Curiozitatea este a doua natură a omului. Este modul în care Isaac Newton a dat sens gravitației. Dacă nu ar fi existat un interes asiduu pentru funcționarea lumii așa cum o cunoaștem, evoluția ar fi fost un vis îndepărtat. Chiar și atunci când vizionăm filme care ne induc curiozitatea, ne aflăm pe marginea scaunului, în așteptarea răspunsurilor.
Așadar, de ce să nu ne punem întrebări și atunci când vine vorba de îndrăgitul ceai? Iată câteva dintre faptele fascinante despre ceai și informațiile pe care trebuie să le știți despre această băutură populară.
5 lucruri interesante despre ceai
Dacă ceaiul este cel ce te pune pe picioare în fiecare dimineață și singurul lucru la care vrei să ajungi acasă în fiecare seară, acest articol este pentru tine. Cunoaște puțin mai bine ceașca de ceai, pentru a te bucura de el și mai mult decât o faci deja.
1. Originea accidentală:
Una dintre primele informații despre ceai trebuie să fie cum a apărut! Se crede că împăratul Shen Nung, descris ca fiind părintele agriculturii în mitologia chineză, a descoperit ceaiul verde în anul 2737 î.Hr. (acum 5000 de ani). Potrivit legendei, în timp ce se odihnea cu anturajul său în aer liber, câteva frunze dintr-un copac sălbatic au pătruns în oala sa cu apă clocotită. Fără să observe schimbarea de culoare, el a sorbit din această infuzie intrigantă și a fost fermecat de aroma delicată și de efectul răcoritor al acesteia.
2. Principalele sortimente de ceai:
Cele mai citite articole
Diferitele amestecuri de ceai aduc arome diferite, din abundență. Iată care sunt principalele tipuri de ceaiuri, clasificate în funcție de caracteristicile și prelucrarea lor:
- Ceaiul verde – Cel mai sănătos: Aceste frunze de ceai nu sunt supuse procesului de oxidare. După ce sunt culese, frunzele sunt lăsate să se ofilească timp de câteva ore. Apoi, acestea sunt preparate la aburi sau la tigaie pentru a elimina umiditatea și a reține antioxidanții din frunze.
- Ceaiul alb – cel mai rar: Când vine vorba de ceaiuri albe exotice, lăstarii tineri și fini sunt culeși manual la începutul sezonului. Frunzele de ceai cu aromă ușoară și complexă provin din provincia Fujian din China, Darjeeling din India și din unele părți din Sri Lanka.
- Ceaiul negru – cel mai popular: După ce sunt culese, frunzele sunt expuse la aer cald timp de câteva ore. Ele sunt apoi rulate pentru a permite uleiurilor să se răspândească. Frunzele sunt apoi trecute printr-o sită; cele mai mici trec în etapa următoare, unde sunt uscate. Și iată, obțineți un ceai robust și energizant! Puteți alege cel mai bun ceai negru de pe vedda.ro.
- Ceaiul Oolong – Cel pământesc: Frunzele de ceai, care pot fi oxidate între 20% și 80%, sunt frecate în mod repetat pentru a obține textura și aroma corecte. De la arome florale moi la arome de nucă, prăjite, aromele ceaiului Oolong variază în funcție de nivelul de oxidare.
3. Ceaiurile Tisane (ceaiuri din plante) au proveniență diferită:
Spre deosebire de celelalte tipuri de ceaiuri populare, ceaiurile Tisane nu sunt un produs al plantei Camellia Sinensis. Acestea sunt amestecuri născute din frunze, scoarță, rădăcini, fructe de pădure, semințe, condimente, mentă, mușețel, verbină și rooibos. Aceste ingrediente incredibil de sănătoase sunt motivul pentru care Tisanes sunt numite și ceaiuri din plante.
4. Șampania ceaiurilor:
Există un motiv fascinant pentru care ceaiul Darjeeling este considerat „șampania ceaiurilor”. Ceaiul Darjeeling autentic este cultivat în India, într-o zonă foarte mică, la poalele munților Himalaya; o zonă care are o suprafață mai mică de 70 de mile pătrate. Raritatea sa este motivul pentru care ceaiul Darjeeling este foarte apreciat și i se acordă titlul de „Champagne”!
5. Ceai pentru frumusețe:
Da, ceaiurile contribuie foarte mult la o bună sănătate a pielii și părului! Antioxidantul cunoscut sub numele de EGCG prezent în majoritatea ceaiurilor poate încetini semnele de îmbătrânire, oferindu-ți o strălucire tinerească. De asemenea, îți pot aduce darul unui păr lung și strălucitor. Cofeina și taninurile ajută la micșorarea vaselor de sânge din jurul ochilor, tratând astfel ochii umflați și cearcănele.