Potrivit celor mai multe sondaje, pizza este mâncarea cea mai iubită de majoritatea oamenilor. Dar de ce? Motivele popularității sale la nivel mondial sunt diferite, dar, în principiu, cheia este simplitatea combinării aluatului cu toppinguri care vin în variații nesfârșite.
În ultimii câțiva ani, numărul de oameni care încearcă să facă pizza acasă a crescut enorm și când ajung să facă aluatul de pizza, își dau seama cu adevărat ce înseamnă să stăpânească acest „meșteșug” și tot ceea ce implică el.
În plus, atunci când faci pizza acasă nu seamănă cu ceea ce se întâmplă într-un restaurant; principala diferență fiind dată de experiența și priceperea pizzarului și apoi de echipamentul disponibil.
- În acest articol, ne-am propus să vorbim despre o fază cheie în prepararea pizzei: coacerea. Mai exact, vă vom explica cât timp să coaceți pizza în funcție de tipul cuptorului. În special, ne vom opri asupra metodei de a realiza acea pizza crocantă, fără a fi arsă.
Ce înseamnă pizza crocantă?
Un blat bun de pizza nu este nici uscat, nici ars; o pizza bună este pufoasă, dar nu moale și aceasta este rezultatul unui aluat bine dospit și bine maturat. Un aluat cu o rețea puternică de gluten prinde bule de gaz numite alveole și oferă o pizza mai ușoară și mai digerabilă. Apa din aluat se evaporă în timpul gătirii și chiar și după ce pizza este scoasă din cuptor până când temperatura scade sub 100°C (210°F).
Dacă aluatul este bine maturat, zaharurile complexe se vor transforma deja în unele simple, iar pizza va fi perfect aurie.
- Trebuie făcută diferența între o pizza coaptă în cuptor pe gaz, în cuptor electric, pizza coaptă în tavă sau pizza coaptă direct pe cărămida cuptorului cu lemne.
Iată cum să recunoașteți o pizza gătită perfect:
- Uită-te la marginea pizzei care este mai groasă decât restul blatului. Grosimea și absența toppingurilor permit aluatului să se umfle și să se gătească până devine auriu. Pizza este în mod normal moale în centru și crocantă pe margini.
- Pizza din tavă va crește mai mult decât cea normala deoarece tava păstrează forma pizzei. Aluatul va fi mai hidratat și, prin urmare, are nevoie de mai mult timp de creștere și maturare. Rezultatul va fi o pizza mai crocantă.
Cei 3 factori cheie ai cuptorului când faci pizza
Temperatura
Temperatura este unul dintre cei mai importanți parametri atunci când gătiți. Un cuptor electric cu greu poate atinge 250°C (450°F), în timp ce un cuptor pe lemne atinge 500°C (900°F).
În cuptoarele boltite care utilizează flacără deschisă (fie pe lemne, pe gaz sau hibrid), pizza se coace și de sus și de jos în același timp, reducând timpul de gătire la doar câteva minute.
Umiditatea
Umiditatea cuptorului influențează transferul de căldură în alimente și umiditatea care se evaporă din interiorul produsului. Scopul este de a preveni uscarea prea mare a aluatului în timpul gătirii.
Iată câteva trucuri utile: pulverizați apă peste pizza, puneți un vas cu apă în cuptor sau treceți o cârpă umedă pe cărămida din cuptor pe care se coace pizza, după ce ați mutat jarul deoparte chiar înainte de coacere.
Timpul de coacere
Timpul de preparare diferă de tipul de pizza și de modelul cuptorului.
- Cuptorul cu lemne atinge cele mai ridicate temperaturi și gătește o pizza în mai puțin de două minute.
- Cuptorul pe gaz atinge temperaturi puțin mai mari decât cele ale unui cuptor electric și astfel gătește o pizza în aproximativ 5 minute.
- Cuptorul electric atinge temperaturi de 230-250°C (450°F) și gătește o pizza în aproximativ 10 minute.
Cât timp trebuie lăsată la copt o pizza?
În mod normal, pizza durează între 8 și 15 minute pentru a se coace, iar pizza mai mare și mai groasă durează mai mult decât pizza cu crustă subțire și pizza mică, care au puține toppinguri.
Fiți tot timpul cu ochii pe pizza. Este mai bine să setați cronometrul pentru 8 până la 10 minute și să o mai lăsați câteva minute în plus dacă este necesar.
- Sfatul nostru este să coaceți pizza în cuptorul încălzit la 475°F (245°C), până când crusta se rumenește și brânza devine aurie, aproximativ 10-15 minute. Dacă doriți, spre sfârșitul timpului de gătire puteți să mai presărați puțină brânză.
Unii oameni doresc ca blatul să se gătească rapid, astfel încât exteriorul să fie crocant, iar interiorul ușor de mestecat. Dacă doriți să obțineți acest tip de blat de pizza, trebuie să preîncălziți cuptorul la 400 până la 500 Fahrenheit timp de aproximativ 20 până la 30 de minute înainte de a pune pizza.
De cât timp are nevoie pizza să se coacă la 400 de grade Fahrenheit depinde de dimensiunea ei, de greutatea toppingurilor, de grosimea blatului și multe altele. În mod normal, pizza durează între 8 și 15 minute pentru a se coace, iar pizza mai mare și mai groasă durează mai mult decât pizza cu blat subțire și pizza mică, care au puține toppinguri.
Ce se întâmplă dacă setați o temperatură prea scăzută
Probabil ați setat cuptorul la 350 de grade Fahrenheit (180° C) pentru o mulțime de rețete, dar, din păcate, această temperatură nu funcționează și pentru pizza. Odată ce setați cuptorul la o temperatură prea scăzută, s-ar putea să obțineți o pizza care are o crustă udă, moale sau toppinguri prea gătite.
Amintiți-vă că o pizza bună are nevoie de un cuptor fierbinte. Nu vă opriți la 350 de grade Fahrenheit; faceți-l la cel puțin 400 până la mai mult de 500 de grade Fahrenheit (260° C). Vă ajută să vă gătiți pizza rapid și vă oferă o crustă aurie frumoasă, care este super crocantă la exterior și ușor de mestecat la interior.