Acum ceva ani, lucrurile erau destul de simple la capitolul electrocasnice pentru gătit, în sensul că se găseau doar aragaze. Azi, în schimb, ai la dispoziție mult mai multe variante. De la plite electrice, la cuptoare incorporabile pe gaz sau curent, îți poți adapta bucătăria la propriul stil de gătit.
Când vine vorba de plite incorporabile, ai, și în acest caz, mai multe variante la dispoziție. De aceea, nu e de mirare în cazul în care ești puțin confuz și nu știi care e mai potrivită nevoilor tale. În acest articol vom analiza diferiți factori ce te pot ajuta să te decizi mai ușor.
1. Tipul de plită
Cel mai important aspect pe care e bine să-l iei în considerare din start este tipul de plită incorporabilă. Și aici vorbim despre trei, în funcție de tipul de alimentare și tehnologie.
Plita pe gaz
Plita pe gaz este ușor de folosit și răspunde rapid la reglarea temperaturii și a puterii arzătoarelor și nu e necesar să-ți achiziționezi vase speciale pentru gătit.
De asemenea, este ușor de întreținut, iar prețul este mult mai accesibil decât în cazul celorlalte plite incorporabile. Un dezavantaj al plitei pe gaz poate fi faptul că, din cauza fluctuațiilor de gaz, nu se poate menține o temperatură constantă.
Plita electrică pe inducție
Datorită tehnologiei de ultimă generație, în cazul plitei pe inducție se va încălzi doar suprafața de sub recipientul pentru gătit, nu și spațiul din jurul ei. Ca aspect, este mai modernă decât plita pe gaz, iar curățarea ei se face mult mai ușor.
Avantajul principal al acesteia este că menține o temperatură constantă datorită sistemului de încălzire. Un inconvenient ar fi faptul că este mai scumpă decât o plită pe gaz.
Plita electrică vitroceramică
Plita vitroceramică sau plita electrică cu rezistență are, spre deosebire de o plită pe inducție, un consum mai mare de energie. De asemenea, în comparație cu o plită pe gaz, aceasta se va încălzi mai greu.
Cele mai citite articole
Ca aspect și caracteristici, însă, este destul de asemănătoare cu plitele pe inducție – are o suprafață netedă, menține o temperatură constantă și se întreține ușor.
2. Arzătoarele
Puterea arzătoarelor
Ar fi bine să iei în considerare acest aspect încă de la bun început, pentru a putea găti orice fel de mâncare.
În cazul unei plite incorporabile pe gaz, puterea arzătoarelor se măsoară în watt și variază de la 750 w la 4000 w (în funcție de mărimea arzătorului). La o plită pe inducție, arzătoarele au o putere de până la 3 kW la arzătoarele mari.
Numărul de arzătoare
În funcție de cât de des gătești sau pentru câte persoane, s-ar putea să vrei să fii atent și la acest aspect.
Dacă petreci mult timp acasă și obișnuiești să gătești mai multe feluri de mâncare (poate pentru diferiți membri ai familiei tale), ar fi bine să achiziționezi o plită cu cel puțin patru arzătoare.
În schimb, dacă folosești plita ocazional, poate pentru prepararea unui ceai sau a micului-dejun, două arzătoare sunt suficiente.
3. Funcțiile suplimentare
Trebuie să te asiguri și că plita pe care o cumperi vine cu funcțiile de care ai putea avea nevoie pentru un gătit cât mai plăcut. Câteva dintre acestea sunt:
- Aprindere electrică (în cazul plitelor pe gaz)
- Power boost și power management (pentru plitele pe inducție)
- Indicator de căldură reziduală
- Detector de vase
Dacă vrei să beneficiezi de cât mai mult confort atunci când gătești, o alegere inspirată atunci când vine vorba de plita incorporabilă s-ar putea să ți-l ofere. Fie că ești adeptul unei plite pe gaz sau pe inducție, este important să verifici dacă modelul ales îți va satisface nevoile și dacă are funcțiile pe care tu le consideri esențiale.
Sursă foto: Unsplash.com