Sezonul rece nu este întotdeauna asociat cu bucuria zăpezii și magia sărbătorilor, ci și cu răceală. Nasul înfundat, strănutul și tusea sunt însoțite de o stare generală de oboseală, slăbiciune și indispoziție. Însă, prin adoptarea unor mici schimbări în stilul tău de viață, îți crești șansele de a te proteja împotriva agenților patogeni.
Îți dorești să știi care sunt cele mai eficiente metode pentru a preveni răceala? Citește în continuare și află cum să îți menții starea de sănătatea chiar și iarna.
Alimentație sănătoasă
O dietă optimă este esențială pentru menținerea sănătății și întărirea sistemului imunitar. Din alimentație sunt preluați nutrienții necesari pentru funcționarea tuturor organelor. Așadar, asigură-te că introduci în dieta ta următoarele:
- proteine de calitate (pește, pui, lactate, soia, fasole, mazăre);
- lipide (pește, ulei de măsline, avocado);
- carbohidrați complecși (făină integrală, pâine graham, cereale);
- vitamine și minerale (fructe și legume crude).
Adaugă în dieta ta alimente care conțin vitamina C și zinc, deoarece acești doi compuși sunt recunoscuți pentru efectul lor de a preveni răceala. Consumă semințe de dovleac, cânepă, caju, migdale și citrice (lămâi, portocale).
Suplimente alimentare
Suplimentele alimentare sunt o opțiune bună pentru a-ți satisface toate nevoile nutriționale. Însă, acestea nu pot fi utilizate pentru a înlocui o alimentație echilibrată. Printre suplimentele recomandate se află:
- vitaminele;
- mineralele;
- Omega-3, 6, 9;
- echinaceea;
- probioticele.
Pentru a te proteja de infecțiile căilor respiratorii, poți opta pentru Loroblis. Acesta poate fi utilizat atât de copii, cât și de adulți pentru menținerea sănătății cavității bucale și a faringelui. Poate fi administrat și în cazul în care boala este deja prezentă, pentru ameliorarea simptomelor și o vindecare mai rapidă.
Somn de calitate
Perioada de odihnă din timpul nopții este extrem de benefică pentru întregul organism, dar în special pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar. În timpul somnului se desfășoară o multitudine de procese ce au rol în regenerarea și refacerea organismului. În plus, pe perioada nopții, organismul se pregătește pentru a face față agenților patogeni care pot pătrunde în organism.
Cele mai citite articole
În lipsa somnului, nivelul de inflamație crește, iar mecanismele imunității nu mai funcționează corespunzător. Astfel, persoanele care se confruntă cu privarea de somn pot avea un risc mai crescut de a dezvolta diferite patologii, printre care și răceala.
Igienă personală
Obiceiurile de igienă contribuie semnificativ la starea de sănătate a unei persoane. Cel mai important aspect este spălarea corespunzătoare a mâinilor înainte de masă sau atingerea feței. Dacă îți atingi fața cu mâinile murdare, riscul de a contacta o răceala sau o altă afecțiune infecțioasă este crescut.
Igienizarea mâinilor este eficientă dacă este realizată corect. Pentru a îndepărta mizeria și bacteriile de pe suprafața pielii, timpul de spălare a mâinilor este de aproximativ un minut. De asemenea, este esențial a spăla atât palma, cât și fața dorsală a mâinii, zona dintre degete și sub unghii. Dacă nu ai la îndemână apă și săpun, folosește gelurile antibacteriene, pe bază de alcool. Pentru ca aplicarea să fie eficientă, masează mâinile cu gel pentru cel puțin 30 de secunde.
Activitate fizică
O persoană activă are un risc mai scăzut de apariție al multor patologii, precum răcelile sau bolile cardiovasculare. Indiferent de tipul de activitate pe care o desfășori, beneficiile asupra stării de sănătate sunt numeroase.
În timpul efortului fizic, circulația sanguină este stimulată și mecanismele sistemului imunitar sunt activate. Studiile au demonstrat că persoanele care efectuează constant o activitate fizică, chiar și o plimbare sunt mai sănătoase, se îmbolnăvesc mai rar, iar dacă răcesc, au simptome de intensitate mai scăzută, comparativ cu cele sedentare.
Prevenirea răcelii poate fi realizată prin adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat. Dieta optimă, sportul și somnul sunt factori importanți pentru a-ți menține starea de sănătate. Spală-te frecvent pe mâini și evită contactul cu persoanele răcite, astfel riscul de a te îmbolnăvi scade. De asemenea, mergi periodic la medic pentru controale regulate și sfaturi personalizate. Ai grijă de sănătatea ta!
Sursa foto: Freepik