Decesul unei persoane din familie, indiferent ca este vorba despre parinte, partener de viata, bunic sau bunica, sau orice alt grad de rudenie, este o pierdere peste care oamenii trec cu greu sau nu trec intreaga viata. Din pacate, decesul celor dragi face parte din viata oricarui om, ca o incercare sau ca o dovada a tariei de a demonstra ca se poate trai si fara acea persoana importanta.
Momentul decesului este marcat de o inmormantare crestineasca si ulterior de pomenirile necesare pentru inaltarea sufletului la ceruri, iar ajutorul primit de la o companie de pompe funebre este mai mult decat binevenit pentru rudele care nu stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii faca pentru a ajuta sufletul sa treaca la cele vesnice conform traditiilor.
Obiceiuri, traditii si servicii necesare inainte de inmormantare
Imediat dupa deces, rudele defunctului trebuie sa apeleze la o companie de pompe funebre pentru a stabili toate detaliile inmormantarii, dar si sa anunte preotul parohiei din care face parte, astfel incat acesta sa ia toate masurile cuvenite pentru a implini slujbele de pomenire si de inmormantare.
Preotul va savarsi slujba Stalpilor, o rugaciune speciala citita pentru sufletul celui raposat si citirea unor parti din cele patru Evanghelii. Trupul defunctului trebuie scaldat cu apa curata si imbracat cu haine noi si curate, conform traditiei, iar aceasta operatiune poate fi efectuata de catre un membru al companiei de pompe funebre sau de catre apropiati.
In ziua inmormantarii
Cele mai citite articole
In ziua inmormantarii, se oficiaza slujba la casa decedatului, la capela sau la casa mortuara, dupa care se organizeaza convoiul mortuar, care ramane acelasi pana la cimitir. Se fac opriri pentru a rosti ectenia si atunci cand se ajunge la biserica, celor prezenti li se impart lumanari aprinse insotite de o panza alba, un prosop, un covrig, mar sau colacel.
La finalul slujbei, membrii familiei si cei prezenti isi iau ramas bun de la defunct sarutnd icoana aflata pe pieptul acestuia sau mana mortului, un semn al iertarii si al impacarii. La cimitir, se savarseste slujba propriu-zisa si ritualul inmormantarii, binecuvantand la final coliva si darurile ce se impart la cimitir.
In functie de zona, dupa astuparea defunctului se da de pomana “peste groapa” o patura, perne, o galeata cu apa, chiar si pasari vii, toate avand seminificatia universala a milosteniei pentru sufletul celui adormit. Familia decedatului cheama la masa pe toti cei care au luat parte la ceremonie, rudele si cunoscutii, la un restaurant sau cantina ori acasa, daca spatiul permite.
Pomenirile dupa inmormantare
Desi rolul reprezentantilor unei firme de pompe funebre se incheie imediat dupa slujba de inmormantare, membrii familiei trebuie sa se ingrijeasca de sufletul mortului si sa faca toate pomenirile necesare, de trei zile dupa moarte, de 9 zile, de sase saptamani, de 3, 6 si 9 luni si de un an. Ulterior, pana la implinirea a sapte ani de la moarte, se fac pomeniri anuale pentru sufletul celui decedat.