Atunci când deții un PFA, este dificil să-ți gestionezi singur finanțele, iar acest lucru poate duce la stagnarea afacerii tale. De aceea, încă de la începutul activității tale, este important să implementezi câteva metode eficiente de management financiar. Descoperă în cele ce urmează 3 soluții practice.
- Separă bugetul PFA-ului de cel personal
Separarea bugetului personal de cel al PFA-ului îți oferă o imagine clară asupra performanței financiare a afacerii tale și astfel vei putea să iei decizii informate în ceea ce privește dezvoltarea businessului tău. Cu alte cuvinte, vei putea vedea exact câți bani încasezi din această activitate și sunt cheltuiți, fără să fie amestecați cu cheltuielile și veniturile personale. De aceea, este mai bine să optezi pentru un cont bancar personal separat și, dacă îți dorești să obții o sursă suplimentară de venit și din economiile personale, o poți face prin dobanda depozite, dacă alegi să îți deschizi și un depozit la termen.
În același timp, având conturi separate, și procesul de contabilitate devine mult mai simplu și mai organizat. Nu vei mai pierde timp încercând să separi veniturile și cheltuielile personale de cele de afaceri la sfârșitul lunii, iar în luna mai când trebuie să declari veniturile la ANAF, calculul impozitului va fi mult mai facil. Totuși, chiar și așa, va trebui să te asiguri că în modul de calcul incluzi doar cheltuielile deductibile, adică cele care au legătură cu activitatea afacerii tale.
- Urmărește lunar încasările și cheltuielile
Nu numai pentru a asigura o raportare fiscală corectă, ci și pentru a-ți gestiona cât mai eficient finanțele, alocă timp pentru a-ți urmări lunar încasările și cheltuielile. În acest mod, poți să identifici rapid zonele în care cheltuielile sunt prea mari și poți lua măsuri pentru a reduce costurile inutile. Și, dacă alegi să-ți separi conturile, acest proces va fi unul ușor.
Ceea ce poți face, de exemplu, este să renegociezi contractele cu furnizorii pentru a obține prețuri mai bune la materii prime, să analizezi și să optimizezi consumul de electricitate și consumabile și poți chiar să reconsideri necesitatea anumitor abonamente sau servicii care nu sunt esențiale pentru activitatea ta. Astfel, te asiguri că toate cheltuielile pe care le ai contribuie într-un mod realist la susținerea afacerii tale și nu înregistrezi costuri lunare inutile.
De asemenea, prin monitorizarea lunară, poți anticipa mai bine veniturile și cheltuielile viitoare. Acest lucru te ajută să eviți surprizele neplăcute și să te asiguri că ai suficiente resurse pentru a acoperi cheltuielile curente.
- Realizează previziuni financiare realiste
Cu toate că urmărirea îndeaproape a încasărilor și cheltuielilor lunare este utilă ca să obții o imagine clară asupra realității din prezent a businessului tău, atunci când vorbim despre previziuni financiare, ai nevoie de mai mult decât atât pentru a planifica viitorul.
Așadar, plecând de la cheltuielile și veniturile înregistrate în ultimele 6 luni, poți să realizezi 3 scenarii pentru următorul an de activitate a businessului tău. La ce te ajută? Ei bine, îți permit să planifici soluții pentru a face față obstacolelor, dar și pentru a putea profita de unele oportunități. Iată care sunt aceste 3 scenarii pe care să le ai în vedere:
- Scenariul optimist. În acest scenariu, poți să prevezi o creștere mai mare a veniturilor, presupunând condiții de piață favorabile și succesul inițiativelor tale;
- Scenariul pesimist. Aici poți să estimezi o creștere mai lentă sau chiar o scădere a veniturilor, în cazul în care apar probleme sau condițiile de piață se deteriorează;
- Scenariul realist. Acesta presupune o estimare moderată, bazată strict pe datele istorice și pe condițiile actuale ale pieței.
Analizează fiecare scenariu în parte și pregătește-ți câte un plan pentru fiecare. Apoi, pe măsură ce trec lunile, vei putea observa care scenariu se adeverește și vei putea lua măsurile necesare pentru a te încadra, așa cum probabil îți dorești, în scenariul optimist.
În concluzie, gestionarea finanțelor PFA-ului tău poate să fie ușoară dacă urmărești sfaturile din acest articol. Acestea nu doar că simplifică procesele contabile și fiscale, dar îți oferă și un avantaj competitiv, permițându-ți să iei decizii informate și să reacționezi prompt la schimbările din piață.
Sursă foto: Shutterstock