentru viitoarea coroana.
Ea este confectionata dintr-un material rezistent si amplasarea sa este facuta in asa fel incat sa acopere in intregime sau doar partial un dintele deteriorat.
Coroana dentara nu doar ca ofera o rezistenta mai mare unui dinte compromis iremediabil, dar poate fi folosita si pentru a imbunatati aspectul arcadei pacientului, aliniind dintii corect in arcada sau pentru a le da o forma ideala.
De asemenea, coroana dentara poate fi plasata pe un implant, conferind o structura si o forma apropiata de a dintelui original.
Medicul stomatolog este acela care poate indica unul sau altul dintre tipurile de coroane dentare, in functie de o situatia concreta, ca de exemplu:
- restaurarea unui dinte fracturat;
- protejarea unui dinte slabit;
- inlocuirea unei plombe mari (daca nu mai ramane multa structura dentara);
- conectarea unei proteze dentare;
- acoperirea unui implant dentar;
- pentru a masca un dinte decolorat sau deformat;
- pentru a inveli un dinte care a suferit un tratament de canal.
5 tipuri de coroane dentare folosite in practica stomatologica
- Coroana dentara din metal
Acest tip de coroana are o rezistenta ridicata la coroziune. In practica, in procesul de pregatire a unui dinte pentru plasarea sa, medicul dentist indeparteaza o cantitate mica de structura dentara sanatoasa. Metalul special utilizat este rezistent la uzura si neted. Dezavantajul coroanelor metalice este mai degraba de ordin estetic, deoarece elimina naturaletea dintilor originali.
- Coroana metalo-ceramica
Structura interioara a acestui tip de proteza este realizata dintr-un aliaj metalic acoperit cu un strat ceramic. Sunt foarte rezistente la actiunea de mestecat. Portelanul topit este lipit de partea exterioara a bazei metalice, pentru a consolida structura si a asigura o mai buna adaptare, prevenind reaparitia cariilor.
In acest fel, atunci cand portelanul este consolidat pe metal, permite o restaurare mai puternica, mai solida, foarte apreciata de catre pacienti. In aceasta procedura, medicul dentist indeparteaza doar o cantitate moderata de structura dentara. Prin urmare, coroanele metalo-ceramice ajung sa fie foarte ferme si durabile, de aceea si sunt extrem de solicitate.
- Coroana din portelan
Acest tip de proteza dentara, atunci cand este bine aplicata, se apropie de proprietatile dintilor naturali, oferind naturalete, o textura mai buna, stabilitatea culorii, usurinta igienizarii si o rezistenta mare la uzura.
Protezarea poate fi realizat in diferite moduri.
In prima varianta, portelanul este aplicat peste un cadru metalic. Aplicarea ceramicii se realizeaza intr-o maniera stratificata, unde fiecarei portiuni a dintelui (dentina, smalt, marginea incizala etc.) i se da o nuanta diferita, pentru a se apropia de aspectul dintilor originali.
In alta tehnica, coroanele de portelan vor fi cimentate una cate una pe un cadru metalic, nu sunt asezate direct pe acesta.
In ciuda faptului ca este mai scump si mai laborios, in final, rezultatul este excelent din punct de vedere estetic. Un alt mare avantaj este ca, daca un astfel de dinte sufera fisuri in timp, nu este necesara efectuarea unei coroane noi pentru a recupera lucrarea. Doar se scoate proteza care a suferit crapatura si se restaureaza.
- Coroana din rasina acrilica
Acest tip de proteza dentara poate fi folosit temporar sau permanent. Calitatea materialului acrilic nu este la fel de viguroasa si are tendinta de a se uza relativ rapid. Aceste coroane sunt mult mai accesibile din punct de vedere financiar, chiar si frumoase din punct de vedere estetic.
Din acest motiv, sunt adesea puse de medici anterior amplasarii coroanelor definitive din ceramica, care sunt mai scumpe.
- Coroana din aur
Sunt coroane stomatologice confectionate din aliaje de aur si cupru sau alte metale rezistente, care adera bine la structura dintelui. Astfel, aliajele de aur nu dauneaza dintilor opusi cu care vin in contact, sunt rezistente la uzura si rupere.
Acest tip de coroane dentare este adaptabil biologic la tesutul gingival. Dezavantajele sale majore sunt: pretul ridicat si culoarea metalica destul de inestetica.
Daca ai nevoie de proteze dentare, poti apela cu incredere la Green Dental – prima clinica stomatologica eco – friendly din Romania.
In ce consta stomatologia verde?
– in utilizarea tehnologiilor avansate;.
– obturatiile fara amalgam;
– recomandarea tratamentelor minim invazive;
– laboratorul propriu specializat;
– folosirea de sterilizatoare conform normelor UE;
– consum redus de energie electrica;
– iluminarea naturala sau cu tuburi cu LED-uri;
– eliminarea responsabila a deseurilor dentare toxice.
Pentru detalii si programari intra pe greendental.ro!