Durerile de umăr, apărute în general în urma traumatismelor fizice sau pe fondul uzurii progresive a articulației, pot afecta mobilitatea și calitatea vieții unui individ. Indiferent de cauză, consecințele pot fi resimțite atât la nivel fizic, prin limitarea mișcărilor și senzația de rigiditate, cât și la nivel emoțional, din cauza disconfortului persistent. Cu toate acestea, în prezent există modalități de tratament a afecțiunilor care determină durerile de umăr, cât și exerciții eficiente care pot contribui la ameliorarea disconfortului și la întărirea mușchilor din jurul umărului.
Exercițiile de stretching
Exercițiile de stretching, ce vizează întinderea și relaxarea mușchilor pentru a îmbunătăți flexibilitatea și amplitudinea de mișcare, pot preveni rigiditatea și pot ameliora durerile de umăr. În plus, stretching-ul efectuat în mod corect poate ajuta la corectarea dezechilibrelor musculare, poate îmbunătăți postura și poate reduce astfel stresul asupra umărului. Exemple de exerciții de stretching pentru umăr pot include încrucișarea brațelor în fața corpului sau întinderea brațelor în lateral sau în spate.
Exerciții de flexie și extensie a umărului
Cele mai citite articole
Flexia și extensia umărului sunt tipuri de mișcări ale umărului care implică îndoirea (flexia) și întinderea (extensia) articulației umărului, ce pot fi realizate în timpul exercițiilor, pentru a lucra și tonifia mușchii din zona umărului. Astfel de exerciții, cât și alte tipuri de exerciții care implică mișcări controlate și constante ale umărului, pot contribui la stimularea circulației sanguine în jurul umărului, lucru care poate facilita procesul de vindecare. În plus, pot aduce beneficii persoanelor cu tendinita biceps, deoarece îmbunătățesc tonusul muscular și sprijină vindecarea prin întărirea mușchilor adiacenți. Astfel de exerciții controlate pot reduce riscul de recidivă și pot contribui la stabilizarea umărului.
Exerciții cu gantere
Exercițiile cu gantere, pe de altă parte, pot contribui la consolidarea regiunii superioare a umărului, prin activarea mușchilor tricepși si deltoizi. Efectuate în mod corect, exercițiile cu gantere promovează dezvoltarea forței musculare și contribuie la stabilizarea umărului. În cazul unor leziuni articulare, precum o luxatie de umar, exercițiile cu greutăți trebuie implementate într-un mod progresiv și controlat, pentru a evita exacerbarea durerii și a asigura o recuperare eficientă.
Recomandări
Înainte de a începe orice program de exerciții de recuperare, indiferent de care este cauza durerilor de umăr, este recomandat să se consulte un medic ortoped sau fizioterapeut, pentru a obține recomandări specifice în funcție de situația medicală individuală. În caz contrar, exercițiile efectuate pot duce la exacerbarea durerii sau a leziunilor, cu consecințe grave asupra stării de sănătate.