Stresul emotional provoaca tulburari cognitive care afecteaza oamenii de-a lungul vietii. Aceste tulburari iau forma interpretarilor negative si a predictiilor evenimentelor cotidiene. De exemplu, un student care se pregateste pentru un examen se poate confrunta cu o lipsa de motivatie si chiar depresie, gandindu-se toata ziua: „Este imposibil sa invat atat de mult material” (interpretare negativa) sau „Nu voi sustine niciodata acest examen” (predictie negativa).
Cand este utila terapia cognitiv-comportamentala?
Terapia cognitiv-comportamentala este un tip de psihoterapie dezvoltat de Aaron Beck si colegii sai special pentru a ajuta oamenii sa-si depaseasca problemele emotionale. Aceasta tendinta evidentiaza necesitatea de a schimba modul de gandire al oamenilor pentru a-si imbunatati starea de spirit intr-o stare de depresie, anxietate, furie, depresie emotionala si alte conditii similare.
Esenta psihoterapiei cognitive este de a ajuta oamenii sa isi schimbe modul de gandire. Un pas important in acest proces este identificarea si evaluarea gandurilor negative. Terapia cognitiva este o terapie relativ scurta (10 – 20 de sedinte).
Cum functioneaza?
Un principiu de baza al interactiunii dintre terapeut si client este principiul cooperarii – ambele parti lucreaza ca parte a unei echipe pentru a extrage, analiza si restructura informatiile necesare despre problema clientului.
Participarea clientului este foarte activa pe parcursul intregului proces de terapie. Clientul nu este un ascultator pasiv care primeste informatiile necesare in prealabil, ci discuta si analizeaza problemele discutate in terapie, ajunge la concluzii importante si isi restructureaza gandurile si credintele dezadaptative.
In terapia cognitiv-comportamentala practica este ca pacientul sa primeasca teme pentru acasa – cel mai adesea acestea se refera la unele activitati specifice in care pacientul prezinta dificultati. Acest proces ajuta la stapanirea eficienta a principiilor terapiei cognitiv-comportamentale si la avansarea tratamentului.
In plus, activitatea clientului se refera la timpul dintre doua sesiuni, cand ceea ce se invata din sesiune trebuie aplicat in viata reala. Acest lucru se intampla sub forma de experimente comportamentale – sarcini selectate in mod intentionat.
Terapia cognitiv-comportamentala este o terapie de antrenament – nu numai ca ajuta pacientul sa depaseasca o problema, dar ii ofera abilitatile si obiceiurile de a face fata unor probleme similare in viitor, cand terapeutul nu mai este prezent.
Adesea utilizarea terapiei cognitiv-comportamentale este suficienta pentru a ajuta oamenii sa-si depaseasca problemele emotionale, in special depresia si diversele tipuri de anxietate. Acest lucru este confirmat de studii recente.
Cu toate acestea, uneori utilizarea terapiei cognitiv-comportamentale nu este suficienta si trebuie aplicate alte abordari terapeutice. In aceste situatii pacientul poate merge la un cabinet psihiatrie pentru a primi o recomandare cu privire la problemele sale.
Tratamentul oricarei tulburari psihice trebuie stabilit de medicul psihiatru de comun acord cu pacientul sau cu apartinatorii acestuia. In functie de gravitatea tulburarii si de preferintele acestora, medicul poate recomanda fie psihoterapie, tratament medical, fie combinatia celor doua.