Este un lucru cunoscut că radiațiile ultraviolete (UV) pot avea un impact semnificativ asupra sănătății pielii noastre. De la arsuri solare dureroase la îmbătrânirea prematură și chiar cancer de piele, efectele lor sunt dintre cele mai diverse. Descoperă în acest articol care sunt cele mai frecvente efecte nefaste ale radiațiilor UV asupra tenului, precum și cele mai eficiente soluții pentru gestionarea problemelor cutanate cauzate de expunerea la soare.
Îmbătrânirea prematură a pielii
Unul dintre cele mai vizibile efecte ale radiațiilor UV asupra pielii, inclusiv a tenului, este îmbătrânirea prematură. Expunerea prelungită, mai ales fără protecție solară, poate afecta negativ nivelul de colagen și elastină, proteinele responsabile de fermitatea și elasticitatea pielii. Nivelul acestor proteine scade în mod natural în organism odată cu înaintarea în vârstă, dar procesul este accelerat de expunerea prelungită la soare. Astfel apar liniile fine și ridurile, în timp ce pielea își pierde fermitatea și elasticitatea.
Pentru a preveni îmbătrânirea prematură, este esențial să folosești zilnic un produs de protecție solară cu spectru larg și cu SPF de minimum 30, chiar și în zilele înnorate, și să eviți expunerea excesivă la soare. Pentru față, alege întotdeauna creme SPF 50+.
Arsurile solare
Arsurile solare sunt o reacție inflamatorie a pielii cauzată de expunerea în exces, în absența unei protecții corespunzătoare, la radiațiile UV. Arsurile solare se manifestă prin roșeață, durere și chiar vezicule pe piele. Pe termen lung, arsurile solare cresc riscul de cancer de piele.
În caz de arsuri solare, este important să răcești pielea prin aplicarea unor comprese umede reci, să aplici o cremă hidratantă calmantă și reparatoare, dar și să bei multă apă, pentru a hidrata pielea și din interior. Pentru arsurile solare foarte grave, este indicată și consultarea unui medic.
Petele pigmentare
Radiațiile UV pot exacerba producția de melanină, pigmentul care dă nuanța pielii, cauzând apariția petelor pigmentare. Aceste pete pot avea nuanțe diverse, de la maro deschis la gri, forme și dimensiuni variate și pot fi inestetice.
Cele mai citite articole
Pentru a atenua petele pigmentare, se recomandă utilizarea de produse care conțin ingrediente iluminatoare, precum acidul kojic, niacinamida, vitamina C, acidul tranexamic și acidul glicolic. În plus, este esențială o protecție solară zilnică adecvată, pentru a preveni agravarea petelor pigmentare.
Agravarea afecțiunilor cutanate
Multe dintre afecțiunile cutanate pot fi agravate prin expunerea la soare. Printre acestea se numără acneea, dermatita și rozaceea. În cazul acneei, soarele este un fals prieten, pentru că, într-o primă etapă, pare că atenuează imperfecțiunile, pentru ca mai apoi manifestările să recidiveze într-o formă mai gravă. Roșeața, mâncărimea, iritațiile și erupțiile cutanate sunt printre principalele manifestări care se pot agrava la expunerea la soare.
Pentru o corectă gestionare a afecțiunilor cutanate, este recomandat să consulți un medic dermatolog, care poate concepe pentru tine un plan de tratament personalizat. Acesta poate include utilizarea de tratamente topice și diverse tipuri de terapii, cum este cea cu lumină intens pulsată, în plus față de o protecție solară adecvată.
Cancerul de piele
Expunerea prelungită, neprotejată la radiațiile UV este principalul factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de piele, inclusiv a carcinomului bazocelular și spinocelular și a melanomului. Aceste forme de cancer de piele pot fi mortale dacă nu sunt detectate și tratate la timp.
Cea mai bună modalitate de a preveni cancerul de piele este să te protejezi de soare nu numai cu ajutorul produselor cu SPF ridicat, ci și cu cel al pălăriilor și hainelor cu filtru UV. De asemenea, este importantă evitarea orelor de vârf pentru expunerea la soare, respectiv în intervalul 10.00 – 16.00.
Prin adoptarea unei abordări preventive și a unei rutine de îngrijire corecte, poți preveni sau limita problemele cauzate de soare și să-ți menții tenul sănătos și strălucitor cât mai mult timp.
Sursa foto: Freepik