Orice fermier știe că sosirea primăverii înseamnă și pregătirea grădinii pentru o nouă recoltă. Uite care sunt detaliile de care să te preocupi și tu din timp, pentru a evita diverse situații neplăcute care te vor opri din treabă.
Verifică uneltele pentru lucrările din grădină
Înainte de orice, verifică starea uneltelor agricole destinate lucrărilor din grădină. Acestea trebuie să funcționeze corespunzător, fie că sunt manuale, motorizate sau electrice, și să-ți ușureze cât mai mult munca pe care trebuie să o depui. Așadar, va fi necesar să remediezi defecțiunile sau să cumperi alte unelte agricole pentru activitățile din grădină.
De exemplu, asigură-te că motocoasa funcționează, eventual înlocuiește accesoriile uzate. Ai grijă ca uneltele de bază, precum grebla, sapa sau cazmaua să fie în condiții bune de utilizare. Cel mai bine este să faci această verificare din timp, pentru a nu avea surprize nedorite chiar atunci când vrei să te apuci de lucru.
Curăță grădina și rezolvă problemele existente
Curățarea grădinii de diverse deșeuri, nuiele rupte și frunze uscate este o activitate pe care trebuie să o faci pentru a pregăti terenul pentru cultivarea legumelor și fructelor dorite.
De asemenea, repararea gardurilor din grădină este importantă, atât pentru păstrarea esteticii, cât și pentru a evita pătrunderea animalelor de curte, așa cum se întâmplă cu găinile. Mai poți avea în vedere și repararea sau amenajarea unor alei noi în grădina ta.
Reorganizează grădina pentru noua recoltă
Dacă vrei să schimbi anumite detalii față de anul trecut, este momentul perfect pentru a te gândi la reorganizarea grădinii. Asta pentru că ai în față un pământ necultivat, care poate fi împărțit ușor în straturi și zone de cultivare, în funcție de suprafața necesară fiecărei plante și de expunerea la soare.
Totodată, este un bun prilej să vezi oferta de solare de gradina. Pentru a te asigura de recoltele principale ale verii, precum roșii sau castraveți, solarul rămâne o soluție sigură, precum și o investiție pentru mai mulți ani.
Cele mai citite articole
Desigur, lista cu semințe, răsaduri și puieți trebuie să fie aproape gata. Începe cu ceapă, salată, morcovi, ridichi sau chiar roșii și ardei timpurii dacă ai deja un solar sau seră. Dacă iubești fructele de pădure, pline de vitamine și antioxidanți, primăvara este momentul perfect pentru plantarea murului sau afinului, de exemplu.
Verifică și modifică sistemul de irigații
Verificarea sistemului de irigații este esențială pentru o recoltă bună, mai ales că lipsa precipitațiilor este un stres pentru orice fermier, mic sau mare. Dacă este cazul, vino și cu modificările necesare.
Prin urmare, ai în vedere ca pompa de apă sau hidroforul să fie în condiții optime de funcționare, furtunurile de grădină să nu fie crăpate sau starea racordurilor să fie bună, pentru a evita consumul inutil de apă. De asemenea, poți cumpăra noi accesorii de irigare, precum aspersoare sau sisteme de irigare prin picurare.
Afânarea, săparea și fertilizarea solului
Acestea constituie lucrări agricole esențiale, în urma cărora pământul se va aerisi, hrăni cu îngrășământ și va fi pregătit pentru absorbția corespunzătoare a apei necesare creșterii legumelor și fructelor.
Dacă ai pomi fructiferi, trebuie să începi tăierea crengilor uscate sau a celor neroditoare, pentru a avea o ramificație sănătoasă. Te poți gândi și la aplicarea primelor tratamente fitosanitare, precum și la îngrășământul care va hrăni pomii.
Totodată, și vița de vie necesită atenția ta, mai ales dacă vrei să produci vin. Activități precum tăierea în uscat sau verificarea stării aracilor sunt importante pentru recoltele bogate ale toamnei. Butașii noi se pot planta și în martie sau când temperaturile exterioare devin pozitive.
Așadar, îți dorim spor la treabă și să te bucuri de roadele grădinii tale!
Sursă foto: Shutterstock