Aparatul dentar a reprezentat la momentul apariției o inovație la nivelul stomatologiei, capabilă să redea danturii atât o poziție sănătoasă care să prevină eventualele probleme, cât și dimensiunea estetică, care este extrem de importantă pentru confortul fiecărei persoane. Totuși, multe persoane sunt reticente în ceea ce privește purtarea unui aparat dentar, atât datorită zvonurilor și preconcepțiilor pe care le poți auzi peste tot, dar și a lipsei de informare înainte de realizarea unei astfel de proceduri.
Mituri despre aparatul dentar și de ce nu sunt adevărate
- Aparatul dentar este dedicat adolescenților și tinerilor.
Un zâmbet frumos poate fi atins prin purtarea aparatului dentar la orice vârstă, iar aparatul dentar va fi la fel de eficientă. Mai mult, chiar unul din cinci pacienți care apelează la ortodont în acest scop sunt adulți.
- Aparatul dentar este foarte dureros.
Acesta poate deveni inconfortabil, mai ales după controlul lunar, dar după ce te obișnuiești vei uita că este acolo. Există extrem de multe variante de aparat dentar, care sunt mai puțin dureroase.
- Ai la dispoziție doar variante de aparat dentar care este neplăcut din punct de vedere estetic.
Imaginea aparatului dentar metalic, extrem de vizibil ar putea fi dată uitării în prezent. Tehnologia ortodontică a suferit foarte multe evoluții și îmbunătățiri, care au permis crearea unor alternative care sunt aproape neobservabile. Pentru a identifica aparatul dentar potrivit pentru tine, nu ezita să discuți cu specialistul tău de la cisomedical.ro.
- Acesta trebuie purtat ani de zile pentru a avea rezultate.
Perioada purtării aparatului diferă de la o persoană la alta și nu se poate estima o perioadă până la controlul de specialitate. Unele persoane au nevoie de doar câteva luni pentru a-și rezolva problemele dentare.
- După purtarea aparatului dentar, dinții tăi vor arăta la fel mereu.
În ciuda așteptărilor multor pacienți, nu este chiar așa. După ce aparatul dentar propriu-zis este eliminat, pacientul primește un retrainer, menit să fie purtat pentru a evita deplasarea dinților în vechea lor poziție. De aceea, rezultatul final depinde și de respectarea recomandărilor de către pacient.
- Nu vei mai putea consuma felurile tale de mâncare favorită.
Chiar și purtând aparat dentar, poți avea aproape aceleași obiceiuri alimentare ca înainte. Totuși, poate fi nevoie de o grijă suplimentară atunci când mesteci, mai ales când este vorba de alimente mai tari. De asemenea, este indicat să eviți să mănânci carne înainte de a scoate oasele.
- Programările lunare nu sunt obligatorii.
Chiar dacă aparatul dentar a fost montat cu succes, programările lunare sunt extrem de importante. Acestea nu presupun doar verificarea progresului, ci și ajustarea și schimbare elasticelor în funcție de nevoi.
În concluzie, miturile care circulă despre aparatul dentar nu sunt reale și nu ar trebui să oprească pe nimeni să apeleze la un ortodont, care să-ți propună cea mai potrivită soluție. Căutând informații și consultând profesioniști, vei avea cu siguranță parte de o experiență pozitivă cu aparatul dentar, pe care îl vei privi ca pe un prieten, nu ca pe un dușman.
Sursa foto: pexels.com