Procedurile de recuperare medicală joacă un rol esențial în gestionarea afecțiunilor genunchiului, scopul lor fiind acela de atenuare a durerilor și de restabilire a funcției articulare. De asemenea, procedurile de recuperare sunt eficiente în reducerea recidivelor, o problemă frecventă în cazul afecțiunilor genunchiului. Următoarele proceduri de recuperare medicală oferă soluții durabile pentru îmbunătățirea calității vieții și prevenirea complicațiilor viitoare.
Infiltrații intra-articulare
Infiltrațiile intra-articulare cu corticosteroizi reprezintă o procedură medicală eficientă în reducerea inflamației în jurul articulației genunchiului, frecvent asociată cu afecțiuni precum artrita reumatoidă sau artroza de genunchi. Procedura presupune injectarea unui anestezic local împreună cu un corticosteroid direct în articulația genunchiului. Corticosteroizi reduc inflamația prin inhibarea răspunsului imun al organismului, iar efectul lor poate persista timp îndelungat.
Fizioterapia
Fizioterapia este eficientă în majoritatea cazurilor în procesul de recuperare a afecțiunilor genunchiului, deoarece poate fi adaptată în mod specific la nevoile și condițiile individuale ale pacientului. Fizioterapia poate fi recomandată inclusiv persoanelor care au suferit o intervenție de protezare a genunchiului, pentru a asigura o recuperare eficientă și o adaptare la proteză. Pentru pacienții cu proteze genunchi, programul de fizioterapie ar trebui să fie adaptat tipului de proteză și stadiului postoperator.
Crioterapia
Cele mai citite articole
Crioterapia, sau terapia cu gheață, este o metodă eficientă pentru gestionarea inflamației și diminuarea durerii în cazul afecțiunilor genunchiului. Gheața are proprietăți vasoconstrictoare, astfel că aplicarea de gheață la nivelul genunchiului limitează fluxul sanguin către zona afectată, ceea ce poate reduce inflamația. De asemenea, temperatura scăzută acționează asupra receptorilor de durere, acționând ca un analgezic local.
Termoterapia
Terapia cu căldură (sau termoterapia), alternată cu crioterapia, completează procesul de recuperare prin furnizarea căldurii necesare pentru relaxarea musculară și îmbunătățirea circulației sângelui. Căldura aplicată stimulează vasodilatația, mărește fluxul sanguin și contribuie la relaxarea mușchilor tensionați sau încordați. De asemenea, temperatura ridicată facilitează extinderea fibrelor musculare, îmbunătățind flexibilitatea și mobilitatea genunchiului.
Activitățile aerobice ușoare
Activitățile aerobice cu impact redus sunt o parte importantă a procesului de recuperare a afecțiunilor genunchiului. Printre altele, activitățile ușoare, precum înotul sau mersul pe bicicletă (de preferat pe bicicletele staționare sau pe trasee plane) pot contribuind la îmbunătățirea stării cardiovasculare și menținerea unei greutăți corporale sănătoase, fără a suprasolicita articulația afectată