Vremea rece din această perioadă ne obligă să acordăm ceva mai multă atenţie sănătăţii noastre. Pe lângă ceaiurile calde şi suplimentele pentru susţinerea imunităţii, nu uita să ai grijă şi de pielea ta, cel mai mare organ al nostru ce are contact direct cu temperaturile scăzute.
Sănătatea multora dintre noi este greu pusă la încercare în sezonul rece. Imunitatea scăzută este una din cele mai des întâlnite probleme, atât la copii, cât şi la adulţi. Însă, pe lângă virozele frecvente, ne confruntăm cu încă un aspect neplăcut în această perioadă: deshidratarea pielii.
Lunile cu vreme rece pot compromite în mare măsură sănătatea pielii, declanșând afecțiuni precum xeroza (piele uscată) sau eczema (pete sau leziuni cu mâncărime, uscate, roșiatice pe piele), care pot varia ca severitate.
Iată câteva din cele mai simple moduri de a avea grijă de pielea ta în sezonul rece:
- Hidratează-ţi pielea zilnic
Atât tenul tău, cât şi pielea de pe corp au nevoie, mai ales atunci când temperaturile din termometre sunt scăzute, de hidratare zilnică. Cremele cu uree sau petrol sunt printre cele mai cunoscute pentru pielea uscată. Dacă ai o piele sensibilă, atunci este indicat să cauţi o cremă hidratantă fără parfum.
Dacă pe corp vei folosi crema o dată pe zi, pe ten de două ori pe zi, pentru mâini o poţi folosi ori de câte ori simţi nevoia. După duş, dacă vrei să te bucuri de hidratare, dar şi strălucire, poţi folosi uleiuri de masaj, atât pentru corp, cât şi pentru păr.
- Curăţă pielea fără a exagera
Atunci când îţi cureţi prea mult pielea, din dorinţa de a elimina celulele moarte şi a o hidrata mai bine, este foarte posibil să-ţi faci, de fapt, un deserviciu. Atunci când cureţi pielea cu produse prea dure ori de prea multe ori, o vei sensibiliza şi chiar irita.
Cele mai citite articole
În plus, uleiurile naturale produse de pielea ta peste noapte au ca scop principal hidratarea acesteia şi protejarea sa împotriva factorilor externi.
- Controlează nivelul de umiditate din casă
Caloriferele, aerele condiţionate şi aerotermele pe care le folosim pe timpul iernii usucă aerul din încăpere, astfel încât nivelul de umiditate scade semnificativ. Dacă simţi că aerul casei este prea uscat, cea mai bună soluţie este să foloseşti un umidificator.
Atunci când aerul din încăpere nu are un nivel optim de umiditate, vei simţi o senzaţie de uscăciune la nivelul pielii, în special al buzelor.
- Protejează-te de frig şi vânt
Atunci când se anunţă temperaturi extrem de scăzute şi rafale de vânt puternic, nu uita să ai grijă şi de pielea ta. Pe lângă hainele groase purtate, în astfel de zile este bine să foloseşti creme foarte hidratante pentru corp şi ten şi să ai mereu la îndemână balsamul pentru buze. Apelează cu încredere la el ori de câte ori simţi că buzele tale se usucă, pentru a evita eventualele neplăceri.
- Sporeşte vitamina D
Dacă pe timpul verii ne putem lua o doză mai generoasă de vitamina D din razele soarelui, toamna şi mai ales iarna acest lucru este aproape imposibil. Discută cu medicul de familie sau cu farmacistul tău pentru a alege cele mai bune suplimente alimentare pentru tine, care îţi vor ajuta organismul să beneficieze de toate cele necesare, în special de vitamina D, cunoscută drept şi vitamina soarelui.
Nu trebuie să locuieşti la munte pentru a simţi cum pielea ta se usucă, parcă, în raport direct cu gradele din termometru. Însă, acest discomfort poate fi evitat, atât timp cât îi acorzi pielii tale îngrijirea necesară mereu, în special iarna.
Sursa foto: Shutterstock