Cand nasul este fracturat in urma unei traume si apar dificultati de respiratie, este necesara o corectie chirurgicala. Septoplastia si turbinoplastia sunt proceduri chirurgicale care corecteaza aceasta problema.
De asemenea, daca nu exista o deformare externa a nasului, septoplastia si turbinoplastia sunt indicate pentru a elimina obstructia nazala. De cele mai multe ori, dificultatile in respiratia nazala pot aparea si din cauza utilizarii excesive a picaturilor nazale.
Septoplastia si turbinoplastia sunt operatii pentru imbunatatirea respiratiei nazale, desi pot face parte si din chirurgia nazala cosmetica, precum procedura de rinoplastie, care permite corectarea nasului.
In ce consta operatia?
Cele mai citite articole
Interventiile chirurgicale se efectueaza de obicei sub anestezie generala. Cartilajul si partea osoasa a septului nazal sunt aliniate sau reconstituite in functie de deformarea septului. Septul nazal reconstruit este fixat in pozitia de mijloc cu placi de silicon si suturi. In majoritatea cazurilor, corectarea respiratiei nazale necesita turbinoplastie – reducerea volumului cornetului nazal inferior.
Ce urmeaza dupa operatie?
Operatia poate fi efectuata cu o spitalizare de o zi sau doua zile. De obicei, se recomanda o absenta de 7-10 zile de la munca datorita prezentei bandajului nazal si a placilor de silicon in nas. Tamponul nazal este indepartat la 24-48 de ore dupa operatie, iar placile nazale dupa 7-10 zile. Dupa operatie, o secretie sangeroasa se poate scurge din nas. In caz de sangerare mai grava – trebuie contactat medicul.
Dupa indepartarea tamponului, respiratia nazala ramane dificila din cauza umflarii si a secretiei crescute. Se imbunatateste dupa indepartarea placilor de silicon. Pentru o mai buna igiena a nasului si curatarea secretiei, este necesar sa se clateasca cavitatile nazale cu solutie fiziologica sau apa de mare sterila.
Care sunt posibilele riscuri si complicatii ale interventiei operatorii?
Complicatiile posibile includ:
- perforatia septului nazal, care poate aparea ca urmare a slabirii sau necrozei cartilajului in infectia postoperatorie sau a ruperii mucoasei in septul nazal puternic curbat. Acest lucru poate fi asimptomatic in majoritatea cazurilor sau poate cauza secretii uscate (cruste) sau aparitia unui sunet suierator atunci cand persoana respira.
- alta posibila complicatie este aparitia unei deformari nazale. Poate aparea atunci cand, intr-un efort de a imbunatati respiratia, parti ale cartilajului situate la nivelul punctelor de sprijin ale septului sunt indepartate fara reconstructie ulterioara. Daca aceasta complicatie se gaseste intraoperator, poate fi corectata prin reconstructia septului sau prin implantarea unei bucati de cartilaj pe partea din spate a nasului in timpul operatiei in sine. Daca aceasta problema apare mai tarziu – luni dupa operatie, poate fi corectata chirurgical, cel putin dupa 6 luni de septoplastie, cand a avut loc vindecarea completa a septului nazal.
- Sangerarea nasului si formarea cheagurilor groase pot fi, de asemenea, o complicatie a interventiei chirurgicale. Cel mai adesea sunt rezultatul exciziei cornetelor nazale sau a problemelor cu hipertensiunea arteriala sau coagularea sangelui.
- Foarte rar, dupa operatie poate exista o scadere tranzitorie a simtului mirosului sau o durere in zona frontala.