Politica de mediu reprezintă factorul cheie care contribuie la integrarea și dezvoltarea unui sistem de management de mediu eficient în cadrul unei companii. Aceasta este fundamentul pe care se bazează firmele în momentul în care își exprimă angajamentul privind sustenabilitatea și protecția mediului.
Totuși, simpla existență a unei politici nu este o certitudine privind asumarea reală a responsabilității față de mediu a companiilor. Dar, lipsa acesteia reflectă dezinteresul față de mediu, acest lucru afectând atât atitudinea personalului răspunzător de procesele operaționale derulate, cât și imaginea sa publică pe piața în care activează.
Ce aspecte vizează politica de mediu?
Politica de mediu reflectă angajamentul companiei de a sprijini dezvoltarea durabilă, adoptând măsuri care să urmărească performanța și îmbunătățirea continuă pe linie de mediu.
Aceasta specifică cu claritate obiectivele și direcțiile de acțiune privitoare la protecția mediului, având un rol definitoriu în procesul de aliniere la legislația de mediu în vigoare. Astfel, conducerea companiilor trebuie să garanteze că politica abordată este în concordanță cu impactul generat de activitățile desfășurate asupra mediului înconjurător, adoptând măsurile corecte de gestionare a riscurilor de mediu.
În acest context, legislația privind protecția mediului trebuie atent studiată în vederea respectării tuturor obligațiilor ce survin în urma proceselor operaționale prestate.
Din perspectiva mediului, toate companiile trebuie să realizeze eforturi în mod constant pentru minimizarea efectelor generate din activitatea lor asupra mediului, contribuind totodată la o:
- îmbunătățire a eficienței operaționale;
- susținere a principiilor de sustenabilitate.
Ce trebuie să urmărească companiile din perspectiva mediului?
Pentru ca o companie să obțină un nivel optim de performanță este necesară implementarea unui management eficient care să contribuie la gestionarea riscurilor de mediu.
În situația generării deșeurilor, legislația de mediu impune respectarea unor măsuri care vizează:
- controlul impactului negativ produs asupra mediului;
- monitorizarea eficientă a cantității de deșeuri generate/depozitate/valorificate/eliminate, ținând cont de tipul acestora;
- creșterea performanței de mediu la nivelul companiilor și bunăstarea întregii societăți;
Este primordial ca firmele care generează un impact negativ mediului să abordeze o viziune sustenabilă, integrând o politică de mediu eficientă, contribuind astfel la prevenirea și reducerea acestor efecte negative.
În acest sens, un foarte bun instrument de control al acestor activități efectuate și al impactului generat asupra mediului este autorizația de mediu. Acest document administrativ are un rol fundamental în monitorizarea eficientă a proceselor operaționale desfășurate, obiectivul principal fiind creșterea performanței de mediu a companiei.
Astfel, este necesară demararea procedurii de obținere autorizatie mediu de către acești agenți economici în vederea asigurării desfășurării activităților în cele mai optime condiții pentru protecția mediului înconjurător.
Esențial de reținut este că fiecare companie trebuie să implementeze o politică care să urmărească minimizarea impactului generat din activitate asupra mediului, contribuind astfel la dezvoltarea constantă a performanței de mediu.