Bucătăria este spațiul în care se adună toată lumea, indiferent de cât de mare e casa pe care o ai. Este locul care unește familia și prietenii.
Abia te-ai mutat sau vrei să îți renovezi bucătăria și nu știi de unde să începi. Primul pas ar fi să te gândești la ce fel de electrocasnice vrei: plită pe gaz sau electrică, hota incorporabila, frigider cu două uși, mașină de spălat vase și toate celelalte electrocasnice mici. După aceea, îți alegi mobila, gresia și faianța, în funcție de dimensiuni. Iată aici câteva idei despre cum ai putea să te organizezi mai bine înainte de a începe renovarea.
Spațiul pe care îl ai
Primul pas ar fi să știi exact ce dimensiuni are bucătăria ta. Le găsești în releveul casei sau al apartamentului, dar este important să măsori și tu, dacă te pricepi, sau să apelezi la ajutorul unui meșter. Să stabilești ce lungime, ce lățime, dar și ce înălțime ai, ca să poți continua cu planificarea.
Pune dimensiunile pe hârtie și folosește-te de schița pe care o ai la îndemână. Ia în considerare când măsori deschiderea ușii și a ferestrelor, dar și dacă ai țevi sau colțuri prin bucătărie.
Cum așezi electrocasnicele
Următorul pas în planul tău este alegerea electrocasnicelor mari. Verifică unde ai racordul la conducta de apă și unde sunt fixate prizele. Discută cu electricianul despre cum și unde vrei să ai amenajat fiecare obiect, ca să poată să îți pună prize separate pentru fiecare. Ai grijă la dimensiuni. Măsoară corect fiecare spațiu. Electrocasnicele pot fi comandate online cu livrare la domiciliu. Documentează-te, eventual, poți merge să le vezi fizic înainte, în magazin.
De unde iei gresie și faianță
Clasic sau modern, indiferent ce ai alege, gândește-te înainte de achiziționa gresia și faianța și la culoarea mobilei pe care urmează să o cumperi, la metodele de curățare pe care le vei folosi, dar și la nuanța chiuvetei. Verifică prețurile și modelele în mai multe magazine de profil, înainte de a lua decizia achiziționării.
Cum alegi mobila de bucătărie
Aici ai mai multe variante. Dacă știi culoarea și materialul din care ai vrea să fie, poți alege mai ușor.
Chemi un specialist care să îți ia măsurători și să ți-o facă pe comandă, cu corpuri create special pentru spațiul pe care îl ai la dispoziție. A doua variantă ar fi să mergi într-un magazin specializat cu măsurătorile și să îți faci pe loc o simulare 3D să vezi și cum va arăta bucătăria ta. A treia variantă ar fi să îți cumperi o bucătărie gata făcută, însă aici dezavantajele ar putea fi că ai putea rămâne cu spații nefolosite. Indiferent ce variantă alegi, ai grijă să te încadrezi în buget.
Cum pui luminile în bucătărie
Aici îți începi și îți termini ziua, așadar locul acesta trebuie să fie iluminat perfect. Poți alege aplice de tavan cu o lumină albă. În plus, pentru zona de gătit, pe lângă lumina de la hotă poți adăuga o bandă led tot cu lumină albă sau mai multe spoturi. Iar dacă bucătăria este spațioasă, poți pune în zona de luat masa becuri cu lumină caldă pe suspensie de cablu, pentru un plus de modernism și o atmosferă mai plăcută.
Atenție la detalii și finisaje
Acum că ai totul pus la punct, urmează să îți alegi vesela, tacâmurile, electrocasnicele mici și decorațiunile. Sfatul nostru este să alegi o cromatică clasică, într-o singură culoare, cu accente intens colorate sau nuanțe pale. Poți adăuga și ghivece mici cu ierburi aromatice pe care să le folosești atunci când gătești.
Cel mai important lucru atunci când ai decis să renovezi bucătăria este pasiunea și dăruirea cu care vrei să faci proiectul. Să ai încredere că vei reuși să îți faci bucătăria visurilor tale, să alegi obiectele cu atenție, fără să depășești prea mult bugetul și timpul în care ți-ai propus să finalizezi totul.
Sursa foto:
https://www.pexels.com/