Intrarea in lumea pietei bursiere nu este usoara la inceput. Alegerile sunt vaste, la fel ca si companiile in care se poate investi.
La inceput, cel mai bine este sa se evite investitia in produse cu efect de levier sau in pozitii scurte. Se risca sa se pierda mai multi bani decat s-au investit initial. Alegand de asemenea si un curs investitii, se pot invata mult mai multe despre tot ceea ce presupune bursa.
Actiuni, obligatiuni, ETF-uri, pozitii scurte, se stie ceva despre ele? Pentru multi, aceste concepte sunt abstracte si rezervate celor din interior. Cel mai bun mod de a deveni un bun investitor este pur si simplu sa incepi de undeva, un curs de investitii fiind un bun inceput.
Pentru inceput, este mai bine sa se inceapa incet, cu cantitati mici. Complexitatea consta in faptul ca, in Elvetia, investitiile sunt relativ costisitoare, iar aceste sume mici nu sunt intotdeauna adecvate.
Este esential sa se afle, de asemenea, de la fiecare banca ce comisioane fixe percepe pe unitate. In functie de suma care se investeste, se poate alege banca care se potriveste cel mai bine.
Sortarea produselor
La inceput, nu este recomandat sa se investeasca in produse cu efect de levier sau in pozitii scurte. Acestea sunt produse in care se risca sa se piarda mai multi bani decat s-au investit initial
Cu cat este mai mare riscul, cu atat este mai mare potentialul de castig, dar functioneaza si invers.
Greselile clasice
Principalele greseli sunt adesea de natura psihologica. Chiar daca actiunea in care s-a investit coboara a doua zi, trebuie sa se patreze sangele rece si Picioarele pe pamant si, mai ales, sa nu se vanda totul pe neasteptate.
Trebuie sa existe un plan, o disciplina, obiective de care cei care investesc trebuie sa se tina. Cat timp se intentioneaza sa se lase actiunea sa evolueze? Cat profit se vrea sa se obtina inainte de a se retrage? Panica nu este niciodata buna in aceste momente. La fel ca si stresul de a te uita constant la pretul de la bursa, este inutil, trebuie si sa se pastreze sanatatea mentala.