Primul pas către terapie poate părea uneori intimidant, dar este unul curajos și important spre o viață mai echilibrată și mai sănătoasă emoțional. Nu există un mod corect sau greșit de a face acest lucru. Procesul terapeutic reprezintă o călătorie personală și este unic pentru fiecare persoană. Ia în considerare că obiectivul terapiei este să devii o persoană echilibrată și să dobândești instrumentele pentru a face față provocărilor cu care te confrunți.
Chiar și așa, citește în continuare pentru a descoperi cum să te pregătești pentru a maximiza sesiunile de terapie.
Alege specialistul potrivit
Când te decizi să începi sesiunile de terapie, un prim pas important este să alegi specialistul care se potrivește nevoilor tale. Dacă te întrebi care este decizia potrivită pentru tine, psihoterapeut vs psiholog, este important să fii atent la motivele pentru care vrei să mergi la terapie. Deși cei doi termeni sunt adesea confundați, există diferențe între cei doi specialiști. Activitatea psihologului se concentrează pe evaluare și diagnosticare, în timp ce psihoterapeutul este instruit să aplice tehnici specifice pentru a ajuta persoanele să depășească dificultăți emoționale sau comportamentale. Bineînțeles, poți regăsi specialiști care sunt și psihologi și psihoterapeuți, ca urmare a programelor de școlarizare urmate.
De asemenea, este esențial să alegi specialistul care are experiență în problema cu care tu te confrunți. Așadar, dacă suferi de anxietate, poți apela la un terapeut specializat în terapie cognitiv-comportamentală. Dacă ai nevoie de sfaturi în carieră, un consilier vocațional este mai potrivit pentru tine. Așadar, stabilește obiectivul și ulterior, alege specialistul.
Identifică subiectele importante pentru tine
Dacă îți identifici subiectele importante dinainte, vei putea maximiza timpul din cadrul ședințelor și vei lucra mai punctual. Astfel, întregul proces terapeutic devine mai eficient. Începe prin a reflecta asupra lucrurilor care îți cauzează stres sau neliniște. Scrie-le pe o listă, astfel încât să ai o imagine clară a ceea ce vrei să discuți cu terapeutul. Poți chiar să le prioritizezi, spre a începe inițial rezolvarea aspectelor care te afectează cel mai mult.
Începe să te gândești la ce simți cu adevărat și să îți exprimi emoțiile și gândurile într-un mod sincer. În terapie cu un psihoterapeut, acesta este acolo pentru a te sprijini, nu pentru a te judeca, așa că este important să fii deschis.
Permite-ți să fii vulnerabil
Vulnerabilitatea este un element cheie în procesul de vindecare și schimbare. Aceasta îți permite să fii sincer cu tine și să înțelegi mai bine ce se întâmplă în interiorul tău.
Este important de menționat că vulnerabilitatea nu înseamnă slăbiciune. Din contră, înseamnă curajul de a te confrunta cu părțile tale mai puțin confortabile și de a înfrunta fricile pe care le ai.
Fii răbdător cu tine însuți
Unul dintre cele mai importante lucruri de reținut este că progresele nu apar întotdeauna imediat. Este ușor să te simți frustrat când nu vezi schimbări rapide. Însă, este esențial să îți acorzi timp și să fii răbdător cu tine însuți. Terapia este un proces de autodescoperire, iar schimbările reale și durabile necesită timp.
Ai încredere în procesul terapeutic. Ai ales să începi acest drum pentru a-ți îmbunătăți viața, iar fiecare pas pe care îl faci este un câștig, chiar dacă nu îl vezi imediat. Fii blând cu tine și ține minte că schimbarea autentică nu apare peste noapte.
Fiecare pas pe care îl faci înainte de prima ta ședință de terapie este un act de curaj și un început al noii călătorii spre sinele tău interior. Fii autentic, sincer cu tine și acordă-ți timpul necesar pentru a face schimbările dorite. Terapia este un proces de durată, așa că bucură-te de drum, până ajungi la destinație.