O bună sănătate orală ne ferește de multe neplăceri, cum ar fi anumite afecțiuni care sunt cauzate de o igienă precară. Calea spre un zâmbet perfect ține însă nu doar de periajul dinților, ci de mulți alți factori, despre care vom vorbi în rândurile de mai jos.
Mergi regulat la medicul stomatolog
Chiar dacă tu consideri că dantura ta este una sănătoasă și nu crezi că suferi de probleme în acest sens, vizitele regulate la medicul dentist sunt recomandate în scop profilactic. Este recomandat să mergi la dentist la fiecare șase luni, pentru controale și igienizări dentare profesionale. Dentistul poate identifica probleme dentare în stadiile incipiente și poate efectua proceduri profilactice, de exemplu detartrajul și periajul profesional, pentru a preveni afecțiuni orale.
Radiografiile dentare îți pot veni în ajutor
Pentru a avea grijă în mod corect de sănătatea dinților tăi, trebuie să știi că medicul dentist poate recomanda efectuarea de radiografii dentare anual sau o dată la doi ani pentru a identifica eventuale probleme care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Dacă nu ai mai făcut-o până acum, specialistul îți va explica ce implică o radiografie dentară.
Ce presupune igiena orală acasă
Primul pas spre dantura perfectă, nu doar din punct de vedere estetic, începe acasă. Să vedem care sunt obiceiurile sănătoase care ar trebui să devină o obișnuință.
Periajul corect al dinților
Este important să ne periem dantura de cel puțin două ori pe zi, timp de minimum două minute, utilizând o periuță cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor. Periajul trebuie să vizeze întreaga suprafață a dinților și de aceea este important să utilizăm o tehnică corectă, pe care să ne-o însușim încă din copilărie. Nu uita nici de faptul că periuța de dinți trebuie să fie înlocuită la fiecare trei luni sau mai devreme, dacă perii încep să se uzeze.
Utilizarea aței dentare
Nu este deloc un moft, pentru că ața dentară ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene din zonele unde periuța de dinți nu poate ajunge. Este important să folosim ața dentară cel puțin o dată pe zi, de preferat după ultima masă a zilei.
Folosirea apă de gură
Apa de gură contribuie și ea la îndepărtarea plăcii bacteriene și la reducerea riscului de carii dentare și de afecțiuni gingivale. Apa de gură trebuie să fie îmbogățită cu fluor. În plus, este important să urmezi instrucțiunile de folosire de pe etichetă.
Tratamentele preventive
Medicul dentist poate recomanda unele tratamente specifice, cum ar fi sigilarea molarilor, pentru a preveni sau trata cariile dentare și alte probleme probleme care țin de sănătatea orală.
Pentru a rezuma, o igienă orală efectuată în mod corect acasă și vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esențiale pentru menținerea unei danturi sănătoase și pentru a avea un zâmbet frumos. Nu neglija niciodată aspectele care țin de sănătatea orală și discută cu medicul tău stomatolog despre cele mai bune opțiuni de prevenire și tratare a afecțiunilor dentare.
Sursa foto: Freepik