Ai visat o viață întreagă să ai propria ta firmă? Acum, că visul s-a îndeplinit, următorul pas este să o faci să crească. Colaborările te pot ajuta în acest sens. Este important să cauți colaboratori, oameni și companii care cred în produsele sau serviciile tale și care te pot ajuta să ajungi acolo unde îți dorești. Ce se întâmplă, însă, în situația în care primești o ofertă de colaborare care pare prea bună ca să fie adevărată? O verifici. Este foarte important să fii precaut și să verifici cu mare atenție compania respectivă. În felul acesta te asiguri că firma există și este în legalitate. Astfel, te ferești de posibile înșelătorii sau alte situații neplăcute.
5 pași în verificarea ofertelor de colaborare care par prea bune
- Cercetare. Un bun prim pas este să faci o cercetare. Despre companie, desigur. Însă aceasta trebuie să cuprindă cele mai mici detalii. Verifică istoricul ei, care este activitatea principală, dar și cele conexe și, mai ales, află cum este privită de către clienți. Ce reputație are? Pe site-ul oficial găsești foarte multe informații, însă trebuie să ai grijă. Nu verifica numai pe site. Informații despre firmă ar fi bine să cauți în mai multe locuri. Inclusiv pe termene.ro. Aici ai acces la lungi liste de firme despre care poți să găsești cele mai detaliate informații de la înființare și până la relația pe care acestea o au cu cei de la ANAF. Dacă găsești firma aici, poți avea încredere să bați palma cu ea.
- Legalitate. Niciodată nu omite să verifici acest lucru. Pentru a putea accepta oferta de colaborare, în termeni legali, verifică întotdeauna dacă firma este înregistrată legal și dacă funcționează respectând normele în vigoare. Încearcă să cauți informații despre licența companiei.
- Semne de înșelătorie. Trebuie să acorzi o mare atenție posibilelor semne de înșelătorie prezente în ofertă. Câștigurile nerealiste și pe termen scurt sunt un factor extrem de atrăgător, însă pe atât de suspect. Furnizarea datelor personale private prin diverse mijloace complet nejustificate – un alt aspect la care să fii atent. Colaborarea se bazează pe un contract sau nu? Dacă nu, atunci este posibil ca ceva să nu fie în regulă. Nu accepta să colaborezi așa.
- Comunicarea. Informațiile de contact și felul în care comunică acea companie sunt lucruri esențiale de verificat. Asigură-te că numărul de telefon este valid, adresa de email la fel și dacă ambele aspecte sunt în regulă, atunci verifică discursul lor. Cum se exprimă în texte, mail-uri, cât de profesionist sunt, sau nu, scrise, dacă există greșeli gramaticale sau de punctuație sau semne de incoerență etc. Orice mică scăpare poate fi un semn de întrebare pentru tine.
- Consultare profesioniști. Nu ezita să discuți cu alți profesioniști în domeniu. Oameni cu care ai mai lucrat și ai încredere. Părerea și sfaturile lor sunt mereu binevenite. Care este perspectiva lor? Au auzit / colaborat și ei cu acea companie? Orice informație primită poate fi relevantă.
Cele mai citite articole
În concluzie, atunci când primești o ofertă de colaborare care pare prea bună ca să fie adevărată, este foarte important să faci o verificare detaliată, amănunțită despre compania respectivă. Doar așa poți evita înșelătoriile și poți lua decizii informate și sigure care să te ajute să crești și să ajungi în punctul pe care ți-l dorești cu afacerea ta.
Sursa foto: freepik.com