Balonarea (meteorismul) poate fi extrem de neplăcută. Aceasta constă în distensia abdomenului, ca urmare a acumulării gazelor la nivelul tractului digestiv. Se poate manifesta prin senzația de plenitudine, disconfort abdominal, eructații sau flatulență. Însă, prin aplicarea anumitor metode poți evita apariția balonării.
Ia probiotice
Sănătatea tractului digestiv este puternic influențată de flora intestinală. Aceasta este formată din bacterii benefice pentru realizarea digestiei. Însă, când flora intestinală este afectată, digestia nu se mai realizează optim și apare disconfortul abdominal și acumularea de gaze.
Poți ajuta la restabilirea florei intestinale prin consumarea alimentelor fermentate, precum: iaurtul, murăturile. Însă, dacă îți dorești un efect mai rapid, introdu în dieta ta suplimentele cu probiotice, precum Vitaslim ProCombo. Administrarea acestuia contribuie la menținerea confortului digestiv și la o absorbție optimă a nutrienților.
Probioticele contribuie la descompunerea alimentelor. Astfel, digestia este mai facilă, iar nutrienții sunt mai ușor absorbiți la nivel intestinal. În plus, dacă te confrunți cu intoleranțe alimentare, precum intoleranța la lactoză sau cu alte patologii digestive, cum este sindromul de colon iritabil, administrarea probioticelor și-a demonstrat eficiența în reducerea balonării. Bineînțeles, este important să respecți indicațiile și tratamentul oferite de medic, dar suplimentarea dietei cu probiotice te poate ajuta.
Consumă porții mici
Comportamentul alimentar influențează puternic digestia. Este recomandat să consumi porții mici din preparatele alimentare, astfel digestia se realizează mai facil. De asemenea, este important să mesteci foarte bine alimentele, până ajung o pastă. În acest mod, stomacul nu mai este suprasolicitat în procesul de digestie.
O regulă importantă este de a nu combina mai multe tipuri de alimente. Consumul mai multor tipuri de alimente poate îngreuna digestia și facilitează apariția balonării. Astfel, încearcă să nu consumi mai multe tipuri de preparate culinare și consumă fructele la cel puțin 2 ore după ce ai luat masa.
Evită produsele procesate
Alimentele procesate au un conținut ridicat de grăsimi, amidon, sare sau zahăr. Acestea determină o digestie greoaie și contribuie la apariția balonării. În plus, conservanții utilizați pentru menținerea prospețimii alimentelor pentru o perioadă mai lungă de timp nu sunt o alegere foarte sănătoasă și este de preferat a-i evita.
Cele mai citite articole
Înlocuiește alimentele procesate cu preparate realizate de tine, în casă. Utilizează ingrediente naturale la prepararea mâncărurilor și adaugă savoare prin utilizarea condimentelor. În plus, unele dintre acestea previn apariția meteorismului, precum:
- mărarul;
- chimionul;
- feniculul;
- anasonul;
- ghimbirul;
- menta.
Include fibrele în dietă
Fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă și facilitează tranzitul intestinal. Deși acestea nu au proprietăți nutritive deosebite, au un rol vital în formarea scaunului și reduc atât balonarea, cât și constipația.
Un conținut crescut de fibre îl au legumele, fructele și cerealele. Include-le în dieta ta zilnică și cu siguranță vei avea un tranzit intestinal optim. Dacă nu ești o persoană care consumă fibre zilnic, introdu-le treptat în dietă.
Fii activ
Mișcarea este benefică pentru întregul organism. Activitatea fizică efectuată periodic, de preferat zilnic, contribuie la stimularea peristaltismului, un proces care permite alimentelor să se deplaseze în timpul digestiei la nivelul tractului gastro-intestinal.
Peristaltismul este reprezentat de contracții ritmice care împing bolul alimentar până la nivelul intestinului gros și intervin chiar și în eliminarea scaunului. Un peristaltism optim conduce la o digestie adecvată, nu permite stagnarea și fermentarea alimentelor într-o anumită zonă a intestinului și, astfel, balonarea nu mai apare.
Balonarea apare de cele mai multe ori ca urmare a unei digestii deficitare sau a unei alimentații dezechilibrate. Adoptă o dietă cu un conținut optim de fibre, mestecă meticulos și nu te grăbi când mănânci. Probioticele și alte suplimente alimentare te pot ajuta în reducerea și prevenirea balonării. Însă, dacă simptomele persistă o perioadă lungă de timp sau se agravează, consultă medicul gastroenterolog.
Sursa foto: Freepik